Categories: DIGITAL STORIES

Biohacking: «Πειράζοντας» τους… εαυτούς μας!

Αφορμή για το σημερινό αφιέρωμα αποτέλεσε ένα κειμενάκι που είχαμε φιλοξενήσει στην Popaganda προ ημερών και αφορούσε έναν Ολλανδό ο οποίος εμφύτευσε στα χέρια του δύο NFC τσιπ που περιείχαν την… περιουσία του σε Bitcoin! Καλή ή κακή ιδέα δεν έχει σημασία. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του biohacking, της τεχνικής δηλαδή που μπλέκει τη βιολογία με τις πρακτικές των χάκερ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, το biohacking δεν ασχολείται με τις περιπτώσεις των απλών τεχνητών μελών αλλά με αυτές όπου η Τεχνολογία μέσα από το hacking προσφέρει στον άνθρωπο αυτό το «κάτι παραπάνω». Γενικότερα το biohacking άπτεται της cyberpunk κουλτούρας καθώς θεωρείται από πολύ κόσμο ως κάτι εναλλακτικό και σίγουρα εκτός των γενικών ορίων του «φυσιολογικού».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του biohacking στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα, μπορείτε να δοκιμάσετε παιχνίδια όπως τα BioShock και τα Deus Ex καθώς επίσης και να δείτε ταινίες τύπου Elysium και In Time. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για κάτι κοινό, για μια μόδα που ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει; Φυσικά και όχι. Το biohacking βρίσκεται ακόμα σε βρεφική ηλικία με ό,τι –αρνητικό- αυτό συνεπάγεται. Παρ’ όλα αυτά δεν λείπουν εκείνοι οι τολμηροί που παρουσιάζονται πρόθυμοι να δοκιμάσουν νέες τεχνικές και πρακτικές που στόχο έχουν να προσφέρουν κάτι έξτρα στην καθημερινότητά τους. Πάμε να δούμε μερικές «ουάου» ιδέες που σίγουρα δεν είναι για τον καθένα.

Μη νομίζετε ότι τα εμφυτεύματα φαίνονται ή εν πάση περιπτώσει είναι τίποτα μεγάλου μεγέθους. Μόλις επουλωθεί η τομή της εγχείρησης συνήθως κάποιος ανυποψίαστος ούτε που είναι σε θέση να αναγνωρίσει την ύπαρξή τους.

Μαγνητικά δάχτυλα

Πόσο πολύ θα έλεγε αν μπορούσατε να τραβήξτε ξύστρες, κέρματα, συνδετήρες και καθετί μεταλλικό που υπάρχει στο γραφείο, με το χέρι σας; Κι όμως, όσο sci-fi κι αν ακούγεται αυτό, είναι εφικτό χάρη στην εμφύτευση ενός πολύ μικρού μαγνήτη σε κάποιο δάχτυλο της αρεσκείας σας. Η όλη επέμβαση διαρκεί ελάχιστα (λιγότερο από μισή ώρα), ωστόσο θα χρειαστούν κάμποσες μέρες μέχρι να συνηθίσετε την ύπαρξη του μαγνήτη και αρκετοί μήνες μέχρι να ανακτήσετε πλήρη αίσθηση του δαχτύλου σας. Ο μαγνήτης είναι τόσο ισχυρός ώστε να μπορεί να ελκύσει μικρά αντικείμενα αλλά όχι και να απομαγνητίσει πιστωτικές κάρτες ή να επηρεάσει ηλεκτρονικές συσκευές και LCD οθόνες. Οπωσδήποτε ενημερώστε τον γιατρό σας πριν υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία ενώ έχετε υπ’ όψιν ότι έπειτα από μερικά χρόνια ο μαγνήτης αναμενόμενα θα χάσει κομμάτι της ισχύος του.

Ελέγχοντας φώτα, καλοριφέρ και κομπιούτερ!

Αφήνοντας τις επεμβάσεις… ρουτίνας και περνώντας σε κάτι πιο σοβαρό, πώς θα σας φαινόταν αν ήσασταν σε θέση να ελέγξετε τη συμπεριφορά των φώτων σε ένα δωμάτιο χωρίς να χρειάζεται να αγγίξετε τίποτα; Το έχει καταφέρει ο Kevin Warwick, καθηγητής κυβερνητικής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, όταν αποφάσισε να εμφυτεύσει ένα τσιπ RFID κάτω από το δέρμα του. Σε μία από τις πρώτες εκδοχές του κόνσεπτ του «έξυπνου σπιτιού», η παρουσία του Warwick σε ένα δωμάτιο θα ανιχνευόταν και έτσι θα άναβαν αυτόματα τα φώτα, την ώρα που βάσει της θερμοκρασίας του σώματός του, θα προσαρμοζόταν και αυτή του χώρου γύρω του. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο ο Warwick μπορούσε να χειρίζεται πόρτες και υπολογιστές! Το πρότζεκτ του μάλιστα πήρε τον τίτλο Project Cyborg 1.0 καθώς ο καθηγητής στην πορεία το εξέλιξε περαιτέρω.

Με τη δύναμη της σκέψης

Πολλοί από εμάς έχουμε κάνει σε ανύποπτο χρόνο τη σκέψη να μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα απλά και μόνο με τη δύναμη του μυαλού μας. Η φαντασίωση αυτή δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα καθώς η Επιστήμη εργάζεται πυρετωδώς τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταφέρει να κάνει πράξη το όνειρο: να μας επιτρέψει δηλαδή να εκτελούμε απλές σε πρώτη φάση κινήσεις με τη σκέψη μας και μόνο. Ένα τέτοιο σύστημα είναι το περίφημο BrainGate2, ένα τσιπ 4 χιλ. το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο και διαβάζει ενδείξεις από τους κινητικούς νευρώνες τους οποίους με τη βοήθεια ενός υπολογιστή μετατρέπει σε κίνηση –απαιτείται ένα πρόσθετο ρομποτικό μέλος. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν έχει υλοποιηθεί ποτέ κάτι τέτοιο, το περιοδικό Nature σε αφιέρωμά του 2012 έκανε αναφορά σε μία γυναίκα η οποία είχε υποβληθεί σε μια τέτοια εγχείρηση και μάλιστα είχε κατορθώσει να σηκώσει ένα φλιτζάνι καφέ από το τραπέζι στο στόμα της και να πιει κιόλας, όλα με τη δύναμη της σκέψης της. Πέντε χρόνια μετά την επέμβαση, το τσιπ δούλευε κανονικά.

Μάτι-κάμερα

Μια περίπτωση που όσο να ‘ναι ξενίζει είναι εκείνη του σκηνοθέτη Rob Spence, ο οποίος το 2008 προσέθεσε ένα τεχνητό μάτι, όχι… γυάλινο όπως θα έλεγαν οι παλιότεροι αλλά ψηφιακό! Ο Spence είχε απολέσει το ένα του μάτι σε ηλικία 13 ετών οπότε δεν είχε και πολλά να χάσει. Σε συνεργασία με μια ομάδα μηχανικών και μηχανολόγων δημιούργησαν ένα τεχνητό όργανο το οποίο εφαρμόζει αεροστεγώς στον κόλπο του ματιού. Αυτό μέσα του περιέχει μια κάμερα η οποία με τη σειρά της μεταδίδει εικόνα ασύρματα και μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα απέκτησε και δυνατότητα εγγραφής βίντεο πέραν της αναμετάδοσης! Όπως τόνισαν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, το δυσκολότερο κομμάτι του πρότζεκτ ήταν η εξασφάλιση της στεγανότητας στην εφαρμογή του πρόσθετου ματιού.

Δάχτυλο 2 GB

Η αλήθεια είναι πως η εμφύτευση ενός μαγνήτη σε δάχτυλο που λέγαμε πιο πάνω δεν είναι δα και κάτι δύσκολο –πιθανότατα είναι και το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος… εξ’ ημών κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Κι όμως υπάρχουν κι άλλα πιο εξτρίμ πράγματα για να κάνει κανείς με τα δάχτυλά του όπως φερ’ ειπείν αυτό που σκέφτηκε ένας Φιλανδός, ο Jerry Jalava. Έχοντας χάσει τον αριστερό του παράμεσο από τη μέση και κάτω, δημιούργησε ένα προσθετικό μέλος από σιλικόνη στην άκρη του οποίου προσάρτησε ένα USB stick 2 GB! Το όλο σύστημα μάλιστα δεν θέτει περιορισμούς ως προς τις πιθανές χρήσεις του αφού όπως ακριβώς ενσωματώθηκε USB stick, με την ίδια ευκολία μπορεί να προστεθεί RFID τσιπ, δακτυλικό αποτύπωμα και ό,τι άλλο θελήσει ο καθείς ενδιαφερόμενος.

Όταν λέμε ότι μπορείτε να έχετε τα δεδομένα σας μαζί σας, το εννοούμε με τον πλέον κυριολεκτικό τρόπο…

Είναι εφικτά όλα αυτά;

Παρ’ ότι όλα τα παραπάνω έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα –ολικώς ή μερικώς- στο παρελθόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι το biohacking διανύει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Σημειώστε ότι πολλοί είναι εκείνοι που ορίζουν το biohacking ως την αποτελεσματική αξιοποίηση συνηθειών και ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, όμως η πραγματική επανάσταση έχει να κάνει με το πώς θα φέρουμε ακόμα πιο κοντά μας την Τεχνολογία διά μέσω της κουλτούρας του hacking. Αρκετές από τις πρακτικές του biohacking έχουν προκύψει εξ’ ανάγκης, την ώρα που άλλες (βλ. το link στην αρχή) απλά οφείλονται στη διάθεση κάποιων για… πειραματισμούς. Όπως και να ‘χει η ουσία είναι μία: αυτό που κάποτε θεωρούσαμε sci-fi και βλέπαμε μόνο στις ταινίες, όπου να ‘ναι θα γίνει κάτι που μόνο εντύπωση δεν θα μας κάνει.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος