DESIGN

Μια νέα ιδέα κατοίκησης στο Μεγανήσι, στη σκιά των ελαιόδεντρων

Στον «κρυφό παράδεισο» του Μεγανησίου, μια εξοχική κατοικία διαμορφώθηκε ως ένα σύμπλεγμα από διάσπαρτους θολωτούς κτιριακούς όγκους και ένα στέγαστρο που τους συνδέει, ανάμεσα στα 42 ελαιόδεντρα του κτήματος και πάνω στις αναβαθμίδες που συγκρατούνται από τις ξερολιθιές.

Το γραφείο Hiboux Arhcitecture αφουγκράστηκε την προϋπάρχουσα κατοίκηση του τόπου και αποφάσισε να υπηρετήσει την ιδέα μιας νέας ανθρώπινης κατοίκησης, υφασμένης ανάμεσα στις υπάρχουσες οντότητες, ανθρώπινες και μη, ζωντανές και μη – τις ποιμενικές κατοικίες, τα δέντρα και τις πέτρες -, με τη μικρότερη δυνατή διατάραξη. Κανένα από τα δέντρα δεν κόπηκε, ούτε μετακινήθηκε.

Το έργο απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Πραγματοποιημένου Έργου στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022.

Το συγκρότημα αποτελείται από την κύρια κατοικία και πέντε θολωτούς ξενώνες. Ο θολωτός όγκος της κύριας κρεβατοκάμαρας, ο διώροφος πύργος – παρατηρητήριο με βατό δώμα, και το κελάρι, σχηματίζουν την κεντρική κατοικία.

Εκκινώντας από τις ποιμενικές κυκλικές πέτρινες κατοικίες που απαντώνται στην ύπαιθρο (όπως στο χωριό Εγκλουβή της γειτονικής Λευκάδας), οι πέτρινοι όγκοι ακολουθούν τη βαθμιδωτή διαμόρφωση του εδάφους παρακολουθώντας τα καμπύλα μοτίβα των ξερολιθιών.

Το λεπτό στρώμα του στεγάστρου αποτελεί ένα νέο έδαφος, αιωρούμενο και φυτεμένο. Έτσι, το νέο εμβυθίζεται στο προϋπάρχον.

Το μεταλλικό στέγαστρο αντιπαραβάλλεται με τη σχεδόν αρχαιολογική υπάρχουσα επιφάνεια του εδάφους και της κατοίκησης του, ως ένα προστατευτικό στρώμα, αποκτώντας μια μορφή που συναντάται συχνά στα υπόστεγα των βοσκών του μεσογειακού τοπίου · ένα λεπτό κάλυμμα παράλληλο με την κλίση του εδάφους.

Τα υαλοπετάσματα εξασφαλίζουν έναν εσωτερικό θερμαινόμενο χώρο (καθιστικό/τραπεζαρία και κουζίνα) ενώ επιτρέπουν την αδιάκοπη συνέχεια του βαθμιδωτού εδάφους, το οποίο διασχίζει την κατοικία στην ολότητά της.

Η ροή του εσωτερικού – εξωτερικού δημιουργεί χώρους μιας υπαίθριας διαβίωσης.

Σχεδιασμός: Μαρία Τσιγάρα, Μαριάννα Ξυνταράκη, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος
με τη συμβολή των Θοδωρής Σιούτης, Στέλλα Βρακίδη, Ζωή Ηλιάδη, Έφη Μαστρόκαλου, Χριστίνα Γαλανού, Μυρτώ Παππά, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Γιώργος Φούφας, Δημήτρης Γιαννέλος, Τζένη Λάζαρη, Νίκος Χριστόπουλος
Επίβλεψη
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Μαριάννα Ξυνταράκη
Project manager: Στέφανος Καλοπίσης
Στατικά: Θανάσης Κοντιζάς
Τοπίο: daphne kokkini werkraum
Φωτισμός: ASlight, Άννα Σμπώκου, Μαριάννα Μουρλά
Εσωτερικά και σχεδιασμός επίπλων σε συνεργασία με τον Γιάννη Μαχαίρα

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POPAGANDA