Πίσω από τις «ηλεκτρονικές» κουρτίνες του superdad βρίσκεται ο Σταύρος Σταυρινός και η ομάδα του. Μπαμπάς ο ίδιος, σκέφτηκε –και πολύ ορθά- να μοιραστεί τις εμπειρίες του με τους απανταχού μπαμπάδες του κόσμου δημιουργώντας ένα hub με χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο οι μαμάδες γονείς. Υπάρχει και ένας μπαμπάς κάπου εκεί.
Γιατί έκανες το superdad; Λίγο πριν το τέλος του 2012 γεννήθηκε η κόρη μου και μαζί με αυτήν και η ιδέα για τη δημιουργία του. Δεν ξέρω αν υπήρχε ανάγκη αυτή καθαυτή για τη δημιουργία ενός site για μπαμπάδες, απλά θεωρώ ότι υπήρχε ένα κενό στην ενημέρωση στο ελληνικό διαδίκτυο σχετικά με το σύγχρονο πατέρα και τους ρόλους του -σε αντίθεση με μια πληθώρα ιστότοπων και ιστολογίων που αφορούν στη μητέρα και τη μητρότητα. Δεν τα κακολογώ σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα μπορούσα άλλωστε, μιας και εγώ σε αυτά στράφηκα για να λύσω απορίες και θέματα που με προβλημάτιζαν στην αρχή της ιδιότητάς μου ως νέος πατέρας.
Απευθύνεται μόνο στους μπαμπάδες; Ως επί το πλείστον στο μέλλοντα και νυν μπαμπά, με ενημέρωση σε θέματα που μπορεί να απασχολήσουν τον ίδιο στην καθημερινότητά του στο ρόλο του ως πατέρας και σύζυγος. Ωστόσο πραγματεύεται και θέματα που μπορεί να ενδιαφέρουν εξίσου και τους δύο γονείς, όπως για παράδειγμα θέματα υγείας και διατροφής, ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι, προτάσεις για βιβλία και δραστηριότητες, κ.α.
Ποιο ειναι το προφίλ του σύγχρονου πατέρα; Οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων έχουν επηρεάσει σημαντικά τους παραδοσιακούς ρόλους της γυναίκας και του άντρα και ως εκ τούτου έχει αλλάξει ριζικά και ο ρόλος του άντρα στην κοινωνία και την οικογένεια. Τουλάχιστον σε σχέση με παλιότερα. Ο ρόλος του πατέρα δεν περιορίζεται πια στο να παρέχει την οικονομική στήριξη στην οικογένεια και να θέτει όρια και κανόνες με ευθύνη την τήρησή τους. Ο σύγχρονος πατέρας εμπλέκεται πολύ περισσότερο στην ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών του μέσα από μια πιο ενεργή και διευρυμένη συμμετοχή στην καθημερινότητα της οικογένειας. Θέλω να πιστεύω ότι οι σύγχρονοι γονείς μοιράζονται πια τα καθήκοντα και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο όπου χρειάζεται.
Μετά από τους 2,5 μήνες που λειτουργεί, ποιες είναι οι αντιδράσεις/responses που δέχεσαι από τους αναγνώστες; Μέχρι σήμερα – ευτυχώς – οι αντιδράσεις των αναγνωστών είναι πολύ θετικές. Έχουμε λάβει αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα και συγχαρητήρια από πολλούς αναγνώστες, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, και αυτό είναι κάτι που μας δίνει παραπάνω κίνητρο και δύναμη. Κάποιοι μπαμπάδες μας έχουν στείλει μάλιστα και τις σκέψεις τους για να τις μοιραστούν μέσα από το superdad με άλλους μπαμπάδες, μέλλοντες και νυν, το οποίο και εμείς έχουμε φροντίσει να κάνουμε.
Έχει ανταπόκριση; Η αλήθεια είναι ότι έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από όσο περίμενα. Από την άλλη, δεν ξέρω αν μπορώ να μιλήσω καν για επιτυχία, όπως δεν ξέρω πως μπορεί να ορίσει κανείς την επιτυχία. Ένας καλός μου φίλος, μου είχε πει κάποτε ότι η επιτυχία είναι μία λέξη που απέφευγε συνειδητά να χρησιμοποιεί γιατί φοβόταν πως όταν θα αναγκαζόταν να τη χρησιμοποιήσει, τότε θα είχε φτάσει ως άνθρωπος και ως δημιουργός σε ένα τέλμα.
Πώς το βλέπεις να εξελίσσεται; Το ιδανικό θα ήταν το superdad.gr να εξελιχθεί με τέτοια γεωμετρική πρόοδο, που όλοι οι νεόι μπαμπάδες στην Ελλάδα να το διαβάζουν και να κυκλοφορούν στους δρόμους με τα μωρά στα καρότσια και τις πάνες στα χέρια, φορώντας μπλουζάκια «είμαι κι εγώ superdad» [λέμε και καμιά μ@λ@κία]. Εννοείται ότι θέλω να φτάσει από το υπόγειο (του σπιτιού μου) στο απόγειο. Αλλά όσοι όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δε φημίζομαι για την ικανότητα να ατενίζω το μέλλον με αισιοδοξία. Διατηρώ πάντα τις επιφυλάξεις μου, ώστε να μπορέσω να διαχειριστώ συναισθηματικά ανάλογα οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα, αίσιο ή απαίσιο. Το μέλλον, γενικά, με φοβίζει…