Το περίφημο “capital control” (έλεγχος κεφαλαίων) το μάθαμε τώρα τελευταία. Οι περισσότεροι το έχουν συνδέσει με τις αναλήψεις έως 60€ ημερησίως (ουσιαστικά 50€, μιας που τα 20άρικα έχουν «χαιρετήσει») και τις κλειστές τράπεζες, όμως η αλήθεια είναι πως το capital control έχει προεκτάσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας που δεν διακρίνονται ή εν πάση περιπτώσει δεν γίνονται αντιληπτές από την πρώτη στιγμή –το σοκ των κατεβασμένων ρολών στις τράπεζες και των αλλεπαλλήλων “bank holidays” άλλωστε επισκιάζει καθετί άλλο. Αυτό που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το capital control είναι πως δεν θα πραγματοποιηθεί ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και πώς το κάνει αυτό; Κλείνοντας κάθε πιθανή οδό διαφυγής.
PayPal & Paysafe γιοκ
Όσοι έχουν λογαριασμούς PayPal δεν είναι σε θέση να τους τροφοδοτήσουν με χρήματα από τους αντίστοιχους τραπεζικούς τους ή τις πιστωτικές τους κάρτες. Οι τελευταίες άλλωστε έχουν σταματήσει να ισχύουν εκτός Ελλάδος, οπότε πρακτικά οπουδήποτε αλλού εκτός συνόρων, είναι άχρηστες. Στο PayPal λοιπόν εφ’ όσον έχετε υπόλοιπο από άλλες συναλλαγές σας, συνεχίζετε κανονικά, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να σας μεταφέρει χρήματα κάποιος από το εξωτερικό, αν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σώνει και καλά. Η δε Paysafe ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη λειτουργία της στη χώρα μας: όσοι έχουν ήδη κωδικούς PIN στα χέρια τους μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν κανονικά, ωστόσο δεν θα γίνεται να πωληθούν καινούριοι.
International e-shopping; Ξεχάστε το.
Σε ό,τι αφορά το e-shopping, οι όποιες αγορές σας θα πρέπει να γίνουν από εγχώρια καταστήματα μιας που μόνο εκεί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε κανονικά τα ψώνια σας σε ελληνικές εταιρείες που τιμολογούν στη χώρα μας, ωστόσο οποιαδήποτε συναλλαγή σας με κατάστημα του εξωτερικού δεν θα είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί. Ήδη πάντως κάποιες εταιρείες με νομική υπόσταση στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν πως για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πελατών τους, οι παραγγελίες τους θα τιμολογούνται εδώ, όμως είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο γενικός κανόνας είναι πως οι βλέψεις σας δεν θα πρέπει να εκτείνονται εκτός συνόρων.
E-banking; Για τα βασικά και μόνο.
Κατά την περίοδο του capital control, μέσω e-banking μπορούν να γίνονται πληρωμές προς το εξωτερικό (προσοχή: μόνο πληρωμές και όχι μεταφορές με σκοπό την αποταμίευση). Κατά τα άλλα είστε σε θέση να ελέγχετε τους λογαριασμούς, τυχόν οφειλές σε κάρτες και δάνεια και να τροποποιείτε τις πάγιες εντολές σας. Για όσο βρισκόμαστε σε τραπεζική αργία (το bank holiday που λέγαμε πιο πάνω), μιλάμε για πληρωμές αποκλειστικά εντός Ελλάδος και εντός των θεσπισμένων ορίων.
Συνδρομές; Υπηρεσίες; Βοήθειά σας…
Το χειρότερο όλων, είναι όλες εκείνες οι συνδρομές σε υπηρεσίες που πληρώνει κανείς; Από το Xbox LIVE, το PlayStation Network, το Netflix και το iTunes, μέχρι εργαλεία μάρκετινγκ, σέρβερ, domain names, συνδρομές σε βάσεις δεδομένων και φωτογραφικά άλμπουμ, cloud πλατφόρμες και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους σας. Ορισμένες εταιρείες, αναγνωρίζοντας τις «ειδικές συνθήκες» της οικονομίας μας, έχουν δώσει μια μικρή περίοδο προσαρμογής/χάριτος στους Έλληνες πελάτες τους, ιδιώτες και εταιρείες, προκειμένου αυτοί να βρουν λύση για την εξόφληση των οφειλών τους.
Μια καλή συμβουλή θα ήταν να ελέγξετε προσεκτικά κάθε σας συνδρομή, να κάνετε ένα πρόγραμμα με τις ημ/νίες λήξης τους και να αρχίσετε να σκέφτεστε εναλλακτικές. Εν ανάγκη, καλοκαίρι είναι, βρείτε κάποιον φίλο ή συγγενή που θα έρθει για διακοπές, δώστε του μετρητά και ζητήστε του να κάνει τις πληρωμές όταν γυρίσει πίσω στη χώρα του για λογαριασμό σας.