ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Τα τραγούδια των καλοκαιρινών διακοπών που έγιναν πιο γραφικά από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης

Αν πας καλοκαίρι σε νησί και τα βράδια κοπανιέσαι στα μπαράκια μέχρι το ξημέρωμα, είναι κάποια τραγούδια που θα παίξουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, θες δεν θες. 

Βρίσκονται στη λίστα “Summer hits” κάθε DJ που βαδίζει σε πιο mainstream μονοπάτια και έχει αναλάβει τον ρόλο να μετατρέψει ένα μικρό νησιώτικο μπαράκι σε κόμπο Ικαριώτικου πανηγυριού με club στην Ibiza. Κάποια είναι από πάντα σε αυτή τη λίστα, κάποια προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά ακούστηκαν τόσο πολύ, που νιώθεις τόσο έντονο κορεσμό σαν να έφαγες μουσακά με τζατζίκι στις 2 το βράδυ. 

Βέβαια, για να πω και του στραβού το δίκιο, ακόμα και τον μουσακά κάποια στιγμή θα τον χωνέψεις και θα τον αναζητήσεις ξανά. Το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το ύπουλο παιχνίδι της μουσικής του καλοκαιριού. Και λέω ύπουλο γιατί πάντα ξεκινάει κάπως έτσι: Είσαι μέσα στην ανεμελιά στο μπαρ, πίνεις ένα χαλαρό ποτάκι, μπαίνει το τραγουδάκι που πολύ έχεις βαρεθεί, κάνεις μορφασμό, γελάτε με την παρέα σου και πριν καν καταλάβεις τι έχει συμβεί, είναι 7 το πρωί κι εσύ βρίσκεσαι επάνω σε ένα ηχείο με τα χέρια στον αέρα, έχοντας κατεβάσει όλη την κάβα, ουρλιάζοντας όλους τους στίχους, από ΟΛΑ τα κλισεδιάρικα χιτ, βαθιά μέσα από τα πνευμόνια σου που έχουν πάρει φωτιά. 

Been there, done that. Και κάθε φορά θα πω “φτάνει, είναι η τελευταία φορά, δεν θέλω άλλο” και την επόμενη το ξημέρωμα θα με βρει πάλι έτσι. Ποια είναι όμως αυτά τα τραγούδια που διχάζουν εγκέφαλο και κορμί και τα καταριόμαστε την ώρα που πασχίζουμε να συνέλθουμε από το χανγκόβερ;   

Δονούσα, Αύγουστος 2015

Καλοκαιρινά ραντεβού – Δυτικές Συνοικίες

Έχετε φάει κατά λάθος κανάτα από σφηνάκια στο κεφάλι την ώρα που χορεύετε σε νησιώτικο μπαράκι; Ε, σίγουρα θα έπαιζε αυτό το τραγούδι. Αυτή είναι η καλή περίπτωση. Η χειρότερη είναι η ρήξη μηνίσκου από το χοροπηδητό. Τώρα βέβαια δεν ξέρω γιατί ο στίχος “Νέκταρ θεϊκό πίνω αχόρταγα απ’ τα χείλη σου, ζηλεύει η Αφροδίτη που `χεις τόση ομορφιά” έχει καταφέρει να ξυπνήσει τόσα αρχέγονα ένστικτα, άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. 

Μη μου μιλάς για καλοκαίρια – Σοφία Αρβανίτη

Αν αυτό το τραγούδι είχε γραφτεί στην Αμερική και είχε γίνει το απόλυτο καλοκαιρινό χιτάκι αντιστοίχως όπως εδώ, ο Μιχάλης Ρακιντζής θα ήταν δισεκατομμυριούχος. Ξεκάθαρα. Εν τω μεταξύ, αλήθεια δεν καταλαβαίνω γιατί χαιρόμαστε τόσο όταν το ακούμε αφού μιλάει για το απόλυτο φιάσκο των διακοπών. Κορίτσι γνωρίζει αγόρι, ζουν παθιασμένο έρωτα στο νησί, γυρίζουν πίσω και ξεκινάει η μιζέρια. 

 

Lonely Boy – The Black Keys

Έχω πειστεί πλέον ότι απλώς υπάρχει στη λίστα επειδή προκαλεί το πρώτο ξεβίδωμα της βραδιάς, ξέρετε, αυτό που προκύπτει μετά από πολλή ώρα ανέμελης κουβέντας και χαλαρού λικνίσματος. Και εκεί που ο DJ δεν βλέπει να γίνεται δουλίτσα, τσουυυυπ, πετάει ένα μοναχικό αγόρι και κανείς δεν νιώθει πια μόνος. 

I Follow Rivers [The Magician Remix] – Lykke Li

Πού να το φανταζόταν η Σουηδή με το μελαγχολικό βλέμμα ότι θα προκαλούσε ξέφρενα πάθη γεμάτα αλμύρα και νησιώτικη κάψα στο Ελλάντα κάθε καλοκαίρι. Και όμως, να που έγινε. 

Get Lucky – Daft Punk ft. Pharrell Williams, Nile Rodgers

Κλασική περίπτωση “πωωω το βαρέθηκα πια, αααααα πάμε να χορέψουμεεεεεεεεε”. Νομίζω μόνο οι Daft Punk μπορούν να σε κάνουν να χορεύεις κάθε φορά ένα τραγούδι που το ακούς ακόμα και στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου εδώ και 10 χρόνια ασταμάτητα. Θέλω να πω “βγάλτε το από τη λίστα” – αλλά δεν θέλω κιόλας. 

   

Ρε μπρο, αν έπινα τόσα χρόνια μπάφους και έπαιζα pro ασταμάτητα, σίγουρα δεν θα είχα καταφέρει να έρθω στο νησί φέτος. Θα ήμουν σε αφασία στο κρεβάτι μου. Καλύτερα κουτσουμπιλά τσουμπιλάαα δηλαδή. Που είναι και τρου. Οι Locomondo πάντως έχουν διπλή παρουσία στο “συναρπαστικό” playlist των καλοκαιρινών γλεντοκοπίων και αναφέρομαι φυσικά στο Μαγικό Χαλί που όταν παίζει νομίζεις ότι έχουν βγει δεκάδες σωσίες της Λίντα Μπλερ από τον Εξορκιστή και σε κυνηγούν στα νησιά. Εγώ για ένα χαλαρό ποτάκι βγήκα.

Despacito – Luis Fonsi feat Daddy Yankee

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι με την παρέα μου το κοροϊδεύαμε και δεν καταλαβαίναμε γιατί έκανε την ακραία επιτυχία που έκανε, έχοντας ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια views στο YouTube. Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε και πλέον κάθε φορά που θα μπει θα αρχίσουμε να κουνιόμαστε σαν μπαλέτο του Φωκά Ευαγγελινού που μαθαίνει ρεγκετόν (όχι με μεγάλη επιτυχία). Και θα μπει κάθε φορά, trust me on this. 

The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling

Έχω ένα προαίσθημα ότι απόψε θα είναι ένα ωραίο βράδυ. Γιατί το έχεις; Επειδή το λέει το τραγούδι; Νιώθω πάντα ότι κάποιος προσπαθεί να με κάνει να διασκεδάσω ψυχαναγκαστικά όταν το ακούω να παίζει. Και δεν το πετυχαίνει. Βγάλτε το. 

Αεράκι (Το θηλυκό) – Φουρέιρα

Τι μπορώ να γράψω χωρίς να πέσει λογοκρισία; Αυτό σκέφτομαι. Δε βαριέσαι, εδώ τα λένε όλα οι στίχοι άλλωστε. Λοιπόν έχουμε το αεράκι που φυσάει μέσα μας, τον φάρο τον αναμμένο, τον έρωτα βενζίνη, δε θες και πολλά. Έγινε ο ύμνος του καλοκαιριού τσακ-μπαμ. Το έχω ακούσει σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς στα νησιά. Πριν από Prodigy (φυσικά υπάρχουν και οι Prodigy στην καλοκαιρινή λίστα όπως άλλωστε σε ΟΛΕΣ τις λίστες αλλά είναι πολλά τα tracks τους και συγγνώμη κιόλας αλλά δεν θέλω να βγουν), μετά από Μάλαμα, σε mashup με Lady Gaga. Φυσάει δε φυσάει αεράκι… θα φυσήξει. 

Madame – Kings X Trannos

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με αυτό. Έχετε δει μεταλά να χορεύει τραγουδώντας “τα διαμάντια στο κορμί της είναι όλα τα λεφτά” με τα χέρια ψηλά; Εγώ ναι, ένα ξημέρωμα στην Αστυπάλαια. Και ας κάνει ότι δεν θυμάται. 

We Found Love – Rihanna ft. Calvin Harris

Η Riri γενικά παίζει πολύ στα καλοκαιρινά μπαράκια και κλαμπ αλλά το συγκεκριμένο είναι λες και όλοι μπαίνουν σε μια κάψουλα και μεταφέρονται σε ένα ξέφρενο rave party σε ένα έρημο νησί στη μέση του πουθενά και ζουν μόνοι τους το απόλυτο όνειρο ξεγνοιασιάς και τρέλας. Σαν να δημιουργείται μια μικρή κοινότητα πιστών που η Rihanna είναι η ιέρεια και σέρνει τον χορό. Έχω μεγάλη φαντασία; Δεν ξέρω, η αλήθεια είναι πως αυτό το κομμάτι δύσκολα θα βγει από τη λίστα, γιατί εκεί που τα σκάει το πιου-πιου κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο ξεβίδωμα. 

Ανδρομέδα – Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Και επειδή κάθε ντιτζέης που σέβεται τον εαυτό του θέλει να δείξει και την εναλλακτική πλευρά του, θα πετάξει και έναν Θανάση για να εντυπωσιάσει τα πλήθη. Και θα το πετύχει γιατί εκείνη τη στιγμή που θα ακουστεί το “Άιντε μες στης γηηηηηηηςςςςς το πυρωμένο κέντροοοο” θα φύγουν τόσες μπλούζες στον αέρα, θα πέσει χορός οργασμικός σαν σε πανηγύρι στην Ικαρία και θα δημιουργηθεί τόσο εκκωφαντικό sing-a-long που θα το ζήλευαν και οι Oasis. Εντάξει, σιγά μη βγει ποτέ από τη λίστα. Πλάκα κάνουμε;

  

Τόσα καλοκαίρια – Δάκης

Αυτή είναι μία περίπτωση που δεν θες να φύγει για κανέναν λόγο από τη λίστα και ας ακούγεται σε κάθε μπαρ εκεί κοντά στο σβήσιμο. Είναι οι αναμνήσεις, είναι το πορτοκαλί φόρεμα της Μαίρης Χρονοπούλου που ανεμίζει, είναι ο Δάκης που μας λείπει, είναι που αν μπορεί να υπάρξει έστω μία στιγμή που θα χορέψουμε αγκαλιά “μπλουζ” με κάποιο πρόσωπο τότε είναι αυτή, είναι και που μέχρι εκείνη την ώρα έχουν περάσει πολλά ποτά από μέσα μας και βγαίνει όλο το συναίσθημα. Ε, μην το βγάλετε. 

Άμα χαράζει στο Αιγαίο – Στέλλα Κονιτοπούλου

“Άμα χαράζει στο Αιγαίο
είναι όμορφα σου λέω.
Είναι όμορφα σου λέω
άμα χαράζει στο Αιγαίο”.

Ε, τα λέει μόνο του το άσμα. Δεν θυμάμαι να έχω δει ξημέρωμα σε μπαράκι ή καλοκαιρινό πάρτυ σε νησί και να μην ξεπεταχτεί η Στελίτσα. Θα είχε ενδιαφέρον να το ακούσω στο άνοιγμα προγράμματος βέβαια, γύρω στις 10 το βράδυ, να δω αντιδράσεις. Από την άλλη ξέρεις, πως όταν το ακούσεις και έχει ξημερώσει, σημαίνει ότι ο DJ έχει αρχίσει και κλατάρει και σου λέει διακριτικά να πας για ύπνο ή για ό,τι άλλο θες, αρκεί να φύγεις τέλος πάντων. Πάντως όσο γραφικό και αν είναι, αν την ώρα που παίζει περάσει και καμιά τράτα από μπροστά σου, δύσκολα θα συγκρατήσεις δάκρυ. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά