Categories: DIGITAL STORIES

Οι νέοι τηλεφωνικοί θάλαμοι της Νέας Υόρκης, είναι το gadget που κάθε πόλη θέλει να έχει!

Στα πεζοδρόμια του Κουίνς και του Μανχάταν της Νέας Υόρκης, ανάμεσα στα δέντρα έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν κάτι περίεργοι υπαίθριοι σταθμοί. Πρόκειται για την υλοποίηση του πρότζεκτ LinkNYC, σκοπός του οποίου είναι να συνδέσει στο διαδίκτυο ολόκληρη Νέα Υόρκη. Ουσιαστικά πρόκειται για μία νέα εκδοχή των κλασσικών τηλεφωνικών θαλάμων (το «Μεγάλο Μήλο» αριθμεί περί τους 7.500 τέτοιους) τους οποίους και οι εμπνευστές του, θέλουν να αντικαταστάσει.

Πώς θα το κάνει αυτό;

Κάθε κιόσκι (Link, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά) λειτουργεί ως hotspot προσφέροντας δωρεάν Wi-Fi και μάλιστα υψηλών ταχυτήτων, στο οποίο οι κάτοχοι smart συσκευών μπορούν να συνδεθούν και να κάνουν τη δουλειά τους. Επιπλέον, διαθέτει φορτιστές προκειμένου εκείνοι να είναι σε θέση να τις φορτίσουν κιόλας δίχως να πρέπει να περιμένουν στην ουρά των… Starbucks, επιτρέπει την πραγματοποίηση δωρεάν κλήσεων και χάρη στο tablet του, προσφέρει τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο και πρόσβασης σε χάρτες, δρομολόγια συγκοινωνιών και λοιπές χρήσιμες υπηρεσίες.

Πώς όμως ένα τέτοιο, πραγματικά κολοσσιαίο αν κρίνουμε και από τον αριθμό των τηλεφωνικών θαλάμων που θέλει να αντικαταστήσει, πρότζεκτ μπορεί να καταστεί βιώσιμο; Μα φυσικά χάρη στη διαφήμιση! Όλα τα παραπάνω μπορούν και προσφέρονται δωρεάν ακριβώς επειδή το κάθε Link διαθέτει κάτι παραπάνω από επαρκή χώρο για να προβάλλει μέσω LCD πάνελ διαφημιστικά μηνύματα. Έτσι και οι πελάτες-διαφημιζόμενοι προβάλλονται σε περισσότερα από ένα σημεία ταυτόχρονα, και ο Δήμος αποκομίζει τα προβλεπόμενα έσοδα από τις διαφημίσεις, και οι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση σε μία σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες.

“First we take Manhattan, then…?”

Το πρότζεκτ LinkNYC είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, γι’ αυτό και για την ώρα έχει υλοποιηθεί δοκιμαστικά σε δύο από τους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης (απομένουν το Μπρούκλιν, το Μπρονξ και το Στάτεν Άιλαντ), ωστόσο εφ’ όσον κριθεί πως έχει μέλλον, δεν θα αργήσει η ώρα που θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους και μόλις τα καταφέρει, τίποτα δεν το εμποδίζει από την εξάπλωσή του και σε άλλες πόλεις εντός και εκτός ΗΠΑ. Ακόμα κι αν δεν το υλοποιήσει η CityBridge, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το LinkNYC, αλλά κάποια άλλη, πρόκειται για πρότζεκτ που πλέον, εν έτει 2016 μοιάζει απαραίτητο για κάθε σύγχρονη και προηγμένη τεχνολογικά πόλη.

Χαζεύοντας τους Νεοϋορκέζους να απολαμβάνουν μια υπηρεσία που πολλοί θα θέλαμε, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και στα δικά μας!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος