Τα δοκίμαζε για μήνες μέχρι να βεβαιωθεί ότι θα ήταν ακριβώς έτσι όπως τα είχε πλανάρει. Ο λόγος για το Facebook και τα Secret conversations, τη νέα λειτουργία του για εκείνους που θέλουν να είναι σίγουροι πως οι πληροφορίες που ανταλλάσσουν καθώς μιλούν με φίλους και γνωστούς είναι απόλυτα ασφαλείς. Βέβαια ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος (και το Snapchat, ας πούμε, κοβόταν ότι διέγραφε τα μηνύματα και θυμάστε τι έγινε) αλλά αν δεχθούμε καλή τη πίστει τα όσα διατείνεται το Facebook, ούτε αυτό δεν θα έχει πρόσβαση στα μηνύματα μιας Μυστικής συνομιλίας.
Τι είναι οι Μυστικές συνομιλίες (ή Secret conversations);
Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ενσωματώθηκε στον Messenger, οπότε αν θέλετε να το εκμεταλλευτείτε θα πρέπει να το κάνετε μέσα από το messaging app του Facebook και όχι το ίδιο το δίκτυο μέσω browser –οπότε κατ’ επέκταση μιλάμε ξεκάθαρα για χρήση σε mobile πλατφόρμες, ήτοι tablets και smartphones. Η ενεργοποίηση της επιλογής Secret conversation, στην ουσία ενεργοποιεί μια “end-to-end” κρυπτογράφηση δεδομένων στα πρότυπα εκείνης του Viber, του νεότευκτου Allo της Google και βέβαια του ιδιοκτησίας Facebook, WhatsApp. Σημειώστε πως όταν ενεργοποιήσετε το “mode” αυτό, τα μηνύματα που θα λαμβάνετε στη συσκευή που το κάνατε, δεν θα εμφανίζονται στις υπόλοιπες, οπότε αν για παράδειγμα το κάνετε στο smartphone σας, παρατηρώντας την εκάστοτε συνομιλία σας από το laptop, θα διαπιστώσετε ότι… λείπει πράμα.
Πώς θα ξεκινήσετε μία Μυστική συνομιλία;
Πανεύκολα! Από την αρχική οθόνη του Facebook, επιλέξτε το εικονίδιο δημιουργίας μιας νέας συνομιλίας στην πάνω δεξιά γωνία. Στη νέα οθόνη, πηγαίνετε και πάλι ακριβώς στο ίδιο σημείο, αυτή τη φορά για να πατήσετε στο “Secret”. Διαλέξτε την επαφή με την οποία θα θέλατε να συνομιλήσετε με κρυπτογραφημένα μηνύματα και… αυτό ήταν! Θα παρατηρήσετε ότι στη Μυστική συνομιλία, το όλο περιβάλλον είναι σε μαύρο χρώμα, δίνοντας έτσι έναν πιο… σκιώδη/μυστηριώδη τόνο στο κόνσεπτ. Αν μάλιστα πατήσετε επάνω στο εικονίδιο με το ρολόι, ακριβώς δίπλα στο πεδίο εισαγωγής κειμένου, μπορείτε να ορίσετε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει ορατό το μήνυμά σας τόσο στη δικιά σας συσκευή, όσο και σε αυτή με την οποία το ανοίγει ο παραλήπτης του –οι επιλογές σας ξεκινούν από τα 5” και φτάνουν τη μία μέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε επάνω στο όνομα της επαφής σας πάνω-πάνω σε μία ήδη υπάρχουσα συνομιλία και από το μενού που εμφανίζεται, να επιλέξετε το “Secret conversation”.
Και πώς θα διαγράψετε μια τέτοια;
Για να διαγράψετε τώρα μια Μυστική συνομιλία, θα κάνετε ακριβώς την ίδια κίνηση (θα πατήσετε στο όνομα της επαφής σας δηλαδή, πάνω-πάνω) ενώ βρίσκεστε σε μία τέτοια και θα επιλέξετε το “Delete Conversation” στο μενού που εμφανίζεται. Για να μην έχετε τέτοιες σκοτούρες βέβαια, μπορείτε απλά να ορίσετε τα μηνύματά σας να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής (εξηγήσαμε πριν λίγο το πώς θα το κάνετε), ζητώντας παράλληλα και από την επαφή με την οποία ομιλείτε να πράξει τοιουτοτρόπως.
Πώς θα βεβαιωθείτε ότι μια Μυστική συνομιλία είναι όντως μυστική;
Για να διαπιστώσετε αν μία Μυστική συνομιλία σας είναι πράγματι μυστική, δηλαδή είναι κρυπτογραφημένη, μπορείτε να πατήσετε επάνω στο όνομα του συνομιλητή σας καθώς βρίσκεστε μέσα σε αυτή, και από το μικρό μενού που εμφανίζεται, να επιλέξετε το “Device keys”. Εκεί θα βρείτε δύο «κλειδιά», το δικό σας και αυτό της επαφής σας. Επαληθεύστε το δεύτερο με τον συνομιλητή σας και είστε έτοιμοι!
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Signal, του λογισμικού της Open Whisper Systems που δημιουργήθηκε με τη συνεισφορά του Open Technology Fund –χορήγησε περί τα $2,3 εκατ.. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, έχει αριστεύσει στην αξιολόγηση του Electronic Frontier Foundation, ενώ έχει αποσπάσει κολακευτικά σχόλια μέχρι από τον Έντουαρντ Σνόουντεν!