Όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, το μυαλό όλων μας μαγνητίζεται αναπόφευκτα στο ατέρμονο γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και της θάλασσας, και οι αφορμές για μικρές ή μεγαλύτερες εξορμήσεις από την πόλη γίνονται ολοένα και πιο συχνές.
Με πάγο, νερό ή σκέτο, το Ούζο 12 είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η καλύτερη επιλογή για να συνοδεύσουμε τους μεζέδες και τα φαγητά που απολαμβάνουμε με την παρέα μας, το καλοκαίρι ωστόσο αποκτά μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Το σκηνικό γνωστό. Μακροβούτια από νωρίς το πρωί, στη συνέχεια βόλτες και ηλιοθεραπεία στην παραλία και μια καλή ψαροταβέρνα για το «κλείσιμο», είναι η ιεροτελεστία του ελληνικού θέρους, η οποία θα έμενε ελλιπής, εάν απουσίαζε από το τραπέζι με τα θαλασσινά, το αγαπημένο παραδοσιακό ποτό των Ελλήνων. Οι τρόποι και οι επιλογές με τις οποίες μπορούμε να το απολαύσουμε είναι πολλές και ποικίλλουν αναλόγως με τη διάθεση και τις προτιμήσεις του καθενός. Ψάρι, ζυμαρικά, σαλάτες και όσπρια είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που συνδυάζονται ιδανικά με τη σαγηνευτική γεύση του γλυκάνισου.
Καταγράφουμε 12 προτάσεις ορεκτικών και κυρίως πιάτων που δεν λείπουν ποτέ από ένα γεύμα, όπου πρωταγωνιστής είναι το ούζο και η καλή παρέα:
1. Χταποδάκι ξιδάτο. Εδώ δεν χρειάζονται συστάσεις. Ο κατ’ εξοχήν μεζές του ελληνικού καλοκαιριού δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας. Καλή μας όρεξη και γεια μας.
2. Γαριδομακαρονάδα. Κλασική επιλογή. Σερβίρεται με κόκκινη ή λευκή σάλτσα και ταιριάζει σε κάθε περίπτωση φανταστικά, με ένα ποτηράκι Ούζο 12.
3. Γαύρος μαρινάτος. Είναι αυτό το πιάτο που κάθε παρέα παίρνει ασυζητητί μόλις καθίσει στην παραθαλάσσια ταβέρνα. Λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να του αντισταθούν.
4. Μελιτζανοσαλάτα. Οι διαφορετικές εκδοχές και παραλλαγές του συγκεκριμένου ορεκτικού δεν έχουν τέλος. Σταθερή, διαχρονική αξία που ικανοποιεί και τα πλέον απαιτητικά γούστα.
5. Ριζότο λαχανικών. Ένα ελαφρύ, δροσιστικό πιάτο, με πολλές παραλλαγές. Μανιτάρια, τοματίνια, κολοκυθάκια, καρότα και βέβαια λίγο σαφράν για τη μεθυστική του επίγευση, είναι ορισμένα από τα πιθανά λαχανικά, που του προσδίδουν αυτή την γαστρονομική υπεροχή, σε χρώματα, αρώματα και υφές.
6. Μύδια σαγανάκι. Λατρεμένο ορεκτικό, εγγυημένη απόλαυση. Συνήθως καταφτάνει στο τραπέζι λίγο μετά το πρώτο καραφάκι και «εξαφανίζεται» μέσα σε λίγα λεπτά.
7. Φαλάφελ. Το φαλάφελ μπορεί πλέον να διατίθεται σε κάθε γωνιά της χώρας σχεδόν, όμως είναι εκεί που σκάει το κύμα και το ούζο ρέει στα ποτήρια, που η γεύση του απογειώνεται.
8. Σεβίτσε. Για πιο εκλεπτυσμένους και ψαγμένους ουρανίσκους. Η στιγμή που νιώθεις εκείνη τη χαρακτηριστική αίσθηση της οξύτητας που σου αφήνει στο στόμα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τσουγκρίσεις με την παρέα σου και να αφεθείς στη γλυκιά γεύση του ούζου.
9. Γίγαντες φούρνου. Τα λαδερά και πολύ περισσότερο οι γίγαντες, είναι η σίγουρη – και άκρως καλοκαιρινή – λύση για αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν την απλότητα στη γεύση.
10. Κρητικός ντάκος. Τραγανά και άκρως γευστικά, τα κρητικά παξιμάδια είναι το απόλυτο ελληνικό ορεκτικό. Όπως και το ούζο, όταν τα βλέπεις στο τραπέζι, ξέρεις ότι κανείς από τους συνδαιτυμόνες σου δε θα μείνει παραπονεμένος.
11. Καλαμαράκια τηγανητά. Το καλοκαιρινό, απολαυστικό, λαχταριστό και νηστίσιμο πιάτο, με το θαλασσινό στοιχείο να κυριαρχεί.
12. Vegan κεφτεδάκια. Ανάμεσα στις αμέτρητες εναλλακτικές του κρέατος, τα vegan κεφτεδάκια, με μπόλικο δυόσμο, άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό ή ό,τι άλλο μυρωδικό βάλει ο νους, καθίστανται από τις πλέον δημοφιλείς επιλογές για τους καλοφαγάδες, που προτιμούν μια «πράσινη» και οικολογική διατροφή.