Categories: DIGITAL STORIES

Μήπως ο λογαριασμός σας στο LinkedIn έχει παραβιαστεί;

Ενδεχομένως πριν λίγες μέρες να λάβατε ένα αναπάντεχο mail από το LinkedIn, μέσω του οποίου το δίκτυο σας προέτρεπε «για προληπτικούς λόγους ασφαλείας» να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας σε αυτό. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και πολλά χρόνια (μια τετραετία όλη κι όλη) από εκείνη τη θρυλική επίθεση Ρώσων χάκερ στους σέρβερ του, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαρροή κωδικών για περίπου 6,5 εκατ. λογαριασμούς. Εν πάση περιπτώσει, οι άνθρωποι του LinkedIn δείχνουν να ανησυχούν αφού υπολογίζεται ότι στοιχεία από περίπου 117 εκατ. λογαριασμούς πωλούνται στην παγκόσμια διαδικτυακή μαύρη αγορά με τον προαναφερθέντα αριθμό να φτάνει δυνητικά ακόμα και τα 167 εκατ.!

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς από πλευράς σας όμως; Κατ’ αρχάς, είτε έχετε λάβει το προαναφερθέν mail του LinkedIn, είτε όχι, αλλάξτε άμεσα τον κωδικό πρόσβασής σας. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μία διαδικασία που καλό είναι να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά ακόμα κι αν το έχετε αμελήσει, είναι μια καλή ευκαιρία να το κάνετε. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να επισκεφθείτε το site που έχει στήσει ο Αυστραλός ειδικός σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, Τρόι Χαντ. Ο τύπος, έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα haveibeenpwned.com τα emails από 500 εκατ. και πλέον λογαριασμούς σε διάφορα δίκτυα και υπηρεσίες: από το LinkedIn (που είναι και το δημοφιλέστερο «θύμα») και το Snapchat, μέχρι το Heroes of Newerth και το YouPorn! Εσείς δεν έχετε παρά να εισάγετε τον λογαριασμό email ή το username με το οποίο έχετε εγγραφεί σε κάποιο εξ αυτών και να δείτε αν αυτό περιλαμβάνεται σε κάποια λίστα!

Λογικά κάπου εδώ θα πρέπει να αναρωτιέστε πού ακριβώς βρήκε όλα αυτά τα στοιχεία ο Χαντ, σωστά; Δεν ήταν δύσκολο. Γενικά ο εντοπισμός και η απόκτηση τέτοιων πληροφοριών δεν είναι δύσκολη υπόθεση αν υπάρχει φυσικά και το απαραίτητο «μπικικίνι». Στην περίπτωση του εν λόγω πακέτου, το αρχικό κόστος ήταν στα 5 bitcoins (περίπου 2.200€ με τη σημερινή ισοτιμία), αν και με τον καιρό η τιμή έπεσε στο μισό.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Εμείς θα επαναλάβουμε τις 3-4 συμβουλές που δίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από τις σελίδες της Popaganda, αυτές τις συμβουλές που όλοι γνωρίζουν αλλά ελάχιστοι εφαρμόζουν με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να έχουμε δράματα

  • Μη χρησιμοποιείτε ποτέ και πουθενά τον ίδιο συνδυασμό email/username και κωδικού.
  • Αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους κωδικούς πρόσβασής σας.
  • Χρησιμοποιείτε προγράμματα διαχείρισης κωδικών (password managers) ώστε να εξασφαλίζετε πως οι κωδικοί σας θα «σπάνε» όσο το δυνατόν πιο δύσκολα.
  • Μην αποκαλύπτετε ποτέ σε κανέναν τον κωδικό σας ή στοιχεία που θα μπορούσαν να του τον προδώσουν, προφορικά ή –ακόμα χειρότερα- γραπτά.
Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: Linkedin