Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα κρατήσετε κρύο το laptop σας μεσ’ στον Αύγουστο;

 

Άτιμο πράγμα το καλοκαίρι για τις ηλεκτρονικές συσκευές καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργικότητα και την ακεραιότητά τους. Ιδίως μάλιστα όταν έχουμε να κάνουμε με φορητούς υπολογιστές, εκεί το πράγμα δεν σοβαρεύει απλώς αλλά απαιτεί λεπτούς χειρισμούς έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παντός είδους δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γιατί ζεσταίνεται ένα laptop;

Κάθε ηλεκτρονική συσκευή, όταν «ζορίζεται», θερμαίνεται –περισσότερο του κανονικού. Όπως συμβαίνει π.χ. με την ηλεκτρική σκούπα, το DVD player ή το smartphone σας, έτσι συμβαίνει και με το laptop: αν λειτουργεί για αρκετές ώρες ή του αναθέσετε κάποια απαιτητική διεργασία (rippάρισμα ταινιών, gaming, επεξεργασία βίντεο κλπ), τότε είναι απολύτως λογικό στην προσπάθειά του να καλύψει τις απαιτήσεις σας, να εκλύει και περισσότερη θερμότητα.

Το μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αυξημένη του θερμοκρασία σε καταστάσεις σαν και τις παραπάνω. Τα διάφορα υποσυστήματα, βλέπετε, είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η θερμότητα να μεταδίδεται από το ένα στο άλλο, ο αέρας να μην έχει επαρκείς οδούς διαφυγής και έτσι η όλη ζέστη να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του υπολογιστή. Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός πως ένα laptop συνήθως ακουμπά ερμητικά στην επιφάνεια που τοποθετείται (όσο πιο ελαστική είναι αυτή, όπως π.χ. τα πόδια, τόσο το χειρότερο), αντιλαμβάνεται πως η ψύξη του είναι μάλλον ανύπαρκτη.

Τι θα κάνετε γι’ αυτό;

Στην πράξη, οι ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για τα παραπάνω, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες.

Σε πρώτη φάση και εφ’ όσον το μηχάνημά σας είναι εκτός εγγύησης (η περίοδος αυτή βάσει οδηγίας της Κομισιόν είναι 24 μήνες), μπορείτε να το πάτε σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό προκειμένου να το καθαρίσει. Ο καθαρισμός laptop είναι πολύ πιο σημαντικός και πολύπλοκος απ’ ό,τι ακούγεται, καθώς ο φορητός υπολογιστής γίνεται στην κυριολεξία βίδες, έτσι ώστε να καθαριστούν πλήρως οι αεραγωγοί του, να τοποθετηθεί θερμοαγώγιμη πάστα στις απαραίτητες επιφάνειες και απομακρυνθεί κάθε κόκκος σκόνης. Πρόκειται για μια διαδικασία που δεν κοστίζει πολύ (υπολογίστε περί τα 40€) και μπορεί να δώσει ξανά πνοή στο laptop σας.

Από εκεί και πέρα, αν δεν το έχετε κάνει, «δωρίστε» στο laptop σας μία βάση. Αυτή θα εξασφαλίσει πως το σύστημά σας δεν θα έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια που το έχετε τοποθετήσει, αφήνοντας παράλληλα επαρκή χώρο για να περνά ο αέρας. Οι περισσότερες βάσεις διαθέτουν και ανεμιστήρα (ή ανεμιστήρες), έτσι ώστε συνδέοντάς τις στο laptop μέσω θύρας USB, να το ψύχουν ακόμα περισσότερο. Κάτι που θα πρέπει να προσέξετε εδώ, είναι ο θόρυβος που παράγεται συναρτήσει της ψυκτικής ικανότητας του cooler. Πρότασή μας είναι να αποφύγετε κάθε πρόταση που ξεπερνά σε θόρυβο τα 21 dB και δεν παρέχει ροή αέρα τουλάχιστον 80 cfm (κυβικά πόδια/λεπτό). Δεν χρειάζονται περαιτέρω λεπτομέρειες: κρατήστε τα αυτά υπ’ όψιν σας και είστε εντάξει.

Τέλος, προσπαθήστε να μην ταλαιπωρείτε οι ίδιοι το laptop σας, κρατώντας το ανοιχτό μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεστε και καθαρίζοντας επαρκώς τον χώρο γύρω του. Μην το στριμώχνετε πλάι σε λοιπά τζάντζαλα-μάντζαλα που… σουλατσάρουν στο γραφείο σας και προς Θεού μην το ακουμπάτε στα πόδια σας ενώ αράζετε στον καναπέ διότι και εκείνο θα δεινοπαθήσει, και εσείς θα κινδυνεύσετε με εγκαύματα.

Δεν είναι δύσκολο να εξασφαλίσετε στον φορητό σας υπολογιστή ένα καλό καλοκαίρι. Λίγη προσοχή, κοινή λογική και προληπτικές ενέργειες φτάνουν και περισσεύουν…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: laptop