DESIGN

Σε μια μεζονέτα στο κεντρικό Λονδίνο, η βικτωριανή αισθητική εκμοντερνίζεται

Σε ένα Βικτωριανό κτίριο στην καρδιά του Λονδίνου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Georgios Apostolopoulos Architects σε συνεργασία με τους Manuel Gonzalez Nogueira και Βασίλη Τσεσμετζή, ολοκλήρωσαν την ανακαίνιση μιας ευήλιας πλέον και σύγχρονης μεζονέτας.

Κατά τη συνθετική διαδικασία, μεγάλη προσοχή δόθηκε στη διατήρηση της αισθητικής των βικτωριανών στοιχείων. Στόχος ήταν να τιμηθεί η ιστορία του κτιρίου και παράλληλα να ενσωματωθούν, με τις νέες παρεμβάσεις, κάποια σύγχρονα στοιχεία που εντάσσονται αλλά παραμένουν διακριτά.

Στο σύνολό της, όμως, η νέα κατασκευή απεμπλέκεται από τη διακοσμητική της τότε εποχής, στοχεύοντας στην ανάδειξη μιας αρχιτεκτονικής με δορικότητα και διάρκεια.

Η σκάλα συνδέει το καθιστικό, που καταλαμβάνει το ισόγειο, με την κουζίνα που τοποθετήθηκε στο κατώτερο ισόγειο, και λειτουργεί ως το κύριο σημείο οπτικής εστίασης.

Κάθετα μασίφ δρύινα πηχάκια σχηματίζουν ένα διαχωριστικό που εκτείνεται σε όλο το ύψος του σπιτιού, προσφέροντας την αίσθηση της ενότητας στον χώρο.

Το διαχωριστικό ενοποιείται με τον χώρο της κουζίνας και επιτυγχάνει -παρά τον περιορισμένο χώρο- την οπτική διαφοροποίησή της από τη σκάλα, χωρίς να χαθεί η συνθετική αρμονία.

Το παιχνίδι των σκούρων δρύινων υλικών της σκάλας με τα ξύλα της κουζίνας, επιτυγχάνει την αίσθηση της ενότητας και της συνέχειας, και αντανακλά και τις υπόλοιπες ξυλουργικές λεπτομέρειες του διαμερίσματος.

Η σκάλα διαμορφώνει μια αρμονική σύνδεση με τον πάγκο εργασίας της κουζίνας στο σημείο που συναντιούνται. 

Τοποθετημένη στο ισόγειο και το κατώτερο ισόγειο του κτιρίου, η μεζονέτα παρουσίαζε αρκετές κατασκευαστικές προκλήσεις, με δυσλειτουργική κυκλοφορία και φυσικό φως περιορισμένο στους κύριους χώρους.

Κεντρική λύση ήταν η μεταφορά των δύο υπνοδωματίων στις δύο πλευρές του κάτω ορόφου, ώστε να επωφεληθούν από τα δύο εξωτερικά ανοίγματα που δημιουργούν μικρούς εξωτερικούς κήπους.

Με άπλετο φυσικό φως πλέον να διαχέεται παντού και τον δορικό σχεδιασμό με σεβασμό στον βικτωριανό χαρακτήρα, το διαμέρισμα προσφέρει έναν ήρεμο χώρο διαβίωσης στην καρδιά του κεντρικού Λονδίνου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ

POPAGANDA