Categories: DIGITAL STORIES

Οι τοποθεσίες που η Google δεν θέλει να δείτε στο Google Earth

Το Google Maps –όπως και το Google Earth μια φορά κι έναν καιρό- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊόντα/υπηρεσίες της Google και παράλληλα, μια λύση που ένωσε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Με ένα «κλικ» άλλωστε ο καθένας μπορεί να μεταφερθεί από τους καταρράκτες του Νιαγάρα στο Δέλτα του Νείλου και από τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας στην παγωμένη Σιβηρία. Με τα χρόνια μάλιστα, το Google Maps έγινε ακόμα πληρέστερο, αφού άρχισε να προσφέρει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και ανάλυσης ενώ προσέθεσε στη λίστα των υπηρεσιών του το περίφημο Street View, τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών 360 μοιρών από τους δρόμους που «οργώνουν» καθημερινά τα Google Cars ανά τον κόσμο.

Ποιος είπε όμως ότι στο Google Maps θα… τα δείτε όλα; Πολλές κυβερνήσεις έχουν κατά καιρούς απαιτήσει από τη Google να γεμίσει… πίξελ περιοχές που βρίσκονταν κυβερνητικές εγκαταστάσεις, στρατιωτικές βάσεις, πυρηνικά εργοστάσια και λοιπές «ευαίσθητες» τοποθεσίες. Οι ΗΠΑ έκαναν την αρχή το 2005, μια δεκαετία δηλαδή νωρίτερα, όταν με συνοπτικές διαδικασίες «εξαφάνισαν» τον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον για να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες: Γαλλία, Ολλανδία, Ρωσία, Δανία, Κίνα, Φιλιππίνες και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Υπάρχουν φυσικά και οι εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις, όπως αυτή της Μαλαισίας που θεωρώντας πως ενδεχόμενο «θόλωμα» των σημαντικότερων τοποθεσιών στα εδάφη της, θα τις πρόδιδε, δεν έκανε καμία κίνηση!

Στην πορεία βέβαια η Google άρχισε να κάνει δεκτές και αιτήσεις εταιρειών αλλά και ιδιωτών σε ό,τι αφορά το λεγόμενο “blurring” φωτογραφιών οι οποίες απεικόνιζαν τοποθεσίες που ανήκαν σε τρίτους –γίνεται αυτόματα στο Street View σε ό,τι έχει να κάνει με πρόσωπα και πινακίδες οχημάτων. Κάπως έτσι λοιπόν, έχουν προκύψει κατά καιρούς αξιοσημείωτες περιπτώσεις που συνθέτουν ένα αν μη τι άλλο ξεχωριστό, για να μην πούμε αλλόκοτο, top5. Η τρέλα μπορεί να μην πηγαίνει στα βουνά, πάει όμως στο Google Maps!

Συνταγματάρχης Σάντερς – KFC, παγκοσμίως

Ο Συνταγματάρχης Χάρτλαντ Ντέιβιντ Σάντερς, ο κύριος που απεικονίζεται στο λογότυπο των KFC, εμφανίζεται θολός στο Google Maps σε όλον τον κόσμο, αφού θεωρείται «πρόσωπο»!

Η πολιτική της Google, της απαγορεύει την προβολή των προσώπων υπαρκτών ανθρώπων, είτε εκείνοι ζουν, είτε όχι. Ο Συνταγματάρχης Χάρτλαντ Ντέιβιντ Σάντερς, ο κύριος που απεικονίζεται στο λογότυπο των KFC ήταν ένα τέτοιο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το εμπορικό σήμα της αλυσίδας ανά τον κόσμο, να εμφανίζεται θολό στο Google Maps! Με δεδομένο δε ότι ο Συνταγματάρχης εμφανίζεται στο λογότυπο της εταιρείας από την πρώτη του εκδοχή το 1952 (!), μοιάζει απίθανο να δούμε ποτέ τα KFC να απεικονίζονται στο Google Maps πλήρη.

Αεροπορική βάση Φόλκελ, Ολλανδία

Από τη δεκαετία του ’60, η αεροπορική βάση της Βασιλικής Ολλανδικής Πολεμικής Αεροπορίας στην ευρύτερη περιοχή του Φόλκελ, φημολογείται πως κρύβει πυρηνικά. Τις φήμες αυτές ενισχύει εδώ και χρόνια το αριστοτεχνικό «πιξέλιασμα» της περιοχής που καταλαμβάνει η βάση. Σε χακί αποχρώσεις και δένοντας περίφημα με την χλωρίδα γύρω της, η… παραλλαγή της βάσης την καθιστά αόρατη, τουλάχιστον στους χρήστες του Google Maps. Πρόκειται πάντως για συχνό «φαινόμενο» επί ολλανδικού εδάφους.

Πυρηνική ζώνη Μαρκούλ, Γαλλία

Με τα πυρηνικά δεν παίζουν, ούτε τα δείχνουν στο Google Maps! Αυτό ακριβώς ισχύει και για την πυρηνική ζώνη Μαρκούλ στη νότια Γαλλία, 25 χιλιόμετρα δυτικά της Αβινιόν. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που από το 1956 εκτελούνται πειράματα, έρευνες και δοκιμές που περιλαμβάνουν άφθονα πυρηνικά, πλουτώνιο και ατομική ενέργεια. Μάλιστα το 2011 είχε καταγραφεί και έκρηξη σε έναν φούρνο που έλιωνε μεταλλικά απορρίμματα, που είχε ως αποτέλεσμα ελάχιστη έκλυση ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα και τον θάνατο ενός ανθρώπου. Στο Google Maps πάντως δεν φαίνεται Χριστούγεννο.

Εθνικό πάρκο Τανταούκο, Χιλή

Το πάρκο Τανταούκο καλύπτει έκταση 1.180 τετρ. χλμ. αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Ένα πάρκο, σωστή ζούγκλα, με μια λωρίδα γης όμως κάπου προς τα δυτικά του να απεικονίζεται με χαρακτηριστικά –έως και προκλητικά- χαμηλή ανάλυση. Πρασινάδα δίχως τέλος γύρω της, κανένα σημάδι δρόμου, κτίσματος, πολιτισμού ή έστω ανθρώπινης παρέμβασης κάπου κοντά, κι όμως, ένα ορθογώνιο που χρόνια τώρα παραμένει έτσι, σαν να θέλει να κρύψει κάτι. Θέλει…;

Βαβυλώνα, Ιράκ

Η πόλη της Βαβυλώνας αποτέλεσε το κέντρο του κόσμου την εποχή που η Μεσοποταμία κυριαρχούσε, τον 18ο και τον 17ο αιώνα π.Χ. πρωτίστως. Μπορεί η σημερινή εκδοχή της βέβαια να μην έχει καμία σχέση με την τότε, δεν είναι όμως τελείως του… πεταματού! Το Google Maps, βλέπετε, έχει εξαφανίσει πλήρως την πόλη, κρατώντας στη βάση του απλά τα «αγροτεμάχια» γύρω της. Όταν ακόμα κι η Βόρεια Κορέα έχει συμπεριληφθεί στους χάρτες της Google, η «εξαίρεση» της Βαβυλώνας αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση.

Και όλα αυτά χωρίς να «αφοσιωθούμε» στο Street View…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος