Πολλές φορές εκφράζουμε την αγάπη μας στο άλλο μας μισό με τον δικό μας τρόπο, είναι όμως πιθανό αυτός ο τρόπος να μη γίνεται αντιληπτός. Εκεί χρειάζεται να σκεφτούμε και να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς πρέπει να επικοινωνούμε αυτά που νιώθουμε ώστε το άλλο άτομο να μπορέσει να τα αναγνωρίσει και να τα κατανοήσει.
Ακόμα και η έκφραση των συναισθημάτων μας μπορεί να χαθεί στη μετάφραση και δεν αναφέρομαι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Δεν επικοινωνούν όλοι την αγάπη με τον ίδιο τρόπο, και ομοίως, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους προτιμούν να λαμβάνουν αγάπη.
Για παράδειγμα, μπορεί να σου αρέσει να σου μιλούν τρυφερά αλλά η/ο σύντροφός σου να νιώθει όμορφα απλά περνώντας χρόνο μαζί σου στον καναπέ και χαϊδεύοντας το μπράτσο σου. Εσύ να νομίζεις ότι έρχεστε πιο κοντά στέλνοντας μηνύματα γλυκά όλη μέρα που εκφράζουν την αγάπη σου ενώ το άλλο σου μισό να αναρωτιέται γιατί δεν σε ενδιαφέρει ποτέ να περάσετε χρόνο αγκαλιά στον καναπέ μαζί το βράδυ και μπορεί πραγματικά να νιώθει ότι δεν το αγαπάς, εξαιτίας αυτού. Βλέπεις πόσο εύκολο είναι να νιώσετε ότι απομακρυνόσαστε ή να γεμίσετε με αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις;
Οι 5 γλώσσες της αγάπης είναι πέντε διαφορετικοί τρόποι για να εκφράζουμε και να δεχόμαστε αγάπη, ώστε και οι δύο σε μία σχέση να νιώθουν όμορφα. Είναι τα λόγια επιβεβαίωσης, ο ποιοτικός χρόνος, το να δεχόμαστε δώρα, να βοηθάμε σε καθημερινά θέματα και η σωματική επαφή. Το θέμα για αυτές τις γλώσσες, το ανέλυσε για πρώτη φορά το 1995 ο Gary Chapman στο βιβλίο του The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts, περιγράφοντας πέντε κατηγορίες επικοινωνίας της αγάπης μέσα από την εμπειρία του στον γάμο, τη συμβουλευτική και τη γλωσσολογία. Το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει θέμα συζήτησης παντού. Από το TikTok μέχρι και σε μεγάλα σάιτ παγκοσμίως.
Λόγια επιβεβαίωσης: Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται όσοι προτιμούν ως γλώσσα αγάπης τις λεκτικές επιβεβαιώσεις στοργής, συμπεριλαμβανομένων των συχνών “σ’ αγαπώ”, των φιλοφρονήσεων, των λέξεων που φανερώνουν εκτίμηση και ενθάρρυνση και τους αρέσει να επικοινωνούν συχνά με γραπτά μηνύματα ή σχόλια στα σόσιαλ. Οι γραπτές και οι προφορικές εκδηλώσεις στοργής έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Ποιοτικός χρόνος: Αφορά εκείνους που αισθάνονται πιο όμορφα όταν ο σύντροφός τους περνάει χρόνο μαζί τους και κάνουν παρέα. Είναι άνθρωποι που αγαπούν πολύ τις συζητήσεις και την οπτική επαφή. Η φυσική παρουσία είναι προτεραιότητα στη σχέση τους. Χρειάζονται την αμέριστη προσοχή του άλλου, χωρίς απόσπαση από παράγοντες όπως η τηλεόραση, το κινητό ή οποιαδήποτε άλλη εξωτερική παρέμβαση.
Καθημερινή βοήθεια: Αν νιώθεις μεγάλη ευχαρίστηση όταν η/ο σύντροφός σου κάνει τα πάντα για να διευκολύνει τη ζωή σου, τότε είσαι σε αυτή την κατηγορία. Για παράδειγμα να σου φέρνει σούπα όταν έχεις αρρωστήσει, να σου φτιάχνει τον καφέ σου το πρωί ή να πηγαίνει να παραλάβει για σένα ένα δέμα από το κατάστημα κούριερ (με μεγάλη υπομονή και κουράγιο) επειδή εσύ είχες μία κουραστική μέρα στη δουλειά και δεν αντέχεις να το κάνεις. Αυτή η γλώσσα αγάπης είναι για εκείνους που πιστεύουν ότι οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Σε αντίθεση με όσους προτιμούν να ακούν πόσο τους νοιάζονται, εσένα σου αρέσει να σου το δείχνουν.
Δώρα: Νιώθεις ότι σε αγαπούν όταν ο άνθρωπός σου, σου δίνει «οπτικά σύμβολα αγάπης», όπως τα αποκαλεί ο Τσάπμαν; Δεν είναι η χρηματική αξία που μετρά αλλά η συμβολική σκέψη πίσω από το αντικείμενο, σωστά; Βρίσκεσαι λοιπόν σε αυτή την κατηγορία. Αναγνωρίζεις και εκτιμάς ολόκληρη τη διαδικασία δώρου, από τον προσεκτικό προβληματισμό της επιλογής, μέχρι το ίδιο το αντικείμενο που θα αναπαραστήσει τη σχέση και τα συναισθηματικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει, γι’ αυτό και σου αρέσει να σου χαρίζουν κάτι ουσιαστικό. Αν πάλι είσαι το πρόσωπο στη σχέση που θα κάνει το δώρο, τότε πρέπει να ξέρεις ότι το κλειδί είναι να χαρίζεις πράγματα με νόημα, που έχουν σημασία για το άλλο σου μισό και αντικατοπτρίζουν τις δικές του αξίες, όχι απαραίτητα τις δικές σου.
Σωματική επαφή: Αν βρίσκεσαι σε αυτή την κατηγορία, τότε είσαι από τα άτομα που νιώθουν ότι τους αγαπούν όταν δέχονται σημάδια στοργής, όπως φιλιά, κράτημα χέρι-χέρι, αγκαλιές στον καναπέ και σεξ. Η σωματική οικειότητα και το άγγιγμα είναι δυνατός τρόπος επιβεβαίωσης και χρησιμεύσουν ως ισχυρός συναισθηματικός σύνδεσμος με το άλλο σου μισό. Οι άνθρωποι που εκφράζουν την εκτίμησή τους μέσω αυτής της γλώσσας, νιώθουν και οι ίδιοι ότι τους εκτιμούν όταν τους αγκαλιάζουν ή τους φιλούν και κυριεύονται από μία αίσθηση ζεστασιάς και άνεσης. Η σεξουαλική οικειότητα μάλιστα, τους κάνει να νιώθουν πιο αγαπητοί και πιο κοντά στη/ον σύντροφό τους.
Σίγουρα το να γνωρίζεις τους τρόπους με τους οποίους το άτομο με το οποίο βρίσκεσαι σε σχέση νιώθει πιο επιθυμητό, αγαπητό και ασφαλές, είναι ένα καλό εργαλείο βελτίωσης ώστε να μάθεις να δίνεις αυτά που χρειάζεται και αντίστοιχα να σου δίνει αυτά που χρειάζεσαι (αρκεί να τα επικοινωνείς). Από εκεί και πέρα, καμία σχέση δεν λειτουργεί με εγχειρίδιο. Κάθε άνθρωπος και κάθε δυναμική ανάμεσα στα ζευγάρια διαφέρουν.
Είναι σημαντικό να παρατηρείς, να σκέφτεσαι και καμιά φορά να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, ακόμα και αν δεν έχεις μάθει να εκφράζεσαι με τον ίδιο τρόπο. Ο σκοπός δεν είναι να απαιτήσεις να κάνει το άλλο πρόσωπο αυτά που θες, αλλά να αφουγκραστείς τις δικές του ανάγκες και να προσπαθήσεις να τις καλύψεις. Κανείς δεν είπε ότι πρέπει να αλλάξεις εντελώς για να αρέσεις στους άλλους, κάνεις κάποιες αλλαγές και κάποιες υπερβάσεις επειδή εσύ νιώθεις ότι θέλεις ο άνθρωπός σου να είναι ευτυχισμένος και κατά συνέπεια να κάνει και εσένα ευτυχισμένο άνθρωπο.
Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει από το 1995 μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι δεν είναι απαραίτητο πως τα ζευγάρια που εμμένουν σε μία γλώσσα αγάπης διατηρούν μια πιο ευτυχισμένη σχέση. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι μέσα σε αυτή, με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν και ο σκοπός είναι να μπορούμε πάντα να βλέπουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας στο τώρα. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να περιορίζουμε ο ένας τον άλλον σε μια συγκεκριμένη γλώσσα αγάπης, αλλά να αφήνουμε περιθώρια για αλλαγές.