Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Αστυπάλαια: Κάτι μοναδικό συμβαίνει στην «πεταλούδα του Αιγαίου»

Όσο υποκειμενικό κι αν ακούγεται, οφείλω να μοιραστώ μαζί σας ότι η Αστυπάλαια είναι το πιο μαγικό νησί στον κόσμο. Μόλις πατάς το πόδι σου στο λιμάνι της, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι δεν είναι ακόμα ένα νησί που θα πας μια εβδομάδα διακοπές και μετά θα σου μείνουν απλά οι φωτογραφίες. Η Αστυπάλαια είναι εμπειρία και θα θες να γυρνάς συνεχώς σε αυτή.

Σαν ριγμένη κάπου στην μέση του Αιγαίου, βρίσκεται με το ένα πόδι στις Κυκλάδες και το άλλο στα Δωδεκάνησα (διοικητικά ανήκει στα δεύτερα), ο χαρακτήρας της όμως δεν ανήκει πουθενά, καθώς είναι μοναδικός. Οι παραλίες της καταγάλανες και καθαρές, είναι ιδανικές για όσους θέλουν να απολαύσουν παρθένα ομορφιά. Το νησί είναι γεμάτο κολπίσκους, όπου μπορείς να απολαύσεις τις βουτιές σου σαν να βρίσκεσαι στην δική σου ιδιωτική παραλία, αλλά έχει και αμμουδερές παραλίες για να απολαύσεις τον καφέ σου ή και φαγητό μετά την ηλιοθεραπεία. Η χώρα της από την άλλη, είναι ανοιχτή με τους μύλους της πλατείας να κυριαρχούν και την θέα να σου κόβει την ανάσα, όπου κι αν γυρίσεις το κεφάλι σου.

Αυτό που κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή την Αστυπάλαια όμως, είναι το γεγονός πως οι κάτοικοί της είναι ανοιχτόκαρδοι, φιλόξενοι και πάντα διαθέσιμοι να σε κάνουν να αισθανθείς καλοδεχούμενος στο νησί τους.

Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την «πεταλούδα του Αιγαίου», όπως την αποκαλούν λόγω του σχηματός της, αυτό το καλοκαίρι και δεν μου χρειάστηκε πολύς χρόνος για να καταλάβω ότι αυτό θα είναι ένα νησί που θα επισκέπτομαι ξανά και ξανά. Αυτό το ξανά όμως ήταν πολύ πιο σύντομα απ’ ότι νόμιζα, γιατί αυτή τη φορά η Αστυπάλαια με κάλεσε με την βοήθεια της Παπαστράτος και της Philip Morris Intl, να ανακαλύψω ένα άλλο κομμάτι της, κάτι που είχα παρατηρήσει και τον Αύγουστο, αλλά ήμουν πολύ απασχολημένη με τις βουτιές για να ρωτήσω περαιτέρω.

H Αστυπάλαια λοιπόν, γίνεται το πρώτο ελληνικό νησί που λέει όχι στο τσιγάρο και υιοθετεί μια smoke free κουλτούρα, που όμοιά της δύσκολα θα βρεις οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Ο Δήμος Αστυπάλαιας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, έχουν βάλει στόχο να κάνουν την Αστυπάλαια το πρώτο ελληνικό νησί χωρίς τσιγάρο. Ο «SMOKE-FREE» χαρακτήρας που υιοθετεί η Αστυπάλαια εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας ταυτότητας του νησιού ως «πηγή θετικής ενέργειας», που τοποθετεί στο κέντρο την ευεξία και την ανώτερη ποιότητα ζωής που προσφέρει το νησί. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι διττός: Η Αστυπάλαια επιδιώκει να αναβαθμίσει ριζικά την εμπειρία που παρέχει στους επισκέπτες της και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνεσαι πολύ γρήγορα, καθώς στις περισσότερες επιχειρήσεις του νησιού υπάρχουν σταντ με ενημερωτικό υλικό για την πρωτοβουλία, αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι του, είναι διατεθειμένοι να σε ενημερώσουν και να σε κατευθύνουν. Οι ίδιοι σέβονται την πρωτοβουλία αυτή και δίνουν το καλύτερο παράδειγμα σε όσους επισκέπτονται το νησί τους. Μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι το νησί έλαβε και επίσημη πιστοποίηση για τον «SMOKE-FREE» χαρακτήρα του από τον παγκόσμιο οργανισμό TUV Austria. Για να γιορτάσει το γεγονός αυτό, η Παπαστράτος και η Philip Morris International, που στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή από την αρχή, κάλεσαν δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ώστε να γίνει γνωστή παγκοσμίως αυτή η τόσο ξεχωριστή ενέργεια.

Όλα αυτά βέβαια, δεν σημαίνουν πως δεν μπορείς να πας στο νησί αν είσαι καπνιστής, το αντίθετο μάλιστα. Θα σε αγκαλιάσουν το ίδιο ακριβώς με όλους τους υπόλοιπους, απλά θα προσπαθήσουν να σε ενημερώσουν για όλες τις εναλλακτικές που σου δίνονται ώστε, ακόμα κι αν δεν θες να κόψεις το τσιγάρο, να μπορείς να μεταβείς σε πιο υγιείς λύσεις, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν καύση του καπνού, που είναι αυτό που στην ουσία κάνει το κάπνισμα τόσο επιβλαβές. Οι smoke free παραλίες και τα smoke free μαγαζιά της Αστυπάλαιας, είναι εκεί για να υποδεχτούν όλο τον κόσμο, ενώ οι ενδεδειγμένες ζώνες καπνίσματος, θα κάνουν την διαμονή εκεί πιο ευχάριστη για όσους δεν καπνίζουν, αφού δεν θα έχουν μονίμως ένα σύννεφο καπνού πάνω από το κεφάλι τους.

Οι δυο μέρες που περάσαμε στο νησί, αυτόν τον Σεπτέμβρη, μου επιβεβαίωσαν απλά όλα αυτά που είχα αισθανθεί τον Αύγουστο, αλλά αυτή τη φορά έφευγα με καλύτερες ακόμα αναμνήσεις, γιατί μπόρεσα να γνωρίσω και την άλλη πλευρά του. Αυτή που δεν μένει κολλημένη στο παρελθόν, αλλά προχωρά και αναζητά τρόπους να κάνει την εμπειρία που λέγεται Αστυπάλαια, ακόμα πιο αξέχαστη για τους επισκέπτες της.

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι