Η Avokiddo δημιουργήθηκε το 2012 από το Βαγγέλη, την Ελπίδα και το Διονύση με σκοπό να παράγει παιδικές εκπαιδευτικές εφαρμογές που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά, αλλά φυσικά και σε γονείς και εκπαιδευτικούς, εμμένοντας στην ποιότητα, την πρωτοτυπία και την συνεχή εξέλιξή τους.
Ανάμεσα στις εντυπωσιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό και των τριών ιδρυτών της Avokiddo στην αρχιτεκτονική, την εικονική πραγματικότητα και την μηχανολογία, η Ελπίδα, ο Διονύσης και ο Βαγγέλης μοιράζονται την αγάπη τους για την τεχνολογία και φυσικά για τα παιδιά. Όντας γονείς και γνωρίζοντας τις ικανότητες αλλά και την ευαισθησία των παιδών, η δημιουργία πρωτότυπων εκπαιδευτικών apps δεν ήταν μία συγκυριακή απόφαση, αλλά μία απόλυτα συνειδητή επιλογή.
Το πιο πρόσφατο app της ελληνικής Avokiddo ονομάζεται Thinkrolls και κατάφερε να παραμείνει για 2 εβδομάδες στην αρχική σελίδα του app store σε 70 χώρες και να καταταχθεί δεύτερο στα educational apps στην Αμερική.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι λογικής με πρωταγωνιστές 18 αστείους χαρακτήρες, τους οποίους το παιδί καθοδηγεί μέσω λαβυρίνθων. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με μια σειρά από γρίφους τους οποίους για να επιλύσει πρέπει να επιστρατεύσει τη λογική, την παρατηρητικότητα και τη μνήμη του, ενώ παράλληλα μαθαίνει και εξοικειώνεται με διάφορες φυσικές έννοιες όπως η ταχύτητα, η βαρύτητα, η θερμότητα. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου το παιδί επιβραβεύεται με το ξεκλείδωμα ενός νέου χαρακτήρα.
Τo ότι μια σχετικά καινούρια εταιρεία από την Ελλάδα που ανταγωνίζεται μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού με ακόμα μεγαλύτερα κεφάλαια και ιστορία, έχει καταφέρει να δώσει ένα τόσο ισχυρό στίγμα και να δέχεται θετικές κριτικές από κολοσσούς όπως η USA Today και η Guardian, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό. Η ομάδα της Avokiddo αποδεικνύει ότι όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστεύεις σε αυτό που κάνεις, να παθιάζεσαι με αυτό και να θέτεις τον πήχη όλο και πιο ψηλά.
“Αν αναλογιστούμε πως τη σύγχρονη εποχή τα παιδιά εξοικειώνονται με τα κινητά και τις ταμπλέτες από πάρα πολύ μικρή ηλικία, τότε καταλαβαίνουμε πως η χρήση αυτής της τεχνολογίας από σχολεία ή ακόμα και νηπιαγωγεία δεν είναι παρά ένα φυσικό επακόλουθο. Οι ταμπλέτες συγκεκριμένα μπορούν και συνδυάζουν χαμηλό κόστος, μικρό μέγεθος, οθόνες αφής και συνοδεύονται από ένα διαρκώς αυξανόμενο και ανανεώσιμο πλήθος από εκπαιδευτικές εφαρμογές που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να μετατρέψουν τις ταμπλέτες σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό βοήθημα φέρνοντας τα παιδιά σε επαφή με ένα τεράστιο κόσμο πληροφορίας και γνώσης που με τη κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να ικανοποιήσει στο έπακρο την έμφυτη επιθυμία τους για γνώση.”
Μέχρι στιγμής, η Avokiddo έχει δημιουργήσει τέσσερα πετυχημένα εκπαιδευτικά apps. Και τα τέσσερα έχουν διπλό στόχο: την ψυχαγωγία και την διεύρυνση των ικανοτήτων των παιδιών μέσα σε ένα ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον. Η απήχηση των εφαρμογών είναι ιδιαίτερα θετική στο εξωτερικό: “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς ότι σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού ενσωματώνουν με επιτυχία τις εφαρμογές μας στο διδακτικό τους πρόγραμμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έχουμε τη χαρά να δεχόμαστε συγκινητικές μαρτυρίες από εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τις εφαρμογές μας με επιτυχία για να βοηθούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες.”
Σίγουρα υπάρχουν κι εκείνοι που είναι ακόμα σκεπτικοί και αμφιβάλλουν για τις θετικές συνέπειες της τεχνολογίας στην ανάπτυξη και την εκπαίδευση του παιδιού, εκφράζοντας αντίστοιχη ανησυχία με αυτή που υπήρχε 20-30 χρόνια πριν για την σχέση παιδιού και τηλεόρασης. Τώρα όμως που τα παιδιά σνομπάρουν την τηλεόραση και ένα μεγάλο μέρος της επικοινωνίας και της ψυχαγωγίας τους έχει στραφεί προς τα smartphones, τα tablets και το διαδίκτυο, οι έρευνες και οι συζητήσεις στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι νέες τεχνολογίες που για κάποιους φαίνονται επικίνδυνες ιδιαίτερα για παιδιά, μάλλον δεν είναι τόσο αφού έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν την εκμάθηση, την κατανόηση και την ανταπόκριση σε ερεθίσματα που το παιδί δέχεται. Η διάδραση αλλά και η δημιουργικότητα φαίνονται να είναι τα σημεία- κλειδιά, τα οποία δυστυχώς απουσιάζουν από τα περισσότερα εκπαιδευτικά συστήματα σήμερα. Ο Sir Ken Robinson έχει μιλήσει στο TED για τα σχολεία που σκοτώνουν την δημιουργικότητα με ιδιαίτερη επιτυχία.
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα τους η Avokiddo είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να εξελιχθεί σε διαφορετικά επίπεδα. Πρώτος στόχος είναι να διευρύνουν τις επαφές τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεγγίζοντας εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναλυτές, bloggers και δημοσιογράφους. Μία άλλη κατεύθυνση είναι η διείσδυση σε νέες αγορές και καινούργια ηλεκτρονικά καταστήματα και η περαιτέρω ενίσχυση της –ήδη πολύ καλής- σχέσης που έχουν χτίσει με την Apple, την Google και την Amazon. Τέλος, η ανάπτυξη νέων apps αλλά και η βελτίωση των υπαρχόντων είναι όχι μόνο στόχος αλλά και η φυσική συνέχεια του πάθους και της αγάπης τους για αυτό που κάνουν, ομολογουμένως τόσο καλά.
avokiddo.com // facebook // twitter // pinterest