Categories: DIGITAL STORIES

Έτσι πιάνουν τα ύποπτα drones στην Ιαπωνία!

Μπορεί τα drones να προωθούνται ως η νέα γενιά τηλεκατευθυνόμενων και παράλληλα ένας νέος, πρωτότυπος τρόπος να φωτογραφίσει κανείς τοπία, πρόσωπα και γεγονότα, ωστόσο εδώ και χρόνια πονοκεφαλιάζουν τις Αρχές ανά τον κόσμο. Αιτία η ικανότητά τους να ίπτανται σε μεγάλο ύψος, να τρυπώνουν λόγω μεγέθους απαρατήρητα σε διάφορες τοποθεσίες και φυσικά να παρακολουθούν με πάσα λεπτομέρεια καθετί συμβαίνει εκεί, την ώρα που οι χειριστές τους βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα μακριά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι στη θέα ενός drone, οι διοικούντες ενός στρατοπέδου, μιας βάσης, ενός αστυνομικού τμήματος ή ενός νοσοκομείου, σίγουρα δεν χαίρονται ακριβώς. Το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια είναι πως ελάχιστα μπορούν να κάνουν για να τα αποτρέψουν, οπότε απλά μένουν άπραγοι να τα κοιτούν.

Το παραπάνω συμβαίνει σε όλο τον κόσμο εκτός όμως από την Ιαπωνία: εκεί, βλέπετε, οι Αρχές έχουν βρει έναν αν μη τι άλλο πρωτότυπο τρόπο να ακινητοποιούν τέτοια «ύποπτα» drones, καθηλώνοντάς τα στο έδαφος. Πώς; Χρησιμοποιώντας άλλα drones τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα με δίχτυα! Πρόκειται για ένα σμήνος επίλεκτων (!) drones που είναι σχεδιασμένα να κυνηγούν και να «συλλαμβάνουν» ιπτάμενες, τηλεκατευθυνόμενες συσκευές που πετούν πάνω από «ευαίσθητες» και απαγορευμένες τοποθεσίες. Έτσι, η Αστυνομία που χειρίζεται τα εν λόγω drones, θα μπορεί να επεμβαίνει εγκαίρως και αφού ειδοποιήσει τον χειριστή των «ύποπτων» συσκευών (λογικά μέσω μεγαφώνου ή παρόμοιας τέτοιας εγκατάστασης), θα προχωρά στο «παγίδευμά» τους.

Η ανάπτυξη του πρότζεκτ ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν drone που μετέφερε ποσότητες ραδιενεργού καισίου πετούσε πάνω από το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. Αν και τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή δεν παρουσίασαν άνοδο, εντούτοις θορύβησαν τις Αρχές οι οποίες αφοσιώθηκαν στην τελειοποίηση των drones τους και την εκπαίδευση των χειριστών τους. Οι συσκευές έχουν διάμετρο περίπου 1 μέτρου, ενώ το δίχτυ που φέρουν είναι 2 x 3 μέτρα. Το λανσάρισμά τους γίνεται μέσα στον μήνα ενώ εφ’ όσον όλα πάνε καλά, τον Φεβρουάριο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα.

Αν και άπαντες μοιάζουν να ασχολούνται με το VR, το 2016 τα drones θα «παίξουν» πολύ στην επικαιρότητα. Ήδη αρκετές εταιρείες-κολοσσοί έχουν αρχίσει να πειραματίζονται μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Facebook: η πρώτη ξεκίνησε τις δοκιμαστικές διανομές στο Σηάτλ ενώ η δεύτερη ετοιμάζεται να συνδέσει στο διαδίκτυο όλα τα «σκοτεινά» σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου που μέχρι και σήμερα είναι αποκομμένα από τον παγκόσμιο ιστό. Θέμα χρόνου είναι να ανακοινώσουν ενεργά τη δραστηριοποίησή τους στον χώρο κι άλλες εταιρείες και εδώ που τα λέμε, όχι κι άδικα: τα drones ανοίγουν νέες προοπτικές, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για καινούριες υπηρεσίες. Συνιστούν παράλληλα και ένα μεγάλο ρίσκο όμως, οπότε εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε ποιος θα το πάρει…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος