Categories: DIGITAL STORIES

Τι σημαίνει το «άκυρο» που έριξε η Ιταλία στην Uber;

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στην Ιταλία η δικαστική απόφαση με την οποία εδώ και λίγες ημέρες η λειτουργία της Uber και οι υπηρεσίες που προσφέρει κρίνονται παράνομες στη χώρα! Δικαστήριο της Ρώμης δικαίωσε έπειτα από έναν μαραθώνιο δύο ετών τις ενώσεις και τα συνδικάτα οδηγών ταξί που προσέφυγαν το 2015 στην ιταλική δικαιοσύνη κατηγορώντας την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας την τελευταία να τα μαζέψει και να φύγει από τη χώρα, αφού πρακτικά οι υπηρεσίες Uber Black, Lux, SUV, X, XL, Select και Van είναι πλέον παράνομες –επιπροσθέτως στην Uber απαγορεύτηκε και η περαιτέρω διαφήμιση του brand και των όσων προσφέρει.


Οι δικηγόροι των ενώσεων οδηγών ταξί έκαναν λόγο για δικαίωση, ενώ εκείνοι της Uber, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, ανακοίνωσαν πως θα εφεσιβάλλουν την απόφαση, καλώντας μάλιστα την ιταλική κυβέρνηση «να αποφασίσει αν θέλει να μείνει προσκολλημένη στο παρελθόν, προστατεύοντας προνομιακά κέρδη ή να επιτρέψει στους Ιταλούς πολίτες να ευνοηθούν από τις νέες τεχνολογίες» -με αφορμή πως το δικαστήριο βασίστηκε σε έναν νόμο που ψηφίστηκε προ 25ετίας. Με την ανακοίνωση της απόφασης, στην Uber δόθηκε προθεσμία 10 ημερών για να συμμορφωθεί, μετά το πέρας της οποίας και εφ’ όσον συνεχίσει να λειτουργεί, θα καταβάλλει πρόστιμο ύψους 10.000€ ημερησίως –εκκρεμεί βέβαια το αποτέλεσμα της έφεσης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

H Ιταλία γίνεται η τελευταία προσθήκη σε μία μακρά λίστα με όλες τις χώρες που έχουν περιορίσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη λειτουργία της Uber. Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ινδία, Γερμανία, Αυστραλία, Ταϋλάνδη, Ιαπωνία, Κορέα, Ταϊβάν, ΗΠΑ, Καναδάς, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πορτογαλία είναι μερικές μόνο από τις χώρες στις οποίες η Uber έχει αναγκαστεί να τροποποιήσει, να περιορίσει ή να διακόψει εντελώς την παροχή των υπηρεσιών της, έχοντας συμμορφωθεί με τις αποφάσεις και τις υποδείξεις των δικαστηρίων –σε αρκετές περιπτώσεις, καταβάλλοντας συμπληρωματικά δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Μπορεί η εξέλιξη της υπόθεσης της Uber στην Ιταλία όμως να δημιουργήσει δεδικασμένο και κατ’ επέκταση περαιτέρω προβλήματα για την πλατφόρμα και σε άλλες, ευρωπαϊκές σε πρώτη φάση χώρες; Η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο όχι. Κατ’ αρχάς η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμα: να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μπαράζ εφέσεων, αφού η εκάστοτε χαμένη πλευρά, θα προσφεύγει κάθε φορά σε ανώτερο δικαστήριο προσβλέποντας σε δικαίωση, άρα ετοιμαστείτε για κάμποσα επεισόδια στο μέλλον –και μιλάμε μόνο για την Ιταλία, έτσι; Από εκεί και πέρα, οι προσφυγές κατά της Uber ερμηνεύονται διαφορετικά σε κάθε χώρα (σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε διαφορές κατά πόλεις ή πολιτείες) και βάσει του κάθε εθνικού δικαίου, οπότε θέμα δεδικασμένου δεν τίθεται.

Το μόνο βέβαιο πάντως είναι πως τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν περαιτέρω εμπόδια στην Uber, σε μια εποχή που έχει να αντιμετωπίσει συν τοις άλλοις και μια νέα σειρά σκανδάλων που αυτή τη φορά αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες εργαζόμενοί της. Και το ερώτημα παραμένει: για πόσο ακόμα η Uber θα τη βγάζει καθαρή;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: Uber