Categories: WELLNESS

Τι είναι το clean sleeping και γιατί ο ύπνος μπορεί να είναι αρκετά κουραστικός;

Κάθε χρονιά έχει και τα δικά της trends όσον αφορά την υγεία και την ευεξία. Το 2016 είδαμε μία έξαρση στην υγιεινή διατροφή και στο veganism –το 2017 όμως, δεν έχει clean eating, αλλά clean sleeping. Ή τουλάχιστον έτσι λέει η Gwyneth Paltrow και η ομάδα της. Προσωπικά, στηρίζω πολύ το clean eating, αρκεί το μαρούλι μου να βρίσκεται μέσα στο σουβλάκι και οι πιπεριές στα νουντλς Σανγκάης. Αλλά και με το clean sleeping δεν τα πάω καλύτερα, αφού φήμες λένε πως δεν με έχει δει κανείς να χαμογελάω πριν τις 11 το πρωί και αν πέσω στο κρεβάτι στις 10.30 κοιτάω μέχρι τη 1 το ταβάνι.

Ουσιαστικά, το clean sleeping απαιτεί να κοιμάσαι 9 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας –ιδανικά 10. Επίσης, περιλαμβάνει να κάνεις yoga nidra, κατά τη διάρκεια της οποίας κοιμάσαι αλλά δεν κοιμάσαι πραγματικά, για υπνωτισμός μου ακούγεται εμένα δηλαδή, και μεταξύ άλλων να κάνεις μασάζ στα πόδια σου.

Με αφορμή τη νέα τρέλα της Gwyneth, λοιπόν, αλλά και το γεγονός πως κάθε πρωί υποφέρω αφού πρέπει να είμαι στο γραφείο στις 8,30, αποφάσισα να εφαρμόσω το clean sleeping για 5 ημέρες, μήπως και καταφέρω τελικά κάποια στιγμή να πιω μια γουλιά καφέ σαν άνθρωπος και όχι σαν τον Κεντέρη, που τρέχει να προλάβει το μετρό.

Ημέρα 1η: Πέμπτη

Αρχικά, για να κοιμάμαι 10 ώρες θα πρέπει να πέφτω στο κρεβάτι στις 9 το βράδυ. Εδώ γελάμε όλοι μαζί, γιατί στις 9 εγώ πίνω απογευματινό καφέ ή έχω μπει στη διαδικασία να σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω, για να καταλήξω τελικά να κάνω υπολογισμούς για το χρόνο που χρειάζεται το delivery για να έρθει.  Ήξερα δηλαδή ότι θα πρέπει να καταβάλλω ιδιαίτερη προσπάθεια την πρώτη μέρα. Ωστόσο, μετά την δουλειά έπρεπε να γυρίσω στο σπίτι, να πλυθώ να ντυθώ και να βγω για φαγητό με το αγόρι μου. Δεν αγχώθηκα, βέβαια, γιατί τρώμε γρήγορα και δεν βρίσκουμε ιδιαίτερο νόημα να κρατάμε μία ώρα μετά ένα τραπέζι, οπότε μια χαρά. Μετά όμως έπρεπε να πάω και στα γενέθλια του κολλητού μου, ε, κι έτσι κατέληξα στο κρεβάτι στις 11.30 να προσπαθώ να με πάρει ο ύπνος βγάζοντας το ένα πόδι έξω απ’ το πάπλωμα. Το πρωί με πήρε ο ύπνος κατά μία ώρα και όχι μόνο έτρεχα αλλά είχα φοβερά νεύρα και έριξα και ένα τσακωμό με την τσίμπλα στο μάτι και γενικά χάλια. Επίσης, σύμφωνα με την Gwyneth, πρέπει να κόψεις τα snacks στο κρεβάτι και αν τελείωσες το βραδινό στις 8.30, δεν μπορείς να ξαναφάς μέχρι το επόμενο πρωί στις 8.30. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ γιατί όλοι ξέρουμε ότι η αϋπνία φέρνει πείνα, γεια σου Toblerone.

Απόφθεγμα: Δεν μπορείς να δουλεύεις, να έχεις κοινωνική ζωή και να κοιμάσαι 10 ώρες το βράδυ. Απλά.

Ημέρα 2η: Παρασκευή

Η Gwyneth προτείνει να επενδύσω σε μία μαξιλαροθήκη η οποία να έχει κλωστές που αποτελούνται από οξείδιο του χαλκού. Οξείδιο. Χαλκού. Ειλικρινά, ας μου πει κάποιος που υπάρχει τέτοιο πράγμα να πάω να πάρω δύο, για να έχω να αλλάζω. Υποτίθεται πως αυτή η μαξιλαροθήκη βοηθάει στο να μην κάνεις ρυτίδες, μόνο που εγώ με το ζόρι έχω μαξιλαροθήκες στο σπίτι μου, οπότε βολεύτηκα με τις ήδη υπάρχουσες. Όσον αφορά τον ύπνο, ξάπλωσα στο κρεβάτι νωρίς αποφασισμένη να καταφέρω να κοιμηθώ 10 ώρες και αρνήθηκα τις προτάσεις που είχα για έξοδο. Πραγματικά αποφασισμένη. Ε, μετά από ταβανοθεραπεία, scroll στο Instagram, 3 επεισόδια Vikings και δύο φορές που είδα όλο το show του Gucci, κατάφερα να κλείσω τα βλέφαρά μου. Στις 12. Το πρωί πάλι σηκώθηκα με το ζόρι, ντύθηκα με το ζόρι και γενικά υπήρχα με το ζόρι. Νιώθω πως ειλικρινά, όσο πιο πολύ κοιμάμαι τόσο πιο κουρασμένη ξυπνάω. 

Απόφθεγμα: Μαξιλαροθήκη. Από. Οξείδιο. Του. Χαλκού.

Hμέρα 3η: Σάββατο

Μετά από δύο συνεχόμενες μέρες σχετικής αποτυχίας και με αφορμή το γεγονός πως είναι ημέρα Σάββατο (aka ημέρα ύπνου) είμαι αποφασισμένη να τα καταφέρω. H Gwyneth και η ομάδα του Goop προτείνουν ανάμεσα σε άλλα, μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού πριν τον ύπνο. Έτσι βρέθηκα στο κρεβάτι μου, με την ταπεινή μου μαξιλαροθήκη, να προσπαθώ να βρω τα σημεία στο κρανίο που έχουν “θεραπευτική επίδραση”. Ουσιαστικά, είναι αυτό το μασάζ με κυκλικές κινήσεις που κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο και νομίζουμε πως τον ΄θεραπεύουμε’ αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα και μετά από λίγο παίρνουμε παυσίπονο. Μετά από γύρω στο ένα τέταρτο προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα, τα παράτησα και αποφάσισα να κοιμηθώ. Το γεγονός πως ήμουν τόσο εξαντλημένη από τις προηγούμενες μέρες, βοήθησε, και κοιμήθηκα στις 8 το βράδυ. Τεράστιο λάθος. Ξύπνησα στις 2.30 το πρωί διψασμένη σαν να είχα να πιω νερό μια εβδομάδα και μην ξέροντας τι μέρα και τι χρονιά έχουμε. Ο ύπνος, όμως, φέρνει ύπνο και ξανακοιμήθηκα μέχρι την επόμενη μέρα στις 9 το πρωί. Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 ώρες, σηκώθηκα σχεδόν το ίδιο κουρασμένη και με μηδέν διάθεση -πάλι.

Απόφθεγμα: Το να κοιμάσαι στις 8 ή 9 το βράδυ είναι πιο βάναυσο από το να ξυπνάς πολύ πρωί.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο jenny.gr

Διαβάστε επίσης  για το ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν χάνετε κιλά εδώ.

Jenny.gr

Share
Published by
Jenny.gr