Categories: DESIGN

Ένα σύγχρονο και άνετο διαμέρισμα στο Μεταξουργείο μόλις 28 τετραγωνικών μέτρων

Στόχος της αρχιτεκτονικής ήταν και θα είναι πάντα η εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών στο χώρο και η διατήρηση τους στο χρόνο. Επιπλέον, σύμφωνα με μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων, σήμερα τα οικοδομήματα δεν αρκεί να υπακούν στους νόμους της φυσικής και στις κατά τόπους νομοθεσίες, αλλά οφείλουν να σέβονται τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Κατά τους Cadu, η σύγχρονη αρχιτεκτονική πρέπει να βελτιστοποιήσει τις τεχνικές επανάχρησης καθώς τα αποθέματα δομημένου χώρου είναι μεγάλα, ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Αθήνα.

Ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του αρχιτεκτονικού γραφείου είναι ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Μεταξουργείου που ανακαινίστηκε με βασική πρόθεση την εκμετάλλευσή του ως ενοικιαζόμενο κατάλυμα. Το όνομά του είναι ViLLaRa, είναι ένας ευφημισμός για το μικρό του μέγεθος.  

Άλλωστε «η αρχιτεκτονική είναι μία εξελικτική και δημιουργική διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μας πρέπει να μπορεί να βρει τη θέση της σε κάθε οικοδόμημα μικρό ή μεγάλο χωρίς να απαιτεί υπέρογκα ποσά ή πολυδάπανες ενέργειες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε του λεπτομέρεια έχει επιλεχθεί με φροντίδα από την ιδιοκτήτρια σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και άνετου διαμερίσματος που θα υποδέχεται επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Ο φωτεινός ακάλυπτος με τα εσπεριδοειδή δέντρα,  λειτούργησε καθοριστικά στη διάταξη του μικρού αυτού διαμερίσματος και στον σχεδιασμό των επιμέρους στοιχείων του.

Στα 28 τετραγωνικά του μέτρα, βασικό άξονα του σχεδιασμού αποτέλεσε η εργονομία. Μια ξύλινη κατασκευή λειτουργεί ως ένα πολυλειτουργικό έπιπλο, το οποίο ενσωματώνει διπλό κρεβάτι, χώρους αποθήκευσης και καθιστικό, σε ένα ενιαίο σύνολο.

Η κουζίνα διαμορφώνεται γραμμικά σε αποχρώσεις ανοιχτού ξύλου και λευκού χρώματος, που κυριαρχούν σε όλο το διαμέρισμα. Το λουτρό αναδιαμορφώθηκε ριζικά ώστε να καλύπτει με άνεση όλες τις λειτουργίες του. Το υπάρχον ξύλινο δάπεδο διατηρήθηκε και ανανεώθηκε, ενώ το υπόλοιπο δάπεδο συμπληρώθηκε από τσιμεντοκονία σε μπεζ απόχρωση.

«Κύριο μέλημα στη δουλειά μας είναι η λειτουργικότητα των χώρων και η προσεκτική ανάγνωση των επιθυμιών του πελάτη και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εκάστοτε τόπου και χώρου, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί τόσο τον χρήστη όσο και εμάς ως δημιουργούς».

Οι αρχιτεκτονικές τους αναφορές δεν είναι ευδιάκριτες, καθώς προσπαθούν κάθε έργο να το βλέπουν ως μοναδικό, αποφεύγοντας να επιστρέφουν σε πεπατημένες λύσεις. «Ως ομάδα τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων μας δίνεται η δυνατότητα ενός εποικοδομητικού διαλόγου σε κάθε έργο, που οδηγεί σε μοναδικές κάθε φορά προτάσεις. Οι κοινές μας αναφορές βρίσκονται σε έργα που δεν φέρουν το επιτηδευμένο προσωπικό στυλ του αρχιτέκτονα και σε μία αρχιτεκτονική που δεν προσπαθεί να “χωρέσει” σε κάθε τόπο».

Οι Cadu (Construction Architecture Design Urbanism) είναι μία ομάδα αρχιτεκτόνων με την κοινή αντίληψη ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να στραφεί ξανά προς τον χρήστη, διερευνώντας εκ νέου τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Ιδρύθηκαν το 2005 από τους Σωτήρη Κουβόπουλο και Χρήστο Λέρα ως ένα ανοικτό δίκτυο αρχιτεκτόνων με κοινή αντίληψη για την αρχιτεκτονική. Σήμερα έχουν την έδρα τους στην Κυψέλη και αποτελούνται από τους Γιάννη Παπαγιαννάκη, Σωτήρη Κουβόπουλο, Γιώργο Παπαδάκη και Ειρήνη Φιλιπποπούλου, ενώ μέλη τους υπήρξαν στο παρελθόν εκτός από τον Χρήστο Λέρα και οι αρχιτέκτονες Θ. Τουϊσίζογλου και Ν. Μπίσκος.

Η ομάδα θεωρεί ότι η αρχιτεκτονική αναφέρεται σε όλους και κάθε παρέμβαση οφείλει να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και το περιβάλλον στο οποίο εγκαθίσταται. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα προκύπτει μέσα από τη συνεργασία με τον χρήστη και τη συνεχή ανάλυση και διερεύνηση των δεδομένων του κάθε έργου. Παράλληλα, θεωρούν σημαντική την επανάχρηση του αστικού ελεύθερου χώρου όχι μόνο ως εκτόνωση του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά ως έναν ποιοτικό χώρο – προέκταση της καθημερινής ζωής.

Μέσα από την παρουσία τους στον τομέα της αρχιτεκτονικής για περισσότερο από μία δεκαετία, οι cadu έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη εμπειρία στον τομέα της κατοικίας, των χώρων πολιτισμού και αναψυχής, της αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων και της ανακαίνισης κτιρίων και διαμερισμάτων.  Παράλληλα, η ομάδα συμμετέχει σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, καταθέτοντας τις απόψεις της για το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των cadu θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.