Καλοκαίρι. Η εποχή της ραστώνης, της ξεκούρασης, του αραλικίου και της ξάπλας. Η περίοδος της ανεμελιάς και της ξεγνοιασιάς. Τι και αν η άδεια κρατά δύο-δυόμισι βδομάδες; Το πνεύμα φροντίζει να ξεκινήσει την «προετοιμασία» μήνες πριν και κάπως έτσι βρισκόμαστε να είμαστε όλο το καλοκαίρι «αλλού». Ας αφήσουμε όμως τις φανταστικές διακοπές και ας εστιάσουμε στις πραγματικές: ο σημερινός άνθρωπος περιτριγυρίζεται από gadgets, η Τεχνολογία, εξ’ άλλου, απαντάται σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του. Γίνεται λοιπόν να τα παρατήσει όλα και να ζήσει 10-15 μέρες πλήρους ανεμελιάς; Κατηγορηματικά όχι. Μπορεί για δυο-τρεις-τέσσερις μέρες να αισθανθεί ελεύθερος από τα «δεσμά» της Τεχνολογίας, στη συνέχεια όμως θα αρχίσει να την επιζητά όπως ο –εδώ και λίγες μέρες πρώην- καπνιστής το τσιγάρο. Γιατί; Μα διότι πολύ απλά έχουμε μάθει να ζούμε με αυτή και δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνέβη κατ’ επιλογή, η ιδέα της επιβίωσης σε έναν κόσμο δίχως Τεχνολογία, μπορεί στην αρχή να συναρπάζει, στην πορεία όμως τρομάζει.
Το ρεζουμέ είναι πως ό,τι και αν γίνει, τις διακοπές δεν υπάρχει περίπτωση να τις περάσουμε offline. Όλο και κάποιο gadget, όλο και κάποια «του διαβόλου συσκευή» θα βρει τον δρόμο της για τη βαλίτσα, αναλαμβάνοντας το ιερό καθήκον να «γεμίσει» εκείνο το κενό ανάμεσα στη μεσημεριανή σιέστα και τον απογευματινό καφέ. Αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε καλά όμως, είναι το ενδεχόμενο η συσκευή μας (ή οι συσκευές, αν είναι πολλές) να μην ευχαριστιέται τις διακοπές με τον ίδιο τρόπο με εμάς, τουτέστιν πλατσουρίζοντας στα νερά και «λιώνοντας» κάτω απ’ τον καυτό, ελληνικό ήλιο. Τι σημαίνει αυτό; Θα πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε τα αγαπημένα μας αξεσουάρ, αφ’ ενός να κάνουν τη δουλειά τους όσο βρίσκονται μαζί μας και αφ’ ετέρου να επιστρέψουν στη βάση τους σώα και αβλαβή, ήτοι όπως την άφησαν.
Laptop
Σε περίπτωση που το laptop μας ακολουθήσει στις διακοπές, προσέχουμε πολύ στη μεταφορά του. Αν είναι λεπτό (ultrabook), δεν το πιέζουμε και δεν το βάζουμε σε τσάντες ακαθόριστου σχήματος –προτιμάμε έναν χαρτοφύλακα ή μία τσάντα πλάτης με σκληρό περίβλημα. Δεν το παίρνουμε για κανέναν λόγο στην παραλία αφού η έκθεση στον ήλιο, το αλάτι και τη σκόνη (βλ. άμμο) δεν συστήνεται επ’ ουδενί. Δεν το αφήνουμε στον ήλιο και τη ζέστη και δεν σερφάρουμε στο διαδίκτυο τρώγοντας παράλληλα καρπούζι από πάνω του. Φροντίζουμε να εξοικειωθούμε με το touchpad ώστε να πάρουμε μαζί μας μόνο τα απαραίτητα –φορτιστής και πολύς είναι.
Tablet
Τα tablets φτιάχτηκαν για να προσφέρουν «on the go» υπηρεσίες οπότε δεν υπάρχει θέμα με τη μεταφορά τους. Χρειάζεται προσοχή βέβαια στο πού τα αφήνουμε αφού και εδώ ο ήλιος και η ζέστη καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Τα tablets δεν είναι αλλεργικά στις παραλίες, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι με τη φωτεινότητα της οθόνης στο τέρμα, η μπαταρία θα εξαντλείται ταχύτερα. Τα καθαρά χέρια κατά τη χρήση τους εξασφαλίζουν ότι δεν θα μείνουν δαχτυλιές-ενθύμια στην οθόνη ενώ σε ό,τι αφορά τη χρήση Wi-Fi, καλό θα ήταν να γίνεται με μέτρο και πάλι σκεπτόμενοι την αυτονομία. Για τους… βιβλιοφάγους πάντως, ένα book reader θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία.
Smartphone
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα smartphones τις μέρες των διακοπών είναι οι… τσέπες. Πάει κάποιος για μπάνιο φορώντας το μαγιό του με το smartphone του στην τσέπη, αφήνει τα μπογαλάκια του στην παραλία και ορμάει με ταχύτητα που θα ζήλευε κι ο Usain Bolt στη θάλασσα, ξεχνώντας να βγάλει το smartphone από την τσέπη. Αυτός είναι κι ο λόγος που τον βλέπουμε να επιστρέφει μερικά λεπτά μετά προς την παραλία με τη διπλάσια ταχύτητα. Δυστυχώς όμως το κακό έχει ήδη γίνει. Γι’ αυτό, πρώτο και κύριο: προσέχουμε πολύ πού αφήνουμε το smartphone μας. Εκτός από την τσέπη, αποφεύγουμε τα σημεία με πολύ ήλιο καθώς και αυτά που αφήνουν τη συσκευή βορά στις ορέξεις «ελαφροχέρηδων». Ανοίγουμε Wi-Fi και Bluetooth μόνο όταν τα χρειαζόμαστε ενώ αναλόγως αυξομειώνουμε διαρκώς τη φωτεινότητα της οθόνης. Το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει είναι η αυτονομία (ιδανικά με μία φόρτιση θα πρέπει να βγάλουμε όλη τη μέρα) και βάσει αυτής κινούμαστε.
Αποθηκευτικοί χώροι
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που στατιστικά δημιουργούνται οι περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ξενέρωμα από το να τιγκάρει η SD κάρτα μας και να αναγκαζόμαστε να σβήνουμε λήψεις και κλιπ ώστε να χωρέσουν τα επόμενα. Γι’ αυτό προνοούμε εγκαίρως και έχουμε μαζί μας όσες κάρτες μνήμης πιστεύουμε ότι θα μας χρειαστούν –και καμιά παραπάνω να πάρουμε, δεν τρέχει κάτι, όλο και κάπου θα φανεί χρήσιμη. Ένα laptop, ώστε στο τέλος κάθε μέρας να περνάμε εκεί τις δημιουργίες μας, μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αν και με αυτή την περίπτωση έχουμε «θέματα» (π.χ. ο δίσκος δεν έχει πολύ χώρο), ενώ ένας εξωτερικός σκληρός θα «καθαρίσει» μια κι έξω.
Πρόσβαση στο internet
Αν και η κάλυψη (σε επίπεδο 3G) των μεγάλων παρόχων κινητής στη χώρα είναι ικανοποιητική, η χρήση data δεν συστήνεται στις διακοπές. Ναι, θα συμβουλευτούμε το Foursquare για το μεσημεριανό μας ταβερνάκι, θα κάνουμε «like» στις φωτογραφίες των κουμπάρων απ’ το Πήλιο, θα ρίξουμε μια φευγαλέα ματιά στα e-mails και θα ελέγξουμε τους χάρτες πάνω που θα νομίζουμε ότι χαθήκαμε για πάντα. Δύο πράγματα πρέπει να έχουμε κατά νου: α) ότι μπορεί να πέσουμε στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάλυψη 3G, οπότε… φέεεετα και β) ότι με τη διαρκή χρήση data (στις διακοπές, εξ’ άλλου που όλοι χαζολογάμε, το διαδικτυακό σερφάρισμα δύσκολα αποφεύγεται) η εταιρεία στην οποία είμαστε συνδρομητές θα κάνει πάρτι. Επομένως ψάχνουμε για Wi-Fi σε κάθε ευκαιρία: στο ferry, στο ξενοδοχείο, στην ταβέρνα, στην καφετέρια, στην πλατεία, παντού. Τσάμπα είναι και θα μας επιτρέψει να κάνουμε τα βασικά χωρίς να χρεωθούμε. Αν και η χρήση μιας cloud υπηρεσίας (Dropbox, WeTransfer, Flickr, OneDrive κ.α.) για την αποθήκευση εικόνων θα ήταν τέλεια (ιδίως αν υπάρχει smartphone ή smart camera), οι συνήθεις ταχύτητες Wi-Fi δεν ενθαρρύνουν κάτι τέτοιο –αν πετύχουμε τώρα δίκτυο που «τραβαέι» από μισθωμένη γραμμή είναι άλλη υπόθεση.
Ακουστικά
Αν και τα ακουστικά δεν είναι ακριβώς «απαραίτητα» αξεσουάρ για τις διακοπές με παρέα, εντούτοις μπορούν να βολέψουν ιδιαίτερα σε ώρες κοινής ησυχίας, όταν κάποιος θέλει να απομονωθεί από τους γύρω του, σε VoIP κλήσεις (βλ. Skype, Viber, Whatsapp) ή και ως hands-free. Προτιμάμε τα ζευγάρια μικρού μεγέθους, αυτά που χωράνε μέχρι και στην τσέπη και αποφεύγουμε τα ογκώδη ζευγάρια και τα headsets αφού αφ’ ενός μεταφέρονται δύσκολα και αφ’ ετέρου κινδυνεύουν να φθαρούν ανεπανόρθωτα. Και εδώ απαιτείται προσοχή όταν πλησιάζουμε στη θάλασσα αφού οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν ξεμείνει σε καμιά τσέπη. Αξίζει να εξετάσει κανείς τη λύση ακουστικών με εξειδικευμένο τύπο καλωδίου (φερμουάρ ή μαγνητικό) ώστε να αποφύγει το ενοχλητικό μπέρδεμα.
Φωτογραφική μηχανή / Κάμερα
Αν η φωτογραφική μηχανή ή κάμερά μας είναι αδιάβροχη, ουδείς λόγος ανησυχίας. Σε διαφορετική περίπτωση, αποφεύγουμε το νερό όπως ο διάολος το λιβάνι. Όπως και να ‘χει, μετά από χρήση μέσα/κοντά σε θάλασσα, φροντίζουμε να καθαρίσουμε καλά με βαμβάκι και μπατονέτες τα αποσπώμενα μέρη της συσκευής μας, δίνοντας έμφαση στον φακό αφού το αλάτι έχει διαβρωτικό χαρακτήρα. Μεγάλη προσοχή και στην άμμο αφού μόνο κακό μπορεί να κάνει στη μηχανή όσο και στις πτώσεις –η περιρρέουσα χαλαρή/ατίθαση/αφηρημένη ατμόσφαιρα των διακοπών τις ευνοεί. Προμηθευόμαστε έξτρα κάρτες μνήμης και μπαταρία, τα οποία έχουμε πάντα μαζί μας στην ειδική θήκη μεταφοράς. Εκεί κρατάμε και τους φακούς που πιθανώς έχουμε, αν και για τους πιο social/funky τύπους, συστήνεται μια compact μηχανή με smart στοιχεία (Facebook/Instagram sharing, YouTube uploading κλπ) για περισσότερη ευκολία.