Categories: DIGITAL STORIES

Όσο ασφαλές κι αν είναι το iCloud, η Apple την πάτησε

Έφταιξες; Θα πληρώσεις. Τι γίνεται όμως όταν πληρώνεις χωρίς να φταις; Όπως είναι πιθανόν να συμβαίνει με την Apple στην πολύκροτη υπόθεση των προσωπικών φωτογραφιών σελέμπριτις που εδώ και μερικά 24ωρα έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο. Μια ομάδα από χάκερ, λέγεται πως κατόρθωσε να εισβάλλει στο iCloud, όπου κρατούσαν φωτογραφίες και βίντεο οι διάσημες ηθοποιοί, τραγουδίστριες, αθλήτριες και περσόνες γενικότερα, και να ξεσηκώσει όλο αυτό το υλικό. Το «ρήγμα» στην ασφάλεια του iCloud ήταν δεδομένο μέχρι που η ίδια η Apple ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα πως από πλευράς της όλα ήταν καθαρά.

Οι περισσότερες από 40 ώρες έρευνας έδειξαν πως το iCloud έστεκε περήφανο και ανέγγιχτο ενώ και οι σέρβερ της εταιρείας δεν είχαν υποστεί την παραμικρή παρενόχληση. Ωστόσο, αυτό που βρέθηκε ήταν πως οι λογαριασμοί ορισμένων σελέμπριτις είχαν δεχθεί μια πολύ στοχευμένη επίθεση όσον αφορά στα usernames, τους κωδικούς και τις ερωτήσεις ασφαλείας. Με άλλα λόγια, κάποιοι (οι εισβολείς) βάλθηκαν να δοκιμάζουν πιθανούς συνδυασμούς μέχρι να «τους κάτσει» ο σωστός. Πρακτικά δηλαδή, οι χάκερ δεν επιτέθηκαν στην Apple αλλά στις ίδιες τις σελέμπριτις: δεν έσπασαν κάποιο σύστημα ασφαλείας, απλά «μάντεψαν» κωδικούς και usernames! Και μεταξύ μας, ποιο από τα δύο θα μπορούσε να είναι το πιο εύκολο; Ααααακριβώς.

Με το FBI να έχει αναμειχθεί στην υπόθεση, οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να τρέχουν και τις επόμενες μέρες αναφορικά με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των δραστών –το αν θα έχουν αποτέλεσμα είναι μια άλλη κουβέντα. Τι έχουμε όμως εδώ μετά και την τελευταία ανατροπή δεδομένων; Την Apple να δηλώνει –και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να είναι κιόλας- αθώα, με την αμέλεια να πιστώνεται στις ίδιες τις παθούσες. Οι τελευταίες σίγουρα δέχονται ένα τεράστιο χτύπημα με όλες εκείνες τις φωτογραφίες και τα βίντεο από πολύ προσωπικές τους στιγμές να κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Ένα εξίσου μεγάλο χτύπημα όμως δέχθηκε και η Apple, ένα χτύπημα τιμής και όχι με την έννοια της αξιοπρέπειας. Η φήμη του iCloud επλήγη σημαντικά ακόμα κι αν η ίδια η υπηρεσία δεν έπαθε τίποτα. Η απροσεξία κάποιων διάσημων χρηστών του ήταν αρκετή για να του κόψει πόντους, να κάνει την κοινή γνώμη να αναρωτιέται για το κατά πόσο όλα εκείνα που κάποιος αποθηκεύει στο iCloud μπορούν να είναι ασφαλή και εν τέλει να αναγκάσει αρκετούς να δουν με δυσπιστία πλέον την Apple.

Το αν οι επιπτώσεις του επικοινωνιακού πλήγματος αυτού θα είναι μεγάλες ή μικρές, θα το μάθουμε στο μέλλον –στις 9 Σεπτεμβρίου άλλωστε η εταιρεία παρουσιάζει το iPhone 6 και ποιος ξέρει τι άλλο. Η λογική λέει πως οι μάστορες στο PR της Apple θα μαζέψουν την όλη κατάσταση και με δεδομένη την απουσία ευθύνης από πλευράς εταιρείας, το θέμα θα ξεφουσκώσει και θα ξεχαστεί σύντομα. Αυτό που πρέπει να μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων ωστόσο, επαγγελματιών και καταναλωτών είναι αυτό: όση δουλειά κι αν γίνει στα στάνταρ ασφαλείας, τις δικλείδες, τα μέτρα και το cloud, ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν, είναι και θα παραμένει αστάθμητος.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος