Categories: LOVE & SEX

Tι στο καλό είναι το «μαξιλάρωμα» που απειλεί την σχέση σας;

Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει πολύ αθώα. Μια μέρα θα δείτε ένα όνομα στην οθόνη του κινητού του/της συντρόφου σας, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα αστείο μήνυμα. Δεν είναι και τίποτα θα σκεφτείτε στην αρχή. Αλλά λίγο αργότερο το ίδιο όνομα θα αρχίσει να πετάγεται όλο και πιο συχνά. Θα στέλνει μηνύματα, θα τους ταγκάρει σε αστεία memes στο ίνσταγκραμ, θα σχολιάζει τις κοινοποιήσεις τους στο facebook. Θα κάνει like. Θα κάνει πολλά likes. 

Σε ποιόν αντιστοιχεί όμως, αυτό το όνομα. Στην αρχή θα σας πουν ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι κάποιος/α από την δουλειά ή ο φίλος ενός φίλου. Που ξέρει ότι έχετε σχέση οπότε δεν κινδυνεύετε. Μοιάζει εντελώς αθώο. 

Φυσικά αυτό μπορεί όντως να ισχύει. Όμως μπορεί να έχετε μπει στον ενοχλητικό στρόβιλο του cushioning

«Τι στο καλό είναι πάλι τούτο το cushioning;», θα ρωτήσετε και θα έχετε απόλυτο δίκιο. Πρόκειται για έναν σχετικά καινούριο όρο που αφορά στις σχέσεις, στα ελληνικά θα τον μεταφράζαμε ως «μαξιλάρωμα». Μια ακόμη συνέπεια της συνεχούς συνδεσιμότητάς μας στο ίντερνετ και της προσκόλλησής μας στα social media. Μπορεί να συμβαίνει και σε σας όση ώρα διαβάζετε αυτές τις γραμμές. 

Αυτό που ουσιαστικά σημαίνει, είναι ότι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε σχέση, φλερτάρει παράλληλα και με άλλο κόσμο έτσι ώστε σε περίπτωση που βρεθεί πάλι μόνος, να πέσει στα μαλακά. Εδώ κολλάει και το «μαξιλάρωμα» που λέγαμε πριν. Παλιά το λέγαμε «καβάτζα», κάποιοι πιο κυνικοί το λένε και “stock sex” βάζοντας τα θεμέλια για ένα ενδεχόμενο γρήγορο ριμπάουντ μετά τον χωρισμό τους. Γιατί στο μπάσκετ και στο σεξ, η νίκη πολύ συχνά κρίνεται από τα ριμπαόυντ…

Συνήθως όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους μένουν απλά στο φλερτ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν βάζουν έτσι σε κίνδυνοτην σχέση τους, ότι δεν την υπονομεύουν. Αν βέβαια, έχετε μια ελεύθερη σχέση, τότε τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει για σας και μπορείτε να βγείτε σε μπαρ και δρόμους να φλερτάρετε δίχως αύριο. Και να κάνετε κι όσο σεξ θέλετε. 

Αν όμως, είστε σε μια μονογαμική σχέση, για την οποία έχετε ούτως ή άλλως τις αμφιβολίες σας, το cushioning δεν είναι το μονοπάτι που θέλετε να ακολουθήσετε. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα καείτε από το cushioning:

  1. Ανάλογα και με τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλη ρήξη και να χάσουν την εμπιστοσύνη που σας έχουν. Για πολλούς ακόμα και τα αθώα, φιλικά μηνύματα είναι απαγορευμένα και ξεπερνάνε τα όρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τσακωμούς.
  2. Είναι άδικο και για τον/την άλλο/η να του/της δημιουργείτε ελπίδες πως σε περίπτωση χωρισμού θα είστε μαζί τους. Θα περιμένουν κάτι παραπάνω και το μόνο που θα συνειδητοποιήσουν τελικά είναι ότι τα αισθήματά σας δεν ήταν ποτέ σοβαρά.
  3. Αν σκέφτεστε συνεχώς την πιθανότητα να είστε με αυτό το άλλο πρόσωπο, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεφύγετε και να απατήσετε το έτερον ήμισύ σας.

Μέχρι ενός σημείου, αυτή η τάση (και το γεγονός πως πλέον έχουμε και έναν όρο γι’ αυτή), είναι παράγωγο της συνεχούς μας συνδεσιμότητας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και η κατοχή ενός έξυπνου τηλεφώνου, σημαίνει πως χιλιάδες σέξι άνθρωποι απέχουν απλά ένα πάτημα κουμπιού μακριά. Μπορεί να ξαναβρεθείτε με παλιά σας φλερτ, να γνωρίσετε καινούρια ή ακόμα και να φτιάξετε λογαριασμό σε μια εφαρμογή γνωριμιών, με την ελπίδα ότι ο/η σύντροφός σας δεν θα σας ανακαλύψει. Πλέον, οι επιλογές είναι δεκάδες.

Αν ούτως ή άλλως ανησυχείτε για το μέλλον της σχέσης σας, είναι φυσικό πως το ενδιαφέρον που θα σας δείξει κάποιος νέος άνθρωπος θα σας φτιάξει την διάθεση και το πιο πιθανό είναι στην αρχή να μην διαφέρει σε τίποτα από μια πραγματικά φιλική συζήτηση. 

Είστε όμως στ’ αλήθεια ένοχοι για cushioning; Για να δούμε μερικά σημάδια:

  • Στέλνετε συνέχεια μηνύματα σε αυτό το άλλο πρόσωπο.
  • Κρύβετε τα μηνύματά σας από τον/την σύντροφό σας
  • Φαντασιώνεστε σεξουαλικά αυτό το άλλο πρόσωπο.
  • Φαντάζεστε ότι μόλις χωρίσετε θα κάνετε σχέση με τον άνθρωπο που ανταλλάζετε μηνύματα.

Αν απαντήσατε ναι έστω και σε δυο από αυτές τις ερωτήσεις τότε στις κατηγορίες περί «μαξιλαρώματος» πρέπει να δηλώσετε ένοχοι

Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου βέβαια, αλλά με δεδομένο ότι οι πραγματικά υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την ειλικρίνεια. Αντί να στρώνετε το έδαφος για τον/την επόμενο/η, καλό θα ήταν να κάνετε μια συζήτηση με τον άνθρωπό σας και να βρείτε τι σας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Κι αν είστε πεπεισμένοι ότι η σχέση δεν έχει κανένα μέλλον πια, τότε απλά δώστε ένα τέλος.

Το cushioning, πάντως, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, μάλλον δε θα σας βγει σε καλό.

Πηγή

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι