Φήμες λένε –μαζί και ο ονειροκρίτης- πώς όποιος ονειρευτεί μύξα οδηγείται προς την κάθαρση και την απελευθέρωση καταπιεσμένων σκέψεων. Ακριβώς το αντίθετο από την πραγματικότητα δηλαδή. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες στους «κόλπους» της ελληνικής μόδας, myksa όμως ίσον δύο Αγγελικές, faux fur γούνες και πολλές καινούριες ιδέες. Ανάμεσα σε νέα χρωματιστά σχέδια και –ακόμη πιο χρωματιστές- γούνες με θέα την Ηπίτου, οι myksaάνοιξαν το showroom τους για πρώτη φορά στην Popaganda και συζητήσαμε για μύξες, ειρωνείες, σχέδια και την σχέση ποίησης-μόδας.
Η Αγγελική Κοτρώνη και η Αγγελική Νταούτη είναι μια fashion designer και μια fashion stylist & blogger, αντίστοιχα, και ήδη τα τελευταία τρία χρόνια διατηρούν το ομώνυμο blog. «Επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο γιατί ήταν αστείος, δυνατός, χιουμοριστικός και ξεκινά από το γράμμα “μ” που για εμάς έχει μία ιδιαίτερη ενεργειακή δύναμη που δεν εξηγείται. Μετά αρχίσαμε να το ψάχνουμε λίγο παραπάνω και είδαμε ότι σημαίνει κάτι θετικό. Επιπλέον αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι ότι είναι απλά μία λέξη, δεν πιστεύουμε σε στερεότυπα. Και η μόδα χρειάζεται επιτέλους να αποβάλλει το concept του στημένου». Και σε αυτό το μοτίβο συνεχίζουν. Η Αγγελική Κοτρώνη μάλιστα έχει επινοήσει κι έναν δικό της, τρόπον τινά, όρο. Λέγοντας Contemporary Ironic Fashion, λοιπόν, εννοούμε τη μείξη πολλών διαφορετικών πραγμάτων. «Ασχολήθηκα με την “ειρωνική μόδα”, γιατί σαν “όρος” είναι ο μόνος που μπορεί να καθορίσει αυτό το στυλ μόδας, ορισμένες φορές να μπερδεύεις ακόμη και αστεία πράγματα μεταξύ τους, θέλοντας να δημιουργήσεις ένα ιδιαίτερο στυλ».
Η μόδα, άλλωστε για τις myksa, είναι μια επαναλαμβανόμενη δημιουργία. «Αυτό που μας αρέσει είναι ότι όσο περνά ο καιρός γνωρίζουμε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, νέους δημιουργούς που η συνεργασία μας μαζί τους μπορεί να βγάλει ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Δε θα ξαναπούμε την καραμέλα ότι στη μόδα “δεν υπάρχει παρθενογένεση”. Μπορείς να κάνεις κάτι που έχει ξαναγίνει αλλά με έναν νέο τρόπο, κι αυτό να αποτελεί νέα δημιουργία. Στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα και στο χώρο της μόδας. Υπάρχουν κάποια στερεότυπα που πρέπει να καταρριφθούν. Αν οι καλλιτέχνες ξεκινούν να βάζουν οι ίδιοι όρια στη δημιουργία τους, τότε έχουμε θέμα. Μπορούμε να ντυνόμαστε “απλά για την πλάκα μας”, να “παίζουμε” με τα ρούχα, όλα να είναι μέσα στο παιχνίδι».
Και τα δύο κορίτσια έχουν πράγματι την τρέλα βαθιά ριζωμένη μέσα τους. Η πρώτη τους δουλειά ήταν χειμωνιάτικη και άκρως ενδιαφέρουσα μιας και δεν συναντάμε συχνά συλλογή αποκλειστικά με faux fur γούνες. «Είμαστε και οι δύο φιλόζωες και εννοείται πως ό,τι κι αν κάναμε δε θα συνεπαγόταν κάποια παρέμβαση στα ζώα και τη φύση. Οικολογικές γούνες φοράμε και οι δύο εδώ και χρόνια, τις βρίσκαμε με δυσκολία στα ταξίδια μας. Κι όχι πάντα, συχνά ήταν είτε χαμηλής ποιότητας είτε πολύ υψηλής τιμής. Συμβιβαζόμασταν. Όταν ξεκινήσαμε, σκεφτόμασταν κυρίως σαν καταναλωτές. Μετά κάναμε μία έρευνα στην Ελλάδα και δεν βρήκαμε κάποιο brand που να κάνει σειρές με οικολογικές γούνες σε προσιτές τιμές» εξηγούν για την κάπως ανορθόδοξη απόφασή τους να κυκλοφορήσουν γούνες σε μία χώρα που –κακά τα ψέματα- ένα τέτοιο πανωφόρι είναι απαραίτητο ελάχιστες ημέρες τον χρόνο.
Επειδή όμως οι μήνες περνούν και τα ελληνικά καλοκαίρια είναι εκείνα που δεσπόζουν στις συνειδήσεις όλων, οι myksa φτάνουν δυναμικά μέχρι το βυθό της θάλασσας και ξαναβγαίνουν, τυλιγμένες στα φύκια, αφού έμπνευσή τους, μεταξύ άλλων, για την καλοκαιρινή collection, όπως λένε και οι ίδιες, είναι το sushi. «Μας αρέσει πράγματι πολύ η ιαπωνική κουλτούρα. Το νέο μας project ονομάζεται Ελληνίδα Γοργόνα, ακριβώς επειδή τα ρούχα μας είναι σχεδιασμένα με τρόπο ώστε να προσαρμόζονται στον ελληνικό σωματότυπο. Όταν ξεκίνησε η ιδέα με τις γοργόνες και τη θάλασσα αναπόφευκτα καταλήξαμε στα ψάρια, στα κιμονό, στα manga κι εν τέλει και στο sushi, όλα αυτά μπλεγμένα με την Ελληνίδα» εξηγούν τα κορίτσια. Μείνετε ήσυχες, τα ρούχα των myksa δε θα είναι από φύκια.
Η κεντρική τους ιδέα «έχει να κάνει με μία γοργόνα που ζει στη Γη, ουσιαστικά σα να την έχουν διώξει από το βυθό και περιφέρεται σαν ημίθεα στο κέντρο της Αθήνας. Ιριδίζοντα χρώματα, ασυνήθιστες υφές υφασμάτων που παραπέμπουν σε κάτι αέρινο αλλά και μεταλλικό. Υπάρχουν τα πιο “ιδιαίτερα” κομμάτια, αλλά και η basic σειρά που θα απευθύνεται στην κάθε κοπέλα και με ρούχα που μπορούν να φορεθούν εύκολα παντού. Τα ρούχα μας πρώτα προσαρμόζονται στις ανάγκες της Ελληνίδας και μετά μας απασχολεί αν μπορούν να προωθηθούν στο εξωτερικό».
Έχοντας πλέον λύσει τα δύο βασικά θέματα, πώς εμπνέονται και πώς μπορεί να φορεθεί η myksa το καλοκαίρι, η συζήτηση στρέφεται πιο βαθιά στη φιλοσοφία τους. Το καρτελάκι κάθε γούνας δε φέρει απλώς το γεωμετρικό τους λογότυπο αλλά κι ένα ποίημα, διαφορετικό κάθε φορά. Πώς μπορεί η ποίηση να συνδέεται με την μόδα; «Θεωρούμε ότι τόσο η μόδα όσο και η ποίηση είναι ατομικές μορφές έκφρασης, εσύ λες αυτό που θέλεις και ο καθένας το εισπράττει διαφορετικά. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα ποιήματα στις ετικέτες μας, δίνουμε μία ταυτότητα σε μάς αλλά και στο προϊόν μας. Όσον αφορά στην ποίηση συγκεκριμένα, ο καθένας διαβάζει το ίδιο ποίημα και μπορεί να εκλάβει κάτι διαφορετικό. Το ίδιο θεωρούμε ότι γίνεται και με τα ρούχα. Παίρνει ο καθένας ένα ρούχο και του δίνει τον χαρακτήρα του. Σου αποδεικνύει ότι ο καθένας είναι μοναδικός». Σύμφωνα με τις ίδιες, το ποίημα του Γιώργου Σαραντάρη, Το Όνειρο, είναι εκείνο που θα μπορούσε να τις εκφράσει καλύτερα τις ίδιες για λόγους που… μαντέψτε, ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά.
Τα «ειρωνικά» ρούχα των myksa σύντομα θα μπορούν να αναζητηθούν σε διάφορες μπουτίκ. Μέχρι τότε όμως υπάρχουν στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα, αλλά και στο showroom τους έπειτα από σχετική επικοινωνία.
e-shop/ Βουλής 45-47