Η Φάμπρικα δεν είναι ένα μέρος σαν όλα τ’ άλλα γι’ αυτό και η διαδρομή προς αυτόν τον μικρό παράδεισο αν μένετε στη χώρα, θα σας πάρει λίγη ώρα. Να είστε όμως σίγουροι ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτάσεις εκεί. Εμείς διαλέξαμε την επαρχιακή οδό Χίου-Κεραμού για να πάμε πρώτα για μπάνιο στην τεράστια και αμμώδη παραλία Μάναγρος που βρίσκεται δίπλα. Κατεβαίνοντας από το βουνό τις στροφές, η θέα θα σας κόψει την ανάσα με τη φύση γύρω σας και το απέραντο γαλάζιο να απλώνεται σε ολόκληρο τον ορίζοντα.
Φτάνοντας στη Φάμπρικα, στο χωριό Βολισσός, θα δείτε τη σκεπαστή αυλή της μέσα στα δέντρα και τον κεντρικό χώρο που απ’ έξω μοιάζει με παλιό, παραδοσιακό, πετρόχτιστο σπίτι. Σαν τα σκίτσα από παραμύθια που διαβάζαμε παιδιά και θέλαμε να ζήσουμε σε ένα τέτοιο σπίτάκι (τι, μόνο εγώ;).
Ο κύριος Δημήτρης Καλούπης και η κυρία Σοφία, μαζί με τις τρεις κόρες τους Δέσποινα, Νικολέττα και Μαρία, έχουν και φροντίζουν το εστιατόριο αλλά και τους ξενώνες με τα έξι δίκλινα διαμερίσματα επάνω, που είναι προς ενοικίαση για τους ταξιδιώτες (και να λοιπόν που μπορούμε να ζήσουμε σε ένα τέτοιο σπιτάκι).
Η οικογενειακή ταβέρνα στηρίζεται σε βιολογικά υλικά από την φάρμα και τον μπαξέ του κύριου Δημήτρη, με ποιοτικά χειροποίητα εδέσματα, κρεατικά και μαγειρευτά. Θα απολαύσετε νόστιμα, παραγεμισμένα πιάτα με σπιτικούς και παραδοσιακούς μεζέδες από την κυρία Σοφία, ενώ τα ψητά τα έχει αναλάβει ο κύριος Δημήτρης.
Να δοκιμάσετε μπιφτέκι γεμιστό με Μαστέλο, χοιρινή παντόφλα, κόκορα κρασάτο, φασολάδα, μελιτζάνα ψητή και γλυκιά με κόκκινη σάλτσα, παϊδάκια, τυροκροκέτες αλλά και πολλά ακόμα λαχταριστά. Στο τέλος θα σας κεράσουν ελληνικό καφέ και πορτοκαλάκι. Κάποια βράδια θα απολαύσετε και ρεμπέτικες κομπανίες.
Η μεγάλη έκπληξη όμως βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο της Φάμπρικας που είναι γεμάτος με πολύ παλιά αντικείμενα, όπως ξύλινα δοχεία που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν για να φτιάξουν βούτυρο ή ένα ξύλινο κουτί για τη μέτρηση της οκάς, ένα σαμάρι και βαριά εργαλεία. Δεν θα σταματήσετε να χαζεύετε τριγύρω αφού η συλλογή είναι μεγάλη και φτάνει πολύ πίσω στον χρόνο.
Στην επιστροφή να θυμηθείτε να διαλέξετε την παραλιακή οδό περνώντας από τα Αυγώνυμα για να γυρίσετε στη χώρα αλλά πρώτα, να κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στο μεσαιωνικό, ερειπωμένο χωριό Ανάβατος. Να δείτε το νεραϊδένιο σπίτι της κυρίας Σμαράγδας, της μοναδικής μόνιμης κατοίκου που ζει εκεί ολομόναχη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και έχει ζωγραφίσει ολόκληρες μικροσκοπικές πολιτείες στους τοίχους του σπιτιού της. Αν το αντέχει η καρδούλα και τα πόδια σας, ανεβείτε στην κορυφή του χωριού, στο παλιό κάστρο, να δείτε τη θέα. Είναι πραγματικά μοναδική.
Το χωριό, το οποίο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο και είναι γνωστό ως ο «Μυστράς του Αιγαίου», είναι χτισμένο σε έναν βράχο 450 μέτρων επάνω από τη θάλασσα, με απόκρημνες πλευρές στα δυτικά και στα νότια και μία πρόσβαση από τον Βορρά. Τα 400 σπίτια του είναι χτισμένα με πέτρα το ένα δίπλα στο άλλο, με χαμηλές πόρτες και μικρά παράθυρα. Κάποιοι άλλοι -ελάχιστοι- κάτοικοι το επισκέπτονται τα καλοκαίρια και μερικά Σαββατοκύριακα τον χρόνο.