Categories: GADGETS

Οι 25 εφευρέσεις που έκαναν πιο ενδιαφέρον το 2017

Η τεχνολογία στη σύγχρονη έποχη αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Κάθε χρόνο, νέα τεχνολογικά επιτεύγματα κάνουν την εμφάνιση τους, κάνοντας τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και λειτουργική. Για αυτό το λόγο, το περιοδικό TIME παρουσίασε σε αφιέρωμα του τις καλύτερες εφευρέσεις του 2017 αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις νέες ιδέες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής.

Αυτές είναι λοιπόν οι 25 καλύτερες εφευρέσεις για το 2017.

Το ρομπότ Jibo

Τα τελευταία χρόνια είχαν κάνει την εμφάνιση τους συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη όπως το Google Home και το Amazon Echo. Ο Jibo όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό καθώς με μοιάζει με ρομπότ που βγήκε από ταινία της Pixar, καθώς το «κεφάλι» του χρησιμοποιεί εικόνες για να μπορεί να παρουσιάζει τα συναισθήματα του όταν μιλάει, ενώ έχει τη δυνατότητα να κουνάει και το υπόλοιπο σώμα του σαν ζωντανός οργανισμός. Μπορεί να στερείται πολλών δυνατοτήτων, όπως η αλληλεπίδραση με άλλες εφαρμογές, όμως και μόνο η ύπαρξη του είναι ικανή να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι τις συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη.

Τα γυαλιά eSight 3 που βοηθούν τα άτομα με απώλεια όρασης.

Για χρόνια, τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης χρησιμοποιούσαν μπαστούνια ή σκύλους-οδηγούς για να μπορούν να περπατάνε στους δρόμους. Όμως ούτε τα μπαστούνια, ούτε οι σκύλοι μπορούσαν να τους δώσουν στοιχεία όρασης. Τα γυαλιά eSight3 καταγράφουν σε βίντεο υψηλής ανάλυσης και στη συνεχεία χρησιμοποιώντας μεγέθυνση, αντίθεση και αλγόριθμους μπορούν να μεταφέρουν εικόνα σε ένα άτομο με απώλεια όρασης. Έτσι μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες όπως τα αθλήματα. Η τιμή μέχρι στιγμής είναι απαγορευτική, καθώς βρίσκεται στα $9,995, όμως αν μη τι άλλο αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη εφεύρεση η οποία θα μπορεί στο μέλλον να βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Το παγωτό Halo Top

Τι καλύτερο από ένα «υγιεινό παγωτό»; Το Halo Top έχει λιγότερες από 360 θερμίδες και περιέχει πρωτεΐνη και στέβια καθώς και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμα. Σκοπός του δεν είναι να αντικαταστήσει τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά να δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διατροφή τους να φάνε και πάλι παγωτό.

Τα καλλυντικά Fenty Beauty από τη Rihanna

Σύμφωνα με τη Rihanna «το make up είναι σαν ένα κρυφό όπλο». Όμως οι εταιρείες καλλυντικών συνήθως παρουσίαζαν αποχρώσεις foundation με ανοιχτά ή μέτρια χρώματα, αφήνοντας εκτός τις γυναίκες με πιο σκούρο χρώμα δέρματος. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια παρουσίασε τη σειρά καλλυντικών της που περιέχει 40 αποχρώσεις για τη βάση του μακιγιάζ «ώστε καμία γυναίκα να μην αφήνεται στο περιθώριο», όπως δήλωσε η ίδια.

Οι καυτές κούπες καφέ Ember Mug

Η θερμοκρασία του καφέ μέσα σε μια κούπα μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της γεύσης του. Η κούπα Ember Mug είναι φτιαγμένη από ανοξείδωτο ατσάλι και διατηρεί ζεστό τον καφέ, σε θερμοκρασία που ρυθμίζει ο κάθε χρήστης μέσω εφαρμογής. Η κούπα διατηρεί ζεστό τον καφέ για μία ώρα ενώ αν βρίσκεται σε κατάσταση φόρτισης δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο.

Το ασανσέρ που δεν κινείται μόνο προς τα πάνω και προς τα κάτω

Η εταιρεία Thyssenkrupp Elevator βάλθηκε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την έννοια του ασανσέρ αλλά ακόμα και τον τρόπο που χτίζονται τα κτίρια. Συγκεκριμένα παρουσίασε τα ασανσέρ που δε θα κινούνται μόνο προς τα πάνω ή κάτω αλλά προς όλες τις κατευθύνσεις. Μετά από επιτυχημένα τεστ μέσα στο 2017, η εταιρεία θα παρουσιάσει αυτή τη νέα μορφή ασανσέρ το 2021.

Τo iPhone X

Η Apple σε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει το σχεδιασμό των smartphones, αφαίρεσε από το νέο iPhone X το πασίγνωστο home button το οποίο διέκρινε εδώ και χρόνια τη σειρά iPhone. Πλέον, τα smartphones περνάνε σε μια νέα εποχή καθώς οδηγούνται σε εντελώς νέο design με την πλήρη εξαφάνιση των κουμπιών ενώ ακόμα και το ξεκλείδωμα του κινητού γίνεται με την αναγνώριση του προσώπου του κατόχου. Νέες δυνατότητες που σίγουρα θα αποτελέσουν έμπνευση και για άλλες εταιρείες παραγωγής smartphones.

Το χιτζάμπ που βοηθά τις μουσουλμάνες αθλήτριες

Το χιτζάμπ για χρόνια δυσκόλευε τις μουσουλμάνες αθλήτριες που έπρεπε να το φοράνε την ώρα που αγωνίζονταν. Η Μανάλ Ροστόμ, Αιγύπτια αθλήτρια στίβου είχε δηλώσει ότι «όταν το φοράς καποιές στιγμές νιώθεις ότι πνίγεσαι». Τη λύση ήρθε να δώσει η Nike με το Nike Pro Hijab που είναι φτιαγμένο από πιο ελαφρύ ύφασμα για να ελέγχει τον ιδρώτα. Η Ρόστομ που ήταν από τις πρώτες αθλήτριες που το δοκίμασε δηλώσε πως έμεινε πολύ ευχαριστημένη.

Η κλινική που προλαμβάνει την εκδήλωση ασθενειών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνήθως οι άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό όταν έχουν εκδηλώσει κάποια ασθένεια. Τι γίνεται όμως αν οι «ασθενείς» και οι γιατροί δουλέψουν μαζί ώστε να μην εκδηλωθεί αυτή η ασθένεια; Αυτή είναι η ιδέα του Forward, της κλινικής που για $149 το μήνα προσφέρει στους πελάτες της εξετάσεις αίματος, επισκέψεις ρουτίνας στους γιατρούς καθώς και γενετικούς ελέγχους. Έτσι οι πελάτες δεν αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία όταν αρρωσταίνουν αφού ήδη έχουν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, ενώ υπάρχει και εξοικονόμηση χρημάτων μιας και είναι γνωστό ότι στις Η.Π.Α το σύστημα υγείας δε λειτουργεί καλά για όλους τους πολίτες.

Τα παπούτσια της Adidas φτιαγμένα από 3D εκτυπωτή

Μια νέα επαναστατική μέθοδο χρησιμοποίησε η Adidas για να δημιουργήσει το νεό της μοντέλο παπουτσιών Adidas Futurecraft 4D. Φτιαγμένα από 3D εκτυπωτή, τα νέα παπούτσια είναι προσεγμένα με κάθε λεπτομέρεια και προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου που τα φοράει ξεχωριστά. Το συγκεκριμένο μοντέλο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του project, θα χρειαζόταν τρεις εβδομάδες για να παρασκευαστεί. Με το 3D εκτυπωτή όμως είναι έτοιμο σε περίπου δύο ώρες και προσεγμένο σε επίπεδο χιλιοστού.

Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο Tesla Model 3

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, παγκοσμίως, δεν εμφανίζονται πολύ στους δρόμους για δύο λόγους, ή γιατί είναι πολύ ακριβά ή γιατί έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Το νέο μοντέλο της Tesla έχει σκοπό να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Με κόστος κοντά στα  $35,000 μπορεί να διανύσει απόσταση έως και 320 χιλιομέτρων μόνο με μία φόρτιση. Το συγκεκριμένο μοντέλο δείχνει να έχει απήχηση στο κοινό καθώς υπάρχουν περίπου 1,800 παραγγελίες ανά ημέρα σε σημείο που η Tesla αδυνατεί να διαχειριστεί αυτόν τον αριθμό παραγγελιών, όπως είχε πει και ο ιδρυτής της, Elon Musk. Σε κάθε περίπτωση, το Tesla 3 μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής.

Η νέα συσκευή θηλασμού

Η διαδικασία του θηλασμού είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις γυναίκες ανά τον κόσμο. Χρειάζεται την αμέριστη προσοχή και αλλά και χρόνο που συνήθως κάποιες γυναίκες δεν έχουν λόγω εργασίας ή άλλης απασχόλησης. Η συσκευή Willow Pump όμως έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτό το ζήτημα, καθώς δίνει στις γυναίκες τη δυνατότητα να «αποθηκεύουν» το γάλα και να το δίνουν στο μώρο τους όταν έχουν τον απαραίτη χρόνο.

Ένα πιο απλό και εύχρηστο σύστημα ασφαλείας

Το Nest Secure είναι ένα νέο σύστημα ασφαλείας το οποίο διαφέρει κατά πολύ από τα παραδοσιακά συστήματα. Το βασικό χαρακτηριστικό των συστημάτων ασφαλείας ήταν ο κωδικός που έδινε τη δυνατότητα εισόδου σε οποιονδήποτε τον γνώριζε ανεξάρτητα από την ώρα που τον εισήγαγε. Πλέον με το Nest Secure, για παράδειγμα, μία babysitter μπορεί να μπαίνει σε ένα σπίτι μόνο τις ώρες που εργάζεται, αφού πρώτα έχει προγραμματιστεί το σύστημα ενώ οι χρήστες του μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και μέσω εφαρμογών στο smartphone τους.

Το σκάφος που θα εξετάσει την επιφάνεια του Άρη

Η δυνατότητα εξερεύνησης του Άρη παρουσιάζεται κάθε ένα με δύο χρόνια. Έτσι, το 2018, το NASA Mars Insight θα εξετάσει την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη καθώς και ένα σημείο του εσωτερικού του σε βάθος πέντε περίπου μέτρων. Η αποστολή του σκάφου θα διαρκέσει 728 μέρες και η επόμενη αντίστοιχη αποστολή θα γίνει περίπου το 2020.

Η συσκευή VR του Facebook

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας πάντα έχει ενδιαφέρον και φαντάζει ιδιαίτερα διασκεδαστική. Όμως δεν ήταν πάντα βολική καθώς έπρεπε να συνδυάζεται και με άλλες συσκευές όπως smartphones και laptops. H νέα συσκευή του Facebook, το Oculus Go, πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη συσκευή VR που θα λειτουργεί ως υπολογιστής. Φυσικά και θα στερείται λειτουργιών που διαθέτουν άλλες μορφές υπολογιστών όμως και μόνο το γεγονός ότι θα μπορεί να λειτουργεί δίχως την υποστήριξη κάποιες άλλης συσκευής, αποτελεί μια ριζοπαστική τομή.

Η συσκευή που θα βοηθά στο μαγείρεμα των συνταγών του Tasty

Η εκπομπή Tasty στο Buzzfeed ίσως αποτελεί την πιο διαδεδομένη εκπομπή μαγειρικής στο ίντερνετ. Όμως είναι διαφορετικό κάποιος να παρακολουθεί μια συνταγή από το να την εφαρμόζει. Για αυτό το Buzzfeed αποφάσισε να δημιουργήσει τη συσκευή Tasty One Top η οποία όντας συνδεδεμένη με τη smartphone εφαρμογή του Tasty, θα δίνει οδηγίες στον οποιονδήποτε επιχειρεί να μαγειρέψει τις συνταγές που παρουσιάζονται στην εκπομπή.

Το drone που θα βοηθά στο να βγαίνουν καλύτερες selfies

Είναι γνωστό πως τα drones έχουν συμβάλλει στη βελτίωση πολλών λειτουργιών της καθημερινότητας. Από τη χαρτογράφηση μέχρι υποθέσεις έρευνας και διάσωσης. Το DJI Spark όμως δε θέλει να «μπλέξει» με τόσο πολύπλοκες διαδικασίες αλλά να βοηθήσει τους χρήστες να βγάζουν καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο. Μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει με την κίνηση του χεριού του, είναι πιο δύσκολο στο να «πέσει» καθώς έχει ειδικούς αισθητήρες που αποτρέπουν τις συγκρούσεις στον αέρα και με την τιμή του να βρίσκεται στα $499, είναι σχετικά φτηνό.

Το φίλτρο αέρα που σκοτώνει τους ρύπους

Τα περισσότερα φίλτρα αέρα βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα παγιδεύοντας τους ρύπους σε ένα φίλτρο. To Molekule περνάει αυτή την ιδέα σε άλλο επίπεδο καθώς σκοτώνει τους ρύπους δίχως απλά να τους παγιδεύει. Το κλειδί βρίσκεται στο νανοφίλτρο του το οποίο αντιδρά στο φως και αποτρέπει τις τοξίνες, όπως η μούχλα και τα σωματίδια βακτηριών από το να αναπτύσσονται.

Τα νέα έξυπνα λάστιχα της Michelin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Michelin Vision Concept είναι το λάστιχο του μέλλοντος καθώς επαναπροσδιορίζει ολοκληρωτικά την έννοια των λάστιχων του αυτοκινήτου. Αρχικά, δε χρειάζεται αέρα όπως τα παραδοσιακά λάστιχα και αυτό είναι κάτι εντελώς νέο. Επίσης είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά άρα και φιλικό προς το περιβάλλον. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του όμως είναι οι άκρες των λάστιχων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από 3D εκτυπωτή και είναι έτσι φτιαγμένες ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες κάθε δρόμου. Για να καθιερωθεί πλήρως αυτή η λειτουργία θα χρειαστούν αρκετά χρόνια όμως και τα ήδη υπάρχοντα χαρακτηριστικά έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο «γιατρός» του Wi-Fi ενός σπιτιού

Ολοένα και περισσότερες συσκευές έχουν πρόσβαση στα Wi-Fi δίκτυα των σπιτιών. Πλέον μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να χειριστεί την καφετιέρα του ενώ είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, απλά με τη χρήση του κινητού του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε δίκτυα μπορούν να πέσουν θύματα επίθεσης από χάκερς. Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το Norton Core, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει αν κάποια συσκευή έχει δεχθεί επίθεση από χάκερ και στη συνέχεια του «κόβει» την πρόσβαση στο υπόλοιπο δίκτυο όπως ένας ασθενής τοποθετείται σε καραντίνα.

Το βραχιόλι που πολεμά τη βρεφική υποθερμία

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η υποθερμία αποτελεί αιτία θανάτου για τα βρέφη. Το Bempu είναι ένα βραχιόλι το οποίο φοράνε τα μωρά και όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος τους ειδοποιεί τους γονείς. Έτσι μπορούν να προλαμβάνουν την εκδήλωση ασθενειών και να βοηθάνε τα παιδιά τους στο να μείνουν υγιή.

Η κονσόλα με την οποία μπορείς να παίζεις παντού

Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να παίζουν video games οπουδήποτε και αν βρίσκονται, κάτι που πλέον είναι εφικτό με τη νέα κονσόλα Nintendo Switch. Η κονσόλα λειτουργεί ως τάμπλετ όταν ο χρήστης βρίσκεται εκτός σπιτιού ενώ όταν επιστρέφει μπορεί να συνεχίσει το παιχνίδι του με τη χρήση και χειριστηρίου. Έτσι μπορεί ο καθένας να παίζει τα αγαπημένα του παιχνίδια οπουδήποτε επιθυμεί.

Τα πιο ασφαλή κράνη για τους αθλητές του Football

Ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι παίκτες του NFL ήταν τα κράνη τα οποία φορούσαν κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το γεγονός ότι ήταν από σκληρό πλαστικό δεν τους προσέφερε απόλυτη ασφάλεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις μέχρι και εγκεφαλικών τραυματισμών. Το VICIS Zero1 όμως είναι ένα νέο κράνος το οποίο προσφέρει περισσότερη προστασία και πλέον χρησιμοποιείται από παίκτες σε 18 ομάδες του NFL καθώς και σε 20 κολεγιακές. Σκοπός είναι η μείωση των τραυματισμών και η προστασία των παικτών.

Η καλλιέργεια κάτω από τη θάλασσα.

Καθώς η καλλιέργεια στο έδαφος με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολη, οι άνθρωποι θα πρέπει να αρχίσουν να καλλιεργούν κάτω από τη θάλασσα. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του δημιουργού του GreenWave 3D Ocean Farm ο οποίος πιστεύει ότι το μέλλον των καλλιεργειών στα όστρακα, τα μύδια και τα φύκια. Για αυτό το λόγο δημιούργησε την GreenWave η οποία προσφέρει τρόφιμα πλούσια σε πρωτεϊνη και έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει 14 «φάρμες» στην ακτή της New England, με σκοπό να επεκταθεί στην Καλιφόρνια, Βορειοδυτικά του Ειρηνικού αλλά και στην Ευρώπη.

Το Fidget Spinner

Ένα trend που ήρθε και στην Ελλάδα και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σχετικά με τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες για άτομα με σύνδρομα υπερκινητικότητας, κατάθλιψης και αυτισμού. Οι αριθμός των πωλήσεων του ήταν ιδιαίτερα υψηλός παγκοσμίως 

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA