Categories: DIGITAL STORIES

Μη μιλάτε μπροστά στη Smart TV: δεν ξέρετε ποιος ακούει!

Αυτό το «και οι τοίχοι έχουν αφτιά», πόσο τετριμμένο πια; Δεν νομίζετε ότι έχει έρθει η ώρα για κάτι πιο μοντέρνο, κάτι πιο high-tech, κάτι πιο… 2015; Τι θα λέγατε αν στη θέση των τοίχων έμπαινε η τηλεόραση (που, με τα μεγέθη που έχουν φτάσει να κυκλοφορούν, δεν απέχουν και πολύ από τοίχο…); Αυτό το «και η τηλεόραση έχει αφτιά» μάλιστα, δεν θα ‘ναι απλά σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα, τουλάχιστον αν πιστέψουμε τα λεγόμενα της Samsung, η οποία προειδοποίησε τους καταναλωτές να μη μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες και ευαίσθητα δεδομένα μπροστά στη Smart TV τους! Όχι, δεν κάνουμε πλάκα, πάμε άλλη μία: η Samsung συνέστησε στους κατόχους Samsung Smart TV που χρησιμοποιούν τη λειτουργία φωνητικού ελέγχου, να είναι πιο προσεκτικοί ως προς το τι λένε μπροστά της!

Δεν χρειάζεται και τρελή φαντασία για να καταλάβετε τι παίζει: μια τέτοια τηλεόραση είναι σε θέση να ακούει και να καταγράφει τα όσα λέγονται προκειμένου να τα μετατρέψει σε εντολές. Το κακό είναι πως οι πληροφορίες δεν μένουν στην τηλεόραση, αλλά μεταφέρονται σε πλατφόρμα τρίτης εταιρείας, οπότε η Samsung δεν μπορεί να είναι σε θέση να γνωρίζει τι καταγράφει η τιβί σας και τι όχι! Μολονότι η λειτουργία φωνητικών εντολών (και άρα καταγραφής φωνής και ήχων γενικότερα) δεν ενεργοποιείται παρά μόνο με το πάτημα ειδικού πλήκτρου στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, δεν είναι απίθανο κάποιος να το κάνει κατά λάθος, έχοντας π.χ. κάτσει πάνω του χωρίς να το πάρει χαμπάρι. Ναι, ΟΚ, δύσκολο, αλλά όχι αδύνατον να συμβεί. Η LG μάλιστα έχοντας θορυβηθεί από τις εξελίξεις, πρόλαβε και έβγαλε ειδική ενημέρωση, μετά την εγκατάσταση της οποίας, οι χρήστες που δεν επιθυμούν την εν λόγω λειτουργία, μπορούν να την απενεργοποιήσουν πλήρως.

Μεταξύ μας, αναγκαίο κακό. Από τη στιγμή που οι συσκευές μας δεν είναι πλέον τα «φυτά» που ήταν κάποτε αλλά έγιναν «έξυπνες», είναι λογικό να παρατηρούνται «πρωτοβουλίες» τέτοιου είδους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη των συσκευών μας δρα υπέρ μας, ωστόσο ναι, υπάρχουν κι εκείνες οι λίγες που η αδιακρισία τους ενδεχομένως και να μας θέτει σε κίνδυνο (στην περίπτωση της Samsung π.χ., τα δεδομένα μεταφέρονται στην εταιρεία Nuance και δεν μεταβιβάζονται, ούτε πωλούνται σε άλλους μεν, όμως στ’ αλήθεια, ποιος κόβει το κεφάλι του γι’ αυτό;). Όσο τραβηγμένο κι αν μοιάζει το σενάριο αυτό, ουδείς μπορεί να υπογράψει πως δεν πρόκειται ποτέ να βγει αληθινό. Μην ξεχνάτε, βρισκόμαστε στην εποχή που τα κινητά είναι δυνατόν να εντοπιστούν ακόμα κι όταν είναι πλήρως απενεργοποιημένα, φτάνει να έχουν τη μπαταρία τους επάνω. Μη σας κάνει λοιπόν εντύπωση που μια «έξυπνη» τηλεόραση θεωρητικά μπορεί να στήσει αφτί σε ό,τι κι αν λέτε.

Όχι, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να πετάξετε σήμερα κιόλας τη Smart TV σας και να πάρετε μια vintage Nordmende. Με την τρομολαγνεία εξάλλου για ευαγγέλιο, ουδείς πήγε μπροστά. Λίγη κοινή λογική, όπως λέμε κάθε μέρα μέσα από την Popaganda, και γνώση των κινδύνων, πιθανών και απίθανων που ελλοχεύουν, και όλα θα πάνε καλά.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος