DESIGN

Επανασχεδιάζοντας μια ταλαιπωρημένη κατοικία των 50s στην Καρδαμύλη

“Tou Panou” είναι το όνομα της κατοικίας στην Καρδαμύλη που αναδύθηκε από την αποκατάσταση και την αναδιαρρύθμιση ενός κτίσματος από εκείνα που αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση της κακομεταχείρισης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην ελληνική ύπαιθρο. Χάρη στις παρεμβάσεις του γραφείου Detale Architecture & Engineering, το κάποτε παραμελημένο και ταλαιπωρημένο από τις συνεχείς πρόχειρες επεμβάσεις σπίτι απέκτησε νέα πνοή.

Στο κέντρο του παραθαλάσσιου χωριού, η κατοικία αποτελούσε μια μίξη κτιριακών θραυσμάτων όλων των δεκατιών, με αφετηρία ένα μικρό πέτρινο δωμάτιο κατασκευασμένο πριν το ‘55 που αποκρύφθηκε από τις πολλές, συχνά ευκαιριακές και ευτελείς, προσθήκες ανά τις δεκατίες, προς γρήγορη ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών. Έτσι, το κτίριο κατέληξε διώροφο, με πολλαπλές εισόδους και με μόνη σύνδεση των ορόφων μια εξωτερική σκάλα, και περιελάμβανε μεταξύ άλλων τρία υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια που συνδέονταν μέσω μιας δαιδαλώδους διάταξης. Αντίστοιχη εικόνα είχαν και οι εξωτερικές όψεις, γεμάτες σωληνώσεις, ετοιμόρροπα μπαλκόνια και ευτελείς κατασκευές.

Με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής προσέγγισης που σέβεται τον τόπο και την παράδοσή του εξυπηρετώντας παράλληλα και τη λειτουργικότητα, έγινε γρήγορα σαφές στους αρχιτέκτονες ότι απαιτείται απλοποίηση των εσωτερικών διατάξεων και καθαιρέσεις όλων των περιττών στοιχείων όπως περιμετρικά μπαλκόνια και εξωτερικά στέγαστρα.

Η είσοδος επανακαθορίστηκε κεντρικά, δημιουργήθηκε εσωτερική σκάλα από μασίφ δρυ και μπετόν για τη σύνδεση των ορόφων, ενώ ενοποιήθηκε μεγάλο τμήμα του ορόφου όπου βρίσκεται πια το καθιστικό και η κουζίνα, με θέα τόσο τη θάλασσα όσο και τον Ταΰγετο.

Στο ισόγειο διαρθρώνονται τα τρία υπνοδωμάτια, με την κύρια κρεβατοκάμαρα διευρυμένη σε δύο τμήματα, καθώς και ένα υπνοδωμάτιο με ξεχωριστή είσοδο που το καθιστά ιδανικό για τους επισκέπτες.

Όλα τα δωμάτια διατάχθηκαν έτσι ώστε να διαθέτουν ιδιωτικά λουτρά, τα οποία κρατούν την αρχική τους θέση αλλά και το μικρό τους μέγεθος.

Δουλεύοντας με όρους βιωσιμότητας, τοποθετήθηκε εξωτερική θερμοπρόσοψη και εφαρμόστηκαν στους τοίχους υλικά με βάση τον ασβέστη, για την οργανικότητα και τη διαπνοή που προσφέρουν, ενώ εγκαταστάθηκε κεντρικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης.

Στοιχεία όπως η εξωτερική σκάλα, όπου αποκαλύφθηκε η πέτρα, διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν μετά από επιμελή φροντίδα, ενώ τα  αρχικά μωσαϊκά δάπεδα που δεν μπόρεσαν να διασωθούν ανακατασκευάστηκαν, οριοθετώντας τον χώρο του φαγητού εσωτερικά στην κουζίνα αλλά και στη βεράντα του ορόφου.

Εδώ, δημιουργήθηκε μια υπαίθρια τραπεζαρία με ενσωματωμένο πάγκο και ένα μασίφ τραπέζι iroko. Η πέργκολα προστατεύει από τον ήλιο όποιον κάθεται και αγναντεύει την κορυφή του Ταΰγετου. 

Σχεδιασμός: Detale Architecture & Engineering
Αρχιτέκτονες/ Μηχανικοί: Ελεάννα Κοκκαλιάρη, Δημήτρης Πάστρας
POPAGANDA