Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα μετατρέψετε τον Mac σας σε Wi-Fi hotspot;

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε έναν βολικό οδηγό σχετικά με το πώς μπορεί να μετατρέψει κάποιος τον υπολογιστή του, desktop ή laptop, σε Wi-Fi hotspot προκειμένου να προσφέρει πρόσβαση στο διαδίκτυο ασύρματα στις συσκευές γύρω του και αμέσως, οι κάτοχοι Mac πέσατε να μας φάτε! Εννοείται πως η δυνατότητα αυτή παρέχεται και από τα συστήματα της Apple, έστω κι αν δεν είναι τόσο… ευέλικτη όσο στα Windows.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο βασικός περιορισμός εδώ έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται ο Mac σας στο διαδίκτυο: δεν είναι δυνατόν να είναι συνδεδεμένος μέσω Wi-Fi και παράλληλα να μοιράζει με τον ίδιο τρόπο ασύρματα πρόσβαση, οπότε σε πρώτη φάση θα πρέπει είτε να τον συνδέσετε στο δίκτυο με Ethernet (καλώδιο δικτύου), είτε να δημιουργήσετε ένα Bluetooth Personal Area Network (PAN) για να δώσετε πρόσβαση στο ίντερνετ. Πάμε να τα δούμε όμως στην πράξη, εκεί που τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.

Θα ανοίξετε το System Preferences” στο Mac OS X και θα βρείτε την επιλογή Sharing”. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατήστε επάνω στο Internet Sharing” από τη λίστα και καθορίστε από τα μενού: α) τον τρόπο που είναι συνδεδεμένος ο Mac σας στο δίκτυο και β) τον τρόπο που θα μοιράζετε πρόσβαση. Αν υποθέσουμε πως επιλέξατε ο διαμοιρασμός να γίνει μέσω Wi-Fi, θα πατήσετε το πλήκτρο Wi-Fi Options” στο κάτω μέρος του παραθύρου για να καθορίσετε το όνομα του δικτύου σας, μέθοδο κρυπτογράφησης και κωδικό. Όταν τελειώσετε με όλα αυτά, «τικάρετε» το Internet Sharing” από τη λίστα στα αριστερά και πατήστε Start” στο παράθυρο που θα εμφανιστεί.

Αν τώρα ο Mac σας συνδέεται στο τοπικό δίκτυο μέσω Wi-Fi, μπορείτε να μοιράσετε πρόσβαση σε αυτό δημιουργώντας ένα Bluetooth PAN, που λέγαμε πιο πάνω. Εδώ ο διαμοιρασμός γίνεται μέσω Bluetooth, κάτι που σημαίνει ότι οι ταχύτητες δεν θα είναι εξίσου εντυπωσιακές με τον τρόπο που περιγράψαμε νωρίτερα, όμως αν μη τι άλλο η δουλειά σας θα γίνει. Η διαδικασία είναι η ίδια με την προαναφερθείσα, απλά φροντίστε να επιλέξετε τους σωστούς τρόπους σύνδεσης (Wi-Fi) και διαμοίρασης (Bluetooth PAN) σύνδεσης.

Αν θέλετε να συνδεθείτε σε ένα δίκτυο Wi-Fi με τον Mac σας και παράλληλα να μοιράσετε και πρόσβαση στο ίντερνετ επίσης μέσω Wi-Fi, θα χρειαστείτε έναν USB Wi-Fi αντάπτορα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος