Ήταν αναμενόμενο. Μπορεί και καθυστερημένο. Η ανακοίνωση για την εξαγορά της Blackberry έναντι 4,7 δις δολαρίων από τη Fairfax Financial Holdings Ltd δεν εξέπληξε κανέναν. Αν από κάτι θα μπορούσαμε να εκπλαγούμε είναι που βρέθηκε αγοραστής. Τα νέα για την εξαγορά έρχονται μόλις τρεις μέρες μετά από ακόμα ένα νέο κύμα απολύσεων, αυτή τη φορά 4.500 θέσεων.
H άλλοτε συνδεδεμένη με τον όρο παραγωγικότητα εν κινήσει εταιρία – που τότε ονομαζόταν Research In Motion – άργησε εξωφρενικά να απαντήσει στον ανταγωνισμό που εισήγαγε η Apple με το iPhone και εν συνεχεία η Google με το Android. Είμαστε μόλις έξι χρόνια μετά τη κυκλοφορία του πρώτου iPhone και οι πάλαι ποτέ ισχυροί παίχτες πριν την άφιξη του, η Nokia και η Blackberry εξαγοράστηκαν και οι δυο, καθώς έβλεπαν χρόνο με τον χρόνο τα έσοδα τους να συρρικνώνονται και το ανθρώπινο δυναμικό τους να φεύγει.
Η Blackberry ανακοίνωσε πριν από λίγες βδομάδες πως ψάχνει για αγοραστή καθώς και το πρόσφατο software update της, το BlackBerry OS 10, που υποτίθεται θα άλλαζε τη μοίρα της, ήρθε τόσο καθυστερημένο στην αγορά που δεν συγκίνησε κανέναν. Μαζί με το νέο λειτουργικό η Blackberry έβγαλε και δυο συσκευές που το τρέχουν: μια με το φυσικό πληκτρολόγιο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της και μια με touchscreen. Και οι δυο απέτυχαν παταγωδώς πουλώντας λιγότερο και από τις συσκευές της Nokia, η οποία με τη σειρά της εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Microsoft.