Categories: GADGETS

Δοκιμάσαμε το Sony MDR-1000X και το ερωτευτήκαμε παράφορα

Με τιμή που ξεπερνά κατά πολύ αυτό που οι περισσότεροι έχουν στον νου τους ως μέσο όρο για ένα ασύρματο headset, το MDR-1000X είχε εξ αρχής δύσκολο έργο: να πείσει και τους πλέον δύσπιστους πως τα 400€ (ή 399,99€ για να είμαστε απόλυτα ακριβείς) που θα έπρεπε να δαπανήσουν γι’ αυτό, θα έπιαναν τόπο μέχρι τελευταίου λεπτού. Σε μια κατηγορία που κυριαρχούν ονόματα όπως αυτά της Bose και της Sennheiser, το στοίχημά που έβαλε η Sony δεν ήταν κι εύκολο –μάλλον το αντίθετο. Κι όμως, με όπλο την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του σετ ακουστικών της, το κερδίζει.

Το MDR-1000X δεν είναι το πρώτο headset που υπόσχεται ό,τι υπόσχεται. Πρώτη η Bose με το QuietComfort 35 και εν συνεχεία η Samsung με το Level On Pro Wireless, προσέφεραν ασύρματες απολαύσεις με απομόνωση εξωτερικών θορύβων (noise-cancelling, σαν να λέμε), διάρκεια μπαταρίας που εντοπίζεται γύρω στις 20 ώρες και ήχο υψηλής ανάλυσης. Η Sony όμως έπαιξε τέλεια το χαρτί των “codecs”, εκείνων των γραμμών κώδικα που έχουν ως αποτέλεσμα πραγματικό “hi-res” ήχο υπό προϋποθέσεις –όταν, ας πούμε, το headset συνδέεται με κάποιο από τα mp3/media players της εταιρείας.

Στην περίπτωση του MDR-1000X λοιπόν μιλάμε για το LDAC codec και το DSEE HX: αμφότερα παρουσιάστηκαν πέρυσι, στη CES του Λας Βέγκας και έρχονται να αναβαθμίσουν κατά πολύ τις υπάρχουσες λύσεις. Τι κάνουν; Με πολύ απλά λόγια, τα δυο τους υπόσχονται ασύρματη αναπαραγωγή ήχου στα 96 kHz/24 bit μέσω Bluetooth από smartphone της σειράς Sony Xperia Z (από το Z3 κι έπειτα) Walkman, 4K Bravia και επιλεγμένες συσκευές της Sony. Εφ’ όσον διαθέτετε κάτι εκ των παραπάνω, τότε ετοιμαστείτε να δείτε τις ακουστικές σας εμπειρίες να αναβαθμίζονται σε επίπεδα που ούτε καν φανταζόσασταν, σε διαφορετική περίπτωση θα εκμεταλλευτείτε απλώς τα προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά του headset –δίχως όμως να κάνετε απόσβεση του ποσού που δαπανήσατε γι’ αυτό.

Το design του MDR-1000X είναι εξαιρετικό αφού η Sony κατάφερε να συνδυάσει τη στιβαρότητα με το μικρό βάρος και την κομψή εμφάνιση. Στο περίβλημα των ακουστικών συναντάμε touch πλήκτρα που επιτρέπουν την αυξομείωση της έντασης του ήχου και την πλοήγηση στην εκάστοτε λίστα αναπαραγωγής: η απόκρισή τους είναι κατά πολύ ανώτερη του προκατόχου του headset, MDR-1ABT για όσους αναρωτιούνται. Σύμφωνα με τη Sony, το MDR-1000X είναι σε θέση να προσαρμόσει το “noise cancellation” στα επίπεδα που επιθυμεί ο κάτοχός του, μια τεχνολογία που η ίδια ονομάζει Sense Engine. Εμάς μας άρεσε που τοποθετώντας το χέρι επάνω στο δεξί ακουστικό, σταματούσε μεμιάς η απομόνωση των εξωτερικών θορύβων, οπότε και μπορούσαμε να μιλήσουμε σε κάποιον χωρίς να χρειαστεί να βγάλουμε τα ακουστικά.

Σε περίπτωση που η μπαταρία τελειώσει κι εσείς δεν έχετε πρόχειρη πηγή φόρτισης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το MDR-1000X και ως ενσύρματο σετ ακουστικών –ο ήχος δεν θα είναι βέβαια τόσο «ουάου» αλλά απ’ το ολότελα… Ειδική μνεία οφείλει να γίνει στα premium” υλικά κατασκευής τους (δερματίνη εξαιρετικής υφής) και την υποστήριξη NFC για εύκολη διασύνδεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι εν αντιθέσει με αρκετές προτάσεις του ανταγωνισμού, εδώ μιλάμε για ένα over-the-ear” σετ ακουστικών που επικαλύπτει ολόκληρο το αυτί.

Η κριτική ηχείων και ακουστικών εμπεριέχει αρκετές παγίδες, κυρίως διότι ο τρόπος που ο καθείς αντιλαμβάνεται τον ήχο και την ποιότητά του είναι αρκετά υποκειμενικός. Στην περίπτωση του MDR-1000X η Sony έχει να προσφέρει μια εμπειρία φυσική, χωρίς τις «τεχνητές επεμβάσεις» των προτάσεων άλλων “brands” (βλ. Beats ας πούμε). Ο ήχος είναι καθαρός και δυνατός, η ποιότητα κατασκευής κορυφαία ενώ και το noise-cancelling ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες. Προφανώς για να χαρείτε όλα όσα είναι σε θέση να προσφέρουν, θα πρέπει ιδανικά να διαθέτετε και άλλες συσκευές του οικοσυστήματος της Sony: αν ισχύει αυτό, τότε ο ήχος που θα φτάσει στα αυτιά σας δεν πρόκειται να είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Σε διαφορετική περίπτωση, αν είστε διατεθειμένοι να φτάσετε στα επίπεδα του MDR-1000X, έχετε ακόμα μία επιλογή για να λάβετε υπ’ όψιν σας.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος