Categories: DIGITAL STORIES

Μήπως τελικά τη σήμερον ημέρα οι ξένες γλώσσες απλά δεν χρειάζονται;

Χωρίς ξένες γλώσσες, η αλήθεια είναι πως δεν πάμε πουθενά, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να ‘μαστε όλοι παιδιά-θαύματα για να μιλάμε πεντέξι από δαύτες. Έστω ότι βρισκόμαστε σε μία χώρα της οποίας τη γλώσσα δεν ομιλούμε. Τι γίνεται; Πώς μπορούμε να συνεννοηθούμε; Πέραν της… αυτοδίδακτης νοηματικής, υπάρχει και μία πιο high-tech λύση: αυτή της Google και της εφαρμογής της, Μετάφραση GoogleGoogle Translate αγγλιστί).

Τι μπορεί να κάνει αυτή; Πολλά και διάφορα όπως φερ’ ειπείν να σας μεταφράσει σε 36 γλώσσες ένα κείμενο που έχετε φωτογραφίσει ή να σας εξηγήσει σε πραγματικό χρόνο τι σημαίνουν οι επιγραφές και οι πινακίδες που τραβάτε ανά πάσα στιγμή με την κάμερά σας –το τελευταίο προσφέρεται από αγγλικά σε γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, ρωσικά και ισπανικά και αντίστροφα με τη Google να διαβεβαιώνει πως σύντομα θα προσθέσει κι άλλες γλώσσες. Ακόμα κι όταν θέλετε να συνεννοηθείτε με κάποιον, φτάνει να επιτρέψετε στο app να χρησιμοποιήσει το μικρόφωνο της συσκευής σας, να ορίσετε τις δύο γλώσσες της συνομιλίας και… τατάαααν, ο προσωπικός σας διερμηνέας είναι έτοιμος!

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να βρει κανείς στη Μετάφραση Google, την πληρέστερη εφαρμογή μετάφρασης που διατίθεται αυτή τη στιγμή σε κάθε πλατφόρμα. Όχι φυσικά πως πρόκειται για κάτι καινούριο, απλά στη Google στοχεύουν ολοένα και ψηλότερα, πασχίζοντας να προσφέρουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, όχι για το θεαθήναι, αλλά με στόχο να εντάξουν τη χρήση της εφαρμογής τους στην καθημερινότητα του μέσου χρήστη. Αν σκεφτείτε ότι οι πινακίδες στο Παρίσι, οι εφημερίδες στο Βερολίνο και οι περαστικοί στη Μαδρίτη παύουν να είναι πλέον τόσο δυσπρόσιτοι όσο και στο παρελθόν, εύκολα αντιλαμβάνεστε ότι στη Google μια χαρά τον έχουν πετύχει τον στόχο τους. Όχι σε βαθμό που να μας αρκούν τα ελληνικά και μόνο, αλλά, τουλάχιστον, οποιοσδήποτε δεν έχει ευχέρεια με μία γλώσσα, να διαθέτει στο χέρι του ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας.

Σημειώστε ότι η εφαρμογή Μετάφραση Google διατίθεται σε iOS και Android και για τη λειτουργία της, η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι προαιρετική.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος