Categories: DIGITAL STORIES

«Έξυπνα» στυλό; Αν είναι για καλό, γιατί όχι;

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις. Υπολογίζεται πως ένας στους 500 ανθρώπους υποφέρει από αυτή ενώ εν έτει 2015 δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωτική θεραπεία παρά αγωγές για την καταστολή των συμπτωμάτων, την καθυστέρηση της εξάπλωσής της και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πασχόντων. Με αυτά κατά νου, μπορείτε να φανταστείτε γιατί τα νέα που αφορούν ένα στυλό το οποίο στοχεύει ειδικά στους πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον, μπορεί να είναι τόσο σημαντικά.

Πρότζεκτ του Imperial College και του Royal College of Art στο Λονδίνο, το ARC είναι ένα στυλό δημιουργημένο από τη Dopa Solutions. Πιο χοντρό απ’ ότι τα συνηθισμένα, περιέχει μικρά μοτέρ που δονούνται σε υψηλές συχνότητες, ωθώντας τους μύες της παλάμης, των δαχτύλων και του χεριού σε συνεχείς διαστολές και συστολές. Έτσι, απαιτείται μικρότερη προσπάθεια από πλευράς γράφοντος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στο σχήμα –έχει παρατηρηθεί πως οι πάσχοντες από τη νόσο, δυσκολεύονται να κρατήσουν μικρά αντικείμενα όπως μολύβια και στυλό.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως το στυλό είχε βοηθήσει τους πάσχοντες με συμπτώματα μικρογραφίας (μία συγκεκριμένη διαταραχή της νόσου που αφορά τον γραφικό χαρακτήρα) σε ποσοστό 86% να γράψει ευκολότερα, κάτι που εφ’ όσον επιβεβαιωθεί θα φέρει το ARC ένα βήμα πιο κοντά στη γραμμή παραγωγής. Η Dopa Solutions σκέφτεται την εφαρμογή του κόνσεπτ και σε άλλα αντικείμενα (εργαλεία, περιφερειακά υπολογιστών, αξεσουάρ περιποίησης προσώπου και σώματος κλπ), ωστόσο το ακόμα πιο ενδιαφέρον θα ήταν καθένα από αυτά να ήταν σε θέση να κρατά δεδομένα που να δείχνουν την εξέλιξη της νόσου (βάσει π.χ. της δύναμης που χρειαζόταν να βάλει κάθε φορά ο χρήστης, των συχνοτήτων εκπομπής κ.α.).

Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα της Τεχνολογίας, ένα στοίχημα για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλάκις μέσα από την Popaganda: πώς θα κατορθώσει να διεισδύσει σε προϊοντικές κατηγορίες που στα μάτια των πολλών φαντάζουν «τελειωμένες» (με την έννοια ότι δεν επιδέχονταν άλλη εξέλιξη) και θα τις αναγεννήσει, αναβαθμίζοντας πλήρως τον ρόλο τους στην καθημερινότητά μας. Αν μάλιστα βοηθήσει δραστικά και ένα κοινό που έχει ανάγκη αυτού του είδους τη βοήθεια, διπλό το καλό.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος
Tags: ARC