Categories: DIGITAL STORIES

Να πως θα δώσετε χρώμα στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας!

Αρκετοί είναι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να δώσουν έναν πιο… καλλιτεχνικό αέρα στις φωτογραφίες τους, αφαιρούν από αυτές το χρώμα, προσδίδοντάς τους έτσι έναν ασπρόμαυρο χαρακτήρα. Δεν είναι δα κάτι ούτε δύσκολο, ούτε ασυνήθιστο, δεδομένου του ότι υπάρχουν τόσες εφαρμογές που κάνουν αυτή τη δουλειά με μια απλή εντολή, από το Instagram μέχρι το Photoshop. Πώς μπορούμε να επιτύχουμε όμως το αντίθετο αποτέλεσμα, τουτέστιν να δώσουμε χρώμα σε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία;

Εδώ λοιπόν θα σας συστήσουμε την Algorithmia, μια κοινότητα που σχηματίστηκε το 2013 προκειμένου να διαδώσει την ανάπτυξη και τη χρήση αλγορίθμων. Χάρη στην Algorithmia και την API (τους κανόνες, τα πρωτόκολλα και τα εργαλεία δηλαδή με τα οποία φτιάχνει κανείς μία εφαρμογή) δημιουργήθηκε το Colorize Photos, ένας αλγόριθμος ικανός να δώσει χρώμα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες! Όσο για το πώς δουλεύει; Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να σας μπλέξουμε με τεχνικές λεπτομέρειες –που δεν καταλαβαίνουμε ούτε οι ίδιοι.

Φτάνει να επισκεφθείτε το site που σας περιμένει ο αλγόριθμος και να επικολλήσετε το URL της ασπρόμαυρης φωτογραφίας που θέλετε να πάρει χρώμα. Ένα «κλικ» αρκεί για να εκπλαγείτε με τις δυνατότητες της API της Algorithmia και βέβαια τις ικανότητες των ταλαντούχων προγραμματιστών που ασχολήθηκαν με το πρότζεκτ. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εντυπωσιακό ενώ σας προσφέρεται η δυνατότητα να κατεβάσετε τόσο την καινούρια φωτογραφία, όσο και αυτή που απεικονίζει το «πριν» και το «μετά». Ο αλγόριθμος φυσικά δεν τα καταφέρνει το ίδιο καλά σε όλες τις περιπτώσεις, όμως στην πλειοψηφία τους θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Δεν έχετε λοιπόν παρά να ξεθάψετε εκείνες τις παμπάλαιες φωτογραφίες των δικών σας στα νιάτα τους, να τις σκανάρετε, να τις ανεβάσετε κάπου online και κατόπιν να τις περάσετε ένα… χεράκι. Το αποτέλεσμα θα σας καταπλήξει! Κι αν το Colorize Photos σας εντυπωσίασε, δεν έχετε παρά να ψάξετε και άλλες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί με την API της Algorithmia: τα όσα θα βρείτε θα σας αφήσουν άφωνους!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος