LOVE & SEX

Χάνεις το σεξουαλικό σου ενδιαφέρον όσο περισσότερο δένεσαι; Μήπως είσαι fraysexual;

Ίσως έχεις ακούσει τον όρο demisexual που χαρακτηρίζει τα άτομα τα οποία όσο περισσότερη συναισθηματική σύνδεση νιώθουν και οικειότητα, τόσο περισσότερο διεγείρονται σεξουαλικά. Ο όρος fraysexual λοιπόν αναφέρεται στο ακριβώς αντίθετο. Είναι όμως μια κατάσταση πιο περίπλοκη απ΄όσο ακούγεται αρχικά.

Σίγουρα σου είναι γνώριμο το συναίσθημα της ευφορίας και του ενθουσιασμού που νιώθεις όταν γνωρίζεις ένα νέο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει ερωτικά. Υπάρχει αυτό το μυστήριο που κάνει το σεξ με ένα άγνωστο άτομο ακόμα πιο συναρπαστικό (ή έστω τη φαντασίωση, αν ανήκεις στην ομάδα των πιο ντροπαλών ατόμων ή των γυναικών που φοβούνται το slut shaming το οποίο δυστυχώς ακόμα συμβαίνει και δεν τολμούν τα one night stands). Σωστά; 

Για κάποιους ανθρώπους, το περιστασιακό σεξ με κάποιο άγνωστο άτομο, που δεν έχει μέσα καθόλου συναισθηματισμούς, είναι και κάτι σαν εκδήλωση σεξουαλικής ανεξαρτησίας ενώ για άλλους θεωρείται απλώς ένας σεξουαλικός προσανατολισμός όπως η ετεροφυλία ή η ομοφυλία. Αν είσαι fraysexual, τότε αυτή η έλξη που θα αισθανθείς την πρώτη φορά που θα βρεθείς με κάποιο πρόσωπο, θα αρχίσει να εξασθενεί όσο ενισχύεται ο συναισθηματικός δεσμός και η οικειότητα.

Μην το μπερδέψεις με την ασεξουαλικότητα (ή αφυλοφιλία). Συμβαίνει πολλές φορές κάποιος που αρχίζει να χάνει το σεξουαλικό του ενδιαφέρον για τη σχέση του όσο δένεται μαζί της συναισθηματικά όλο και περισσότερο, να πιστέψει κάτι τέτοιο αλλά στην πραγματικότητα κάποιος που είναι ασεξουαλικός νιώθει να μην έλκεται από κανένα πρόσωπο. 

Ένας fraysexual άνθρωπος δεν σταματά να νιώθει ερωτευμένος με το ταίρι του (γι’ αυτό δεν πρέπει να μπερδέψεις ούτε τη σεξουαλικότητα με τον έρωτα), αντιθέτως, ο έρωτας υπάρχει έντονος, απλώς δεν ερεθίζεται στην ιδέα της σεξουαλικής επαφής μαζί του και μπορεί πλέον το σεξ με την/τον σύντροφό του να γίνεται διεκπεραιωτικά ή ακόμα και να σταματήσει. 

Μια τέτοια κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για το άλλο άτομο που νιώθει σαν να βιώνει μια απόρριψη και μπορεί να προκαλέσει δυστυχία στη σχέση ή ακόμα και χωρισμό, αν δεν υπάρξει κατανόηση και αποδοχή. Δεν είναι εύκολο να συμβαδίσουν δύο άνθρωποι αν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι διαφορετικός. Άρα κάποιος μη fraysexual είναι πιθανό να μην μπορέσει να αποδεχτεί αυτή την πορεία στη σχέση του. 

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι αν είσαι fraysexual έχεις και το δικαίωμα να απατήσεις το άλλο άτομο, εκτός αν έχετε συμφωνήσει ότι θα έχετε ανοιχτή σχέση και θα κάνετε σεξ και με άλλους ανθρώπους. Γι΄αυτό και το καλύτερο που έχεις να κάνεις αν νιώσεις ότι είσαι σε μία σχέση που είτε εσύ, είτε το άλλο άτομο έχει αυτόν τον προσανατολισμό, είναι να βρείτε μαζί με ποιον τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα τη λήξετε. Υπάρχουν όμως κι άλλες επιλογές για την έκβαση της σχέσης. 

Πείτε τα όλα

Πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια και η κουβέντα να γίνει χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός που ονομάζεται fraysexuality δυστυχώς δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα κάποιος να κατανοήσει, άρα είναι σημαντικό να εκπαιδεύσεις την/τον σύντροφό σου σε αυτό. Σίγουρα με τη συζήτηση θα καταλάβετε και οι δύο τι χρειάζεστε. 

Μαζί ενωμένοι

Μπορεί το να μείνετε μαζί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρή ή καθόλου σεξουαλική δραστηριότητα στη σχέση, να είναι ένας συμβιβασμός αλλά πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τον κάνουν. Αν ο συναισθηματικός σας δεσμός είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορείτε να φανταστείτε με τίποτα τη συνθήκη του να ζείτε χωριστά, τότε αυτή μπορεί να είναι μια επιλογή. Πολλά ζευγάρια συνεχίζουν τη σχέση τους έτσι και μάλιστα είναι και πολύ ευτυχισμένα.

Στρώσε το στρώμα σου για 3 για 5 ή για 10

Μερικά ζευγάρια συμφωνούν να μείνουν μαζί αλλά να ανοίξουν παράλληλα και τη σχέση, κάνοντας σεξ και με άλλα άτομα, για να διασφαλίσουν ότι οι σεξουαλικές επιθυμίες τους μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι πρέπει να είστε και οι δύο θετικοί σε κάτι τέτοιο. Δηλαδή, είτε και οι δύο να βρίσκεστε με άλλους, είτε ένας από τους δυο σας. Και μην ξεχνάς, πρέπει να τεθούν σαφή όρια για να υπάρχει η βεβαιότητα ότι κανένα από τα δύο άτομα δεν βλάπτει το άλλο συναισθηματικά (και ότι η σχέση εξακολουθεί να εκπληρώνεται σε συναισθηματικό επίπεδο, μην το ξεχνάς αυτό).

Αναζωπύρωση της φλόγας

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να επαναφέρεις τη σεξουαλική επιθυμία στο κρεβάτι, χωρίς να χρειάζονται δραστικά μέτρα. Ψάξε λίγο το θέμα των ερωτικών βοηθημάτων, των παιχνιδιών ρόλων ή άλλων καταστάσεων που μπορεί να ξυπνήσουν τη λίμπιντο. 

Πάμε για άλλες πολιτείες

Για μερικούς ανθρώπους, το σεξ είναι προτεραιότητα και δεν είναι πρόθυμοι να το βγάλουν από τη σχέση τους, πράγμα απολύτως θεμιτό. Ένας χωρισμός λοιπόν μπορεί να είναι η μόνη επιλογή αν δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας. Νο hard feelings, θα πρέπει να σεβαστείς τις ανάγκες και τα θέλω της/του συντρόφου σου και να προχωρήσετε χωριστά. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά