Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες η αύξηση στις πωλήσεις drones στην πόλη. Τα drones δεν είναι άλλα από τα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια που γίνονται ολοένα και πιο mainstream όσο περνά ο καιρός. Εξοπλισμένα με κάμερες έχουν εξελιχθεί στο πιο «must have» gadget για κάθε λάτρη της φωτογραφίας, επαγγελματία και μη, αφού είναι σε θέση να τραβούν από no-hands selfies μέχρι πανοραμικές φωτογραφίες γάμων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν χαίρονται ιδιαίτερα όταν τους φωτογραφίζουν. Ο λόγος για τις Αστυνομικές Αρχές του Λος Άντζελες (LAPD) που βλέπουν τα drones να… πηγαινοέρχονται πάνω απ’ τα τμήματά τους.
Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους χρήση drones θα πρέπει να θεωρείται μη εγκεκριμένη αφού παραβιάζει την ιδιωτικότητα των τμημάτων ανά την πόλη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αξιωματούχοι, είναι σαν ο κάτοχος ενός τέτοιου drone να το κατευθύνει πάνω απ’ τον φράχτη κάποιου και κατ’ ευθείαν στην αυλή του. Τα παραπάνω ήρθαν στην επικαιρότητα με αφορμή τη σύλληψη ενός 42χρονου άνδρα ο οποίος ήλεγχε ένα drone που πετούσε πάνω από τον χώρο στάθμευσης του αστυνομικού τμήματος του Hollywood. Το εν λόγω περιστατικό μάλιστα δεν ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που κατεγράφη έναν μήνα πριν όταν ένα drone κόντεψε να καταρρίψει πυροσβεστικό αεροπλάνο την ώρα που αυτό συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη βόρεια Καλιφόρνια.
Τα ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά στη χρήση τέτοιων drones είναι εύλογα και αρκετά. Τα τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια ως παιχνίδια, μόνο που πλέον έχουν μετεξελιχθεί σε κάτι αρκετά πιο σοβαρό. Οι παπαράτσι τα χρησιμοποιούν κατά κόρον για να εισβάλλουν βίαια σε σπίτια διασήμων και χώρους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται, την ώρα που πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που μπορεί να έχει μία πιθανή απερισκεψία τους κατά τη χρήση ενός τέτοιου drone. Η λογική λέει ότι σε περιοχές που απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών θα καταστεί αργά ή γρήγορα (όπου δεν ισχύει ήδη δηλαδή) παράνομη η χρήση και η λειτουργία drones ενώ και ο οποιοσδήποτε νιώθει πως καταπατάται η ιδιωτικότητά του με ένα τέτοιο, θα μπορεί να κινηθεί νομικά κατά του κατόχου του.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι παρά μία ακόμα απόδειξη πως η Τεχνολογία εφ’ όσον χρησιμοποιηθεί με τον πρέποντα τρόπο και, το κυριότερο, χωρίς να καταπατάται η ελευθερία του άλλου, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τον άνθρωπο. Αν πάλι εκείνος ενεργήσει απερίσκεπτα, η ευθύνη είναι όλη δική του.