Categories: DIGITAL STORIES

The duck army: οι πάπιες που κατέκτησαν το ίντερνετ!

Το διαδίκτυο είναι μοναδικό: έχει τη δυνατότητα να κάνει γνωστό σε κάθε γωνιά του πλανήτη κάτι μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας. Το λεγόμενο virality” είναι πλέον πανεύκολο: μερικά “share” και “like” χρειάζονται στα μεγάλα social media και τίποτα παραπάνω. Αν κάτι είναι πραγματικά καλό, ενδιαφέρον, πνευματώδες, χιουμοριστικό, θα βρει τον δρόμο του και θα κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρόνο dt. Κάτι τέτοιο συνέβη και με ένα τόσο δα κλιπάκι που ανέβηκε στο Vine. Ένας τύπος βρίσκει σε ένα σούπερ μάρκετ ένα καλάθι γεμάτο φουσκωτές πάπιες, απ’ αυτές που τις πατάς και βγάζουν έναν μακρόσυρτο θόρυβο. Έχοντας πατήσει μία για δοκιμή, κάνει το ίδιο πιέζοντας όμως όλο το καλάθι ταυτόχρονα! Το αποτέλεσμα; Μπορείτε να το δείτε οι ίδιοι:

Ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων και μετρά ήδη πάνω από 100 εκατ. προβολές. Είναι ένα απ’ αυτά που μπορεί κανείς να δει άπειρες φορές συνεχόμενα, που μπορεί να κάθεται μπροστά απ’ την οθόνη για κάμποσα λεπτά της ώρας, χαχανίζοντας ασυναίσθητα καθώς χαζεύει στο “repeat” αυτό το totally pointless” κλιπάκι. Φυσικά, το ίντερνετ δεν έμεινε εκεί: πήρε το αρχικό βίντεο και πάνω σ’ αυτό «έχτισε» μερικές απίθανες εκδοχές:

Αυτό είναι το ίντερνετ. Έχει τη δύναμη να πάρει κάτι τόσο μικρό, τόσο αυθόρμητο, τόσο άνευ ουσίας και να το γιγαντώσει, να του χαρίσει παγκόσμια προβολή και αναγνωρισιμότητα και όλα αυτά μέσα σε λίγες μόνο μέρες –αν όχι ώρες. Την ίδια στιγμή βέβαια, γιατί υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, αυτές οι λίγες μέρες ή ώρες, ανάλογα, αποτελούν και το διάστημα έξαρσης του εκάστοτε κλιπ/εικόνας. Ναι, θα συνεχίσει να υπάρχει και να διαδίδεται και στη συνέχεια, όμως με ρυθμούς πολύ μικρότερους, αφού το πιο πιθανό είναι πως θα έχει βρεθεί το επόμενο μεγάλο “hit”.

Στη θέση του “duck army” στο παρελθόν έχουν βρεθεί άλλα κι άλλα: ο Τσάρλι που δάγκωσε το δάχτυλο του αδερφού του, το Harlem shake, το ice bucket challenge. Άλλα είχαν εξ αρχής κάποιο στόχο, άλλα προέκυψαν αυθόρμητα, άνευ λόγου και αιτίας. Όλα όμως διαδόθηκαν χάρη στη δύναμη του διαδικτύου. Κάποια απλά διαμοιράστηκαν, άλλα «πολλαπλασιάστηκαν» έχοντας βρει πρόθυμους μιμητές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Είναι πραγματικά φοβερό, εντυπωσιακό το πώς το ίντερνετ είναι σε θέση να ενώσει τον κόσμο, να μηδενίσει κάθε απόσταση και να φέρει κοντά ανθρώπους που έχουν έστω ένα κοινό ενδιαφέρον «πατώντας» όμως ακριβώς πάνω σε αυτό.

Η δύναμη του διαδικτύου είναι απίστευτη. Κάθε φορά που γελάτε με καθετί αστείο που σας στέλνει κάποιος μέσω Facebook, Viber, Twitter, Skype, WhatApp κλπ, αφιερώστε δυο-τρία δευτερόλεπτα και αναλογιστείτε το. Σκεφτείτε ότι το ίντερνετ είναι ό,τι και ο βραδινός, έναστρος ουρανός: υπάρχουν τόσα πολλά «φώτα» που τραβούν την προσοχή σας, την ίδια στιγμή που δεν έχετε την παραμικρή ιδέα από πού προέρχονται…

Για την ιστορία, οι «πάπιες» που λέγαμε στην αρχή, δεν ήταν καν πάπιες: πελεκάνοι είναι και ήδη εξαντλήθηκαν στο Amazon

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος