Categories: POPTRIVIA

Από τι καλούδια αποτελείται το Zwan;

Το λες και ναυτία αυτό που με έπιασε με το που σκέφτηκα τι μπορεί να περιέχει το κονσερβοποιημένο κρεατάκι. Στη συνέχεια όμως θυμήθηκα τις λίγες φορές που ο μπαμπάς μου ήταν υπεύθυνος για το φαγητό μας και άρχισα το αντιμετωπίζω λίγο πιο ουδέτερα. Σε κάποιες από αυτές, ένα zwan εμφανιζόταν ως διά μαγείας στο σπίτι και έμπαινε σε ορθογώνια κομμάτια στο καυτό τηγάνι βγάζοντας πυκνούς καπνούς. Και αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους σερβιρίσματος καθώς άλλοι το τρώνε ωμό και άλλοι με μακαρόνια και κέτσαπ και μπόλικο τυρί όπως μας είπε ένας στο γραφείο. 

Το ερώτημα όμως είναι ποιος τρώει σήμερα zwan; Εκτός κι αν είναι φαντάρος. Και γιατί να το αγοράσεις; Εκτός κι αν κάποιος πόλεμος είναι προ των πυλών. Από την άλλη, παρατηρώντας τη συσκευασία του στο σούπερ μάρκετ, πρόσεξα το μικρό κλειδί στο πάνω μέρος της. Εκείνο που τοποθετούσαμε στην εγκοπή και κάναμε την προσευχή μας να φτάσει μέχρι το τέλος και να μη μας μείνει στα χέρια. Επιπλέον, δε μπορείς παρά να αναρωτηθείς τι είναι αυτό το ροζ κρεατάκι.

Σύμφωνα με τα συστατικά της συσκευασίας μία κονσέρβα περιέχει: 43,6% χοιρινό, 32% κοτόπουλο μηχανικά διαχωρισμένο και 1% βοδινό. Το υπόλοιπα είναι: νερό, άμυλο πατάτας, λιπαρό χοιρινού, αλάτι, σταθεροποιητής: πολυφωσφορικά άλατα του νατρίου, καρυκεύματα, ζάχαρη, άρωμα, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό νάτριο, ενισχυτικό γεύσης: γλουταμινικό μονονάτριο, συντηρητικό: νιτρώδες νάτριο.

Πολυφωσφορικά άλατα του νατρίου: Δεν έχουν γίνει γνωστές παρενέργειες για την χρήση τους στα τρόφιμα. Υψηλές συγκεντρώσεις όμως μπορεί να διαταράξουν διάφορες διεργασίες του μεταβολισμού καθώς τα φωσφορικά άλατα παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό.

Γλουταμινικό μονονάτριο: Έχει κατηγορηθεί ως επικίνδυνο στο παρελθόν, αλλά όλοι οι διεθνείς επιστημονικοί Οργανισμοί το έχουν αποδεχθεί ως ασφαλές κατόπιν εξαντλητικών ερευνών. Το γλουταμινικό μονονάτριο, προσδίδει μια μοναδική γεύση η οποία χαρακτηρίζεται ως «umami».

Νιτρώδες νάτριο: Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των βακτηριδίων στα τρόφιμα και για να διατηρήσουν τις ροζ αποχρώσεις στα επεξεργασμένα κρέατα.

Ελένη Κυριακίδου

Share
Published by
Ελένη Κυριακίδου