Categories: DIGITAL STORIES

Μπορείτε να «χακάρετε» την Apple για $200.000;

Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική για τις εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο να προσλαμβάνουν χάκερ (ή ορθότερα κράκερ, μιας που δυστυχώς οι δύο έννοιες έχουν γίνει πλέον ταυτόσημες) προκειμένου με τον τρόπο αυτό να τεστάρουν από πρώτο χέρι τα συστήματα ασφαλείας τους. Αρκετοί είναι εκείνοι που βγαίνοντας από τις αίθουσες των δικαστηρίων, είδαν να ανοίγεται διάπλατα μπροστά τους μια λαμπρή καριέρα με πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό του geohot ή κατά κόσμο, Τζορτζ Χοτζ, ο οποίος αφότου «έσπασε» iPhone και PS3, κυνηγήθηκε ανηλεώς από τη Sony πριν συνεχίσει την καριέρα του σε Facebook και Google και δημιουργήσει το δικό του startup για να εστιάσει στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.

Τελευταία εταιρεία που κατέφυγε στην προαναφερθείσα πρακτική είναι η Apple, με τη διαφορά ότι η εταιρεία από το Κουπερτίνο δεν προσέλαβε κάποιον χάκερ συγκεκριμένα αλλά απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο! Η Apple, που λέτε, κάλεσε κάθε ικανό χάκερ να κάνει τα συστήματά της φύλλο και φτερό. Σε πρώτη φάση θα προσκαλέσει η ίδια εκείνους που έχουν επικοινωνήσει μαζί της στο παρελθόν, επισημαίνοντας κενά ασφαλείας, πριν ανοίξει το πρόγραμμα εν συνεχεία στο κοινό. Υποσχέθηκε δε, πλουσιοπάροχες ανταμοιβές που ξεκινούν από τα $25.000 και καταλήγουν στα $200.000, ανάλογα με τη σοβαρότητα του εκάστοτε προβλήματος. Για να καταλάβετε για τι ποσά μιλάμε, η Uber προσφέρει για τον ίδιο σκοπό μέχρι και $10.000 ενώ η Google έχει ανεβάσει το μέγιστο ποσό στα $20.000!

Τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση είναι κατά βάση δύο. Κατ’ αρχάς, έτσι εξασφαλίζεται πως θα εμπλακούν ικανοί επαγγελματίες εκτός εταιρείας των οποίων η δουλειά δεν είναι να δημιουργούν αλλά να σπάνε συστήματα ασφαλείας. Επιπρόσθετα, με ανταμοιβές σαν και τις παραπάνω, κάποιος που θα εντοπίσει ένα κενό, μία τρύπα, θα προτιμήσει να την «πουλήσει» στην ίδια την εταιρεία και όχι στη διαδικτυακή μαύρη αγορά αφού τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει θα είναι σαφώς μεγαλύτερα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ειδικά στην περίπτωση της Apple, το γόητρό της δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα αφού μερικούς μήνες πριν, το FBI κατάφερε μέσω τρίτης εταιρείας να «σπάσει» το iPhone ενός εκ των δραστών της τρομοκρατικής ενέργειας στο Σαν Μπερναρντίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μιλώντας δε για την Apple, πρόκειται για την πρώτη φορά που η εταιρεία παρουσιάζεται τόσο ανοιχτή σε θέματα ασφαλείας, ώστε να απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο –η πρώτη ανακοίνωση μάλιστα έγινε στο Black Hat Conference στο Λας Βέγκας, συνέδριο που αφορά την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων. Με δεδομένο το «λευκό ποινικό μητρώο» που έχει σε θέματα ασφαλείας η Apple πάντως, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να τη θωρακίσει ακόμα περισσότερο, προσφέροντάς της ένα πλεονέκτημα που κανείς ανταγωνιστής δεν θα έχει για καιρό ακόμα, και το κυριότερο, τα όσα θα έχει πληρώσει για να αποκτήσει τη γνώση αυτή θα είναι ψίχουλα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος