Categories: POPTRIVIA

Κι όμως, μπορείς να αντικαταστήσεις τα υλικά που σου λείπουν για τις συνταγές ζαχαροπλαστικής

Τα συχνότερα σχόλια που λαμβάνουμε για συνταγές στο inbox μας, είναι μια παραλλαγή της εξής ερώτησης: “Δεν μου βρίσκεται το χ υλικό. Αν βάλω ψ, θα βγει;”. Όπως ήδη γνωρίζεις, με τις συνταγές μαγειρικής που χρειάζονται τηγάνι, κατσαρόλα, γκριλ ή φούρνο, είμαστε αρκετά ευέλικτοι. Άλλωστε η μαγειρική η ίδια επιτρέπει περισσότερους πειραματισμούς, αναλόγως τα γούστα του καθενός. Όμως η ζαχαροπλαστική και η αρτοποιία, δηλαδή ό,τι έχει να κάνει με ψημένα καλούδια όπως κέικ, brownies, μπισκότα, κουλουράκια και γενικά ζύμες, είναι σκέτη χημεία. Πρέπει να ακολουθείς ακριβώς τις οδηγίες της συνταγής (μετρημένες κυρίως σε γραμμάρια, κουταλιές της σούπας και κουταλάκια), ώστε να σου βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μόνο στο οποίο μπορείς να παίξεις έχει να κάνει με τους χρόνους ψησίματος, καθώς κάθε φούρνος έχει τη δική του προσωπικότητα.

Όμως πες ότι είναι Κυριακή πρωί. Χαζεύεις στο internet μια συνταγή για κέικ που σου ανοίγει την όρεξη και θες να τη φτιάξεις εδώ και τώρα, αλλά δεν σου βρίσκονται όλα τα υλικά. Τι κάνεις; Τα παρατάς; Όχι αγαπητέ αναγνώστη. Υπάρχουν ακόμα και στην ζαχαροπλαστική της ακρίβειας και της λεπτομέρειας, κάποια υλικά που μπορείς να αντικαταστήσεις με κάποια άλλα. Σου γράφω παρακάτω τα πιο συνήθη υλικά για ζύμες και τι μπορείς να βάλεις στη θέση τους.

Κάθε φορά που αντικαθιστάς κάποιο υλικό σε τέτοιου είδους συνταγή, οφείλεις να είσαι έτοιμος για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως το περίμενες. Αν, ας πούμε, βάλεις σε ένα κέικ ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, θα έχει τελείως διαφορετική υφή από το κλασικό βουτυράτο ή αν παραλείψεις τα αυγά και αντικαταστήσεις με μπανάνες, η μυρωδιά και η γεύση του φρούτου θα είναι παρούσες στο τελικό γλυκό.

Δες πως θα αντικαταστήσεις τα πιο συνήθη συστατικά, με ό,τι βρίσκεται ήδη στην κουζίνα σου:

Μπέικιν πάουντερ: 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ=1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα + 1/2 κ.γ. κρεμόριο + 1/4 κ.γ. κορν φλάουρ
Μαγειρική σόδα: 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα=2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Κρεμόριο: 1/2 κ.γ. κρεμόριο=1/2 κ.γ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (τύπου φαρίνα): 130 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα=130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1/4 κ.γ. αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: αν η συνταγή σου (για κέικ και άλλα “φουσκωτά” γλυκά ή αλμυρά) ζητά αλεύρι γ.ο.χ. και σου βρίσκεται μόνο τύπου φαρίνα, απλώς βάλε την ίδια ποσότητα από αυτό και παράλειψε το μπέικιν πάουντερ ή/και τη μαγειρική σόδα.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου και τα υπόλοιπα υλικά που μπορείς να αντικαταστήσεις στο madameginger.com 

madameginger.com