Categories: DIGITAL STORIES

Να πού θα αποθηκεύσετε τις καλοκαιρινές σας φωτογραφίες! Στο Google Photos!

Βασικό πρόβλημα της ψηφιακής εποχής στην οποία ζούμε: οι φωτογραφίες. Θυμηθείτε για παράδειγμα αυτές των γονιών σας: μια βιβλιοθήκη, ένα έπιπλο στο σπίτι, τίγκα στα άλμπουμ. Ένα από τον γάμο, ένα απ’ τα βαφτίσια, ένα από το 1992, ένα από το 1993, κάτι φωτογραφίες σκόρπιες με τα αρνητικά τους γιατί δεν χωρούσαν πουθενά και πάει λέγοντας. Όλες οι φωτογραφίες όμως μαζί, συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Πάμε τώρα στο παρόν, εδώ που γίνεται ο κακός χαμός: άλλες στον υπολογιστή κι άλλες σε USB sticks, κάποιες ξεχασμένες στη φωτογραφική μηχανή και άλλες στο κινητό. Για να μη μιλήσουμε και για ‘κείνες που απλά «ανέβηκαν» στο Facebook ή το Instagram και… αυτό ήταν όλο. Ήρθε η ώρα να βάλουμε λοιπόν ένα τέλος σε αυτό το μπάχαλο και να νοικοκυρευτούμε. Πώς; Με το Google Photos!

Άλμπουμ στα σύννεφα

Τι παίζει με το Google Photos; Είναι μία δωρεάν (yay!) υπηρεσία της Google στην οποία μπορούμε να αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας. Προσοχή: δεν μιλάμε για ακόμα ένα social δίκτυο τύπου Instagram, Pinterest ή Flickr. Είναι άλμπουμ με όλη τη σημασία της λέξης. Βασίζεται στο cloud, κάτι που σημαίνει ότι απ’ όπου κι αν «ανεβάσουμε» τις φωτογραφίες μας (laptop, smartphone, tablet κλπ), θα έχουμε κανονικά πρόσβαση σε αυτές: η αποθήκευσή τους γίνεται στους σέρβερ της Google οπότε ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Κατεβάζοντας την εφαρμογή Google Photos στο smartphone και το tablet και αποθηκεύοντας στο άλμπουμ σας εκεί όλες τις φωτογραφίες που είχατε κατά καιρούς τραβήξει μεν αλλά ξεχάσει δε στη συσκευή σας, θα κερδίσετε και πολύτιμο χώρο. Το είχατε σκεφτεί αυτό; Ε;

Πόσο χώρο έχουμε στη διάθεσή μας; Απεριόριστο! Η Google μάλιστα αποθηκεύει τις φωτογραφίες στις φυσικές διαστάσεις και μέγεθός τους έως και τα 16 MP (μην το ψάχνετε, παραπάνω πάμε σε πόστερ) και τα βίντεο στα 1080p (τουτέστιν Full HD ανάλυση). Εννοείται πως μπορείτε να τις κατηγοριοποιήσετε βάσει τοποθεσίας λήψης, γεγονότος/στιγμής, ακόμα και των προσώπων που εμφανίζονται σε αυτές. Ξεχάστε λοιπόν τα tags, τις περιγραφές-σιδηροδρόμους και την πολύπλοκη δημιουργία άλμπουμ.

Για τους πιο δημιουργικούς δε, υπάρχουν και ενσωματωμένα εργαλεία επεξεργασίας (φίλτρα και μεμονωμένα tools) και δημιουργίας κολάζ.

Sharing is caring

Επειδή όμως τις φωτογραφίες δεν τις θέλετε κάπου απλά για να τις… έχετε αλλά για να μπορείτε με μια κίνηση να τις δείξετε σε φίλους και γνωστούς, βαρύνουσα σημασία παίζουν και όλες εκείνες οι λειτουργίες “sharing”. Μπορείτε να μοιραστείτε φωτογραφίες αλλά και βίντεο κατ’ αρχάς μέσω του δικτύου που θέλετε: Facebook, Twitter, Google+, WhatsApp κλπ. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να στείλετε τις λήψεις που εσείς θέλετε, χωρίς ο παραλήπτης να απαιτείται να έχει κάποιο συγκεκριμένο app ή λογαριασμό για να τις δει. Πέραν του ότι γλιτώνετε χρόνο και στους δυο σας (ή όσοι είστε τέλος πάντων), με τον τρόπο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να αποθηκεύσετε κι εσείς φωτογραφίες τρίτων στην αρχική, υψηλή τους ανάλυση.

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του cloud, ιδίως όταν αυτή προσφέρεται δωρεάν…

Έτσι λοιπόν, θα μπορείτε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας ακόμα και με πρόσωπα που δεν είναι κοντά σας, δίχως να πρέπει να τα παραπέμψετε στους λογαριασμούς σας σε Facebook, Instagram ή όποιο άλλο δίκτυο χρησιμοποιείτε. Όσο για τους φίλους που βρίσκονται κοντά σας, ε, σ’ εκείνους θα δείξετε τις φωτογραφίες σας “live”: το Google Photos κυκλοφορεί και ως app, οπότε θα το εγκαταστήσετε στο smartphone ή το tablet σας για να έχετε παντού και πάντα πρόσβαση στις φωτογραφίες και τις αναμνήσεις σας. Το timing δε είναι ιδανικό: έπειτα από ένα μεγάλο καλοκαίρι γεμάτο εξορμήσεις, ξενύχτια, πανσέληνους, μπάνια και ό,τι άλλο έζησε ο καθένας, είναι η τέλεια στιγμή για να αρχίσετε να οργανώνετε τις φωτογραφίες σας!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος