Χάζευα τις προάλλες τον φάκελο “Social” στο κινητό, εκεί που τοποθετώ χρόνια τώρα όλες τις εφαρμογές που έχουν να κάνουν με πλατφόρμες και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης –όλα κι όλα, η οργάνωση πάνω απ’ όλα. Η αλήθεια είναι πως λόγω αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων τώρα τελευταία, έχω πάψει να χρησιμοποιώ τα social media στον βαθμό που –από επαγγελματική διαστροφή- το έκανα παλαιότερα. Το «χαλάρωμά» μου αυτό όμως, δεν έχει επηρεάσει τη συχνότητα που χρησιμοποιώ συγκεκριμένες πλατφόρμες αλλά τον αριθμό τους: σαν να έχω κατασταλάξει σε ορισμένες απ’ αυτές, ξεγράφοντας μια και καλή τις υπόλοιπες. Χαζεύοντας όλα εκείνα τα πολύχρωμα εικονίδια εφαρμογών λοιπόν, έπεσα και σε κάμποσα που είχα να πατήσω απ’ την εποχή που ο μακαρίτης ο Jobs έπαιζε τάβλι με τον Tim Cook (τώρα παίζει με τον παππού μου εν τόπω νοερώ, εν τόπω χλοερώ).
Ενδιαφέρεστε να τις δούμε όλες αυτές μια στα γρήγορα παρέα;
Pinterest/Flickr
Από τότε που έβαλα το Instagram βρήκα την υγειά μου. Ποιος ο λόγος να έχω τις ίδιες φωτογραφίες (ή ακόμα χειρότερα, να τις μοιράζω) σε δύο διαφορετικά δίκτυα; Είναι σαν να κρατάω τα άλμπουμ μου διπλά στο σπίτι! Τέλος το Pinterest, τέλος και το Flickr. Στο Instagram έχω φίλτρα, έχω tags, έχω φίλους κι αν θέλω περισσότερη προσοχή, χτυπάω κι ένα Facebook/Twitter και καθάρισα.
Klout
Όταν είχε πρωτοξεκινήσει, το Klout ήταν ένα λειτουργικότατο δίκτυο που μετρούσε την επιρροή των χρηστών του, βάσει των προφίλ τους και της κίνησης αυτών στα διάφορα social media. Όριζε, με λίγα λόγια, πόσο “influential” ήταν κάποιος και το απέδιδε με μια βαθμολογία. Πανέξυπνο, κατ’ αρχάς, χώρια που έβλεπες πόσο πραγματικά «μετρούσες» online. Στην πορεία το ‘χασε, έβαλε και το ίδιο social στοιχεία, έγινε ένας αχταρμάς και έκτοτε δεν έχω βρει έναν λόγο να το ξανανοίξω.
Google+
Το Google+ ξεκίνησε έχοντας ως στόχο να «φάει» το Facebook. Παρ’ ότι είχε τις «πλάτες» της Google, προσωπικά ποτέ δεν με κέρδισε. Βασικά δεν βρήκα ούτε έναν λόγο να το χρησιμοποιήσω αφού τις ανάγκες που ΘΑ μου κάλυπτε αυτό, τις είχε ήδη φιξάρει το Facebook. Οπότε; Ποιος ο λόγος; Το παραδέχομαι: έφτιαξα και συντηρούσα μια εποχή προφίλ για λόγους SEO. Είμαι μια ιντερνετική πόρνη ο άτιμος.
Foursquare
Κάποτε υπήρχε το Foursquare, ένα φοβερό, απίθανο app στο οποίο έκανες check in οπουδήποτε πήγαινες, έβρισκες «κουλ» μέρη, γινόσουν δήμαρχος, άφηνες tips, έβλεπες πού βολόδερναν οι φίλοι σου –και οι πρώην σου. Μετά, διασπάστηκε σε Foursquare και Swarm: το δεύτερο πήρε τα check in και τα social, το πρώτο κράτησε απλά τις τοποθεσίες. Το χρησιμοποιώ κάθε φορά που ψάχνω κατάστημα Eurobank ή HSBC.
Vine
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, «έλεγε» τρελά να μπορείς να ανεβάζεις μικρά βιντεάκια κάπου. Ακόμα κι αν ήταν σε κάποιο άκυρο app όπως το Vine κι από ‘κει στο Twitter. Τουλάχιστον μπορούσες και κοντά στον βασιλικό (Twitter) ποτίζεται κι η γλάστρα (Vine). Μετά το βίντεο έγινε κοινότοπο, δυνατότητα –εγγραφής και- ανεβάσματος προσφέρει κι η κουτσή Μαρία. Και το Vine βγήκε στη σύνταξη –για ‘μένα τουλάχιστον.
Untappd / Foodspotting / tvtag
Είχα όλη την καλή πρόθεση να τα δοκιμάσω και να τα χρησιμοποιήσω. Αυτά όμως ποτέ δεν αγάπησαν την Ελλάδα. Χώρια που ήμουν πολύ απασχολημένος με όλα τα άλλα για να τους αφιερώσω έστω και λίγο από τον χρόνο μου –ειδικά τα δύο πρώτα που στοχεύουν και σε εξόδους για ποτό και φαΐ κιόλας… Οπότε; Και που υπάρχουν ακόμα στο κινητό μου, πολύ τους είναι.