Categories: DIGITAL STORIES

Πώς θα κρατήσετε το site σας ασφαλές;

Η διαχείριση ενός site απαιτεί διάρκεια. Ξέρετε, δεν αρκεί απλά να σηκώσετε το site σας online. Αφήνοντάς το στην τύχη του, ουσιαστικά θέτετε σε κίνδυνο την ύπαρξή του, ακυρώνοντας την αρχική σας προσπάθεια και υπό προϋποθέσεις, πλήττοντας οι ίδιοι την εικόνα της επιχείρησης ή εν πάση περιπτώσει, του brand σας. Δεν χρειάζεται και πολλή προσπάθεια για κάποιον που ξέρει τι κάνει προκειμένου να ανακατευθύνει όσους έρχονται στην ιστοσελίδα σας κάπου αλλού, εξαπατώντας τους και στερώντας σας παράλληλα πολύτιμες προβολές και εν δυνάμει πελάτες. Το ξέρετε ότι κάπως έτσι έχει βρεθεί κόσμος είτε εκτεθειμένος, είτε στη χειρότερη περίπτωση «κλειδωμένος» έξω από το ίδιο του το site;


Ευτυχώς για εσάς, όπως έχουμε χιλιοτονίσει μέσα από την Popaganda, αν έχετε τον νου σας εξ αρχής και είστε –απλώς- προνοητικοί, μπορείτε να γλιτώσετε από κάθε λογής μπελάδες, διασφαλίζοντας παράλληλα την ορθή και απρόσκοπτη διαδικτυακή παρουσία του προσωπικού ή εταιρικού σας site. Σε πρώτη φάση, αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι μια λίστα με έξι-επτά κανόνες τους οποίους θα πρέπει να τηρείτε απαρέγκλιτα. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά, βεβαιωθείτε ότι δεν αγνοείτε σε πρώτη φάση κάτι από τα παρακάτω και εξασφαλίστε ότι το site σας θα παραμείνει “up & running”. Μην επαναπαυθείτε όμως: ακόμα κι αν όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, θυμηθείτε να πραγματοποιείτε ελέγχους όσο πιο τακτικά γίνεται. Μια στιγμή απροσεξίας αρκεί για να γίνει το κακό…

Αντιγράψτε τον κώδικα του site σας

Φροντίστε να κρατήσετε αντίγραφα του site σας: αν αυτό είναι στατικό χρειάζεστε μόνο τα αρχεία, αν είναι όμως δυναμικό ολόκληρη τη βάση δεδομένων. Έτσι, οτιδήποτε κι αν συμβεί, εσείς θα διαθέτετε στην κατοχή σας το περιεχόμενο, ώστε στη χειρότερη των περιπτώσεων να το ξανασηκώσετε online. Αν οι σελίδες του site σας αλλάζουν τακτικά, προγραμματίστε backups έτσι ώστε να διαθέτετε πάντα κάπου ασφαλώς την τελευταία έκδοσή τους.

Ενημερώνετε πάντα πλατφόρμα, themes και plugins

Όταν κυκλοφορεί κάποιο update είτε για την πλατφόρμα στην οποία βασίζεται το site σας (π.χ. WordPress), είτε για κάποιο theme/plugin που πιθανώς να έχετε εγκαταστήσει, πιστέψτε μας, υπάρχει λόγος. Συνήθως κλείνει κάποια τρύπα ασφαλείας, διορθώνεται κάποιο πρόβλημα και βελτιώνεται η απόκριση του εκάστοτε στοιχείου, γι’ αυτό ελέγξτε προσεκτικά το εκάστοτε changelog και προχωρήστε στην εγκατάσταση των νέων εκδόσεων το συντομότερο δυνατόν.

Χρησιμοποιήστε αξιόπιστη υπηρεσία φιλοξενίας

Επιλέξτε την εταιρεία που θα φιλοξενήσει το site σας με πολύ μεγάλη προσοχή. Μη σας πιάσει η τσιγκουνιά σας: δεν είπαμε να γίνετε Μπιλζέριαν και να μοιράζετε τα κατοστάρικα σαν να ‘ταν χαρτομάντηλα, όμως μη διαλέξετε τον host σας με βάση μόνο το κόστος. Φροντίστε να είναι στην ίδια ήπειρο –αν όχι χώρα- με εσάς και να παρέχει ικανοποιητική υποστήριξη. Αν δεν γνωρίζετε τι και πώς, ζητήστε τη γνώμη κάποιου που το ‘χει ξανακάνει.

Προσοχή στην εγκατάσταση κάθε «εξτραδακίου»

Είναι πράγματι δελεαστική η εγκατάσταση themes και plugins στην ιστοσελίδα σας, όμως πριν δώσετε τη συγκατάθεσή σας, δώστε βάση σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες: βεβαιωθείτε για τη φερεγγυότητα του site απ’ όπου τα κατεβάζετε, ελέγξτε αν ενημερώνονται συχνά και αν διορθώνονται bugs και προβλήματα με κάθε νέα έκδοση, προσέξτε τη συμβατότητά τους με ό,τι έχετε ήδη εγκατεστημένο στο site σας και εξακριβώστε αν θα επηρεάσουν την απόκρισή του.

Ορίστε προσεκτικά τους admins

Ακόμα κι αν εσείς και μόνον εσείς ασχολείστε με το «στήσιμο» του site σας, καλό θα ήταν να δώσετε δικαιώματα administrator σε τουλάχιστον έναν ακόμα χρήστη που χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης σας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όταν εσείς δεν θα μπορείτε. Κρατήστε τον αριθμό των admins σε 2-3 το πολύ (ανάλογα και το μέγεθος της ιστοσελίδας πάντα) και «υποβιβάστε» τους υπόλοιπους σε κατώτερους ρόλους.

Μην ξεχνάτε τις πληρωμές

Μπορεί να σας φαίνεται αστεία η συμπερίληψη μιας τέτοιας συμβουλής στη λίστα, όμως αν ξέρατε πόσες περιπτώσεις sites που «κατεβαίνουν» ξαφνικά επειδή κάποιος ξέχασε να ανανεώσει την υπηρεσία φιλοξενίας ή, ακόμα χειρότερα, το domain name, καταγράφονται κάθε χρόνο, θα μένατε έκπληκτοι. Ιδανικά ενεργοποιήστε τη διαδικασία αυτόματης ανανέωσης σε ό,τι αφορά το hosting και κλείστε το domain σας για 3-4 χρόνια ώστε να γλιτώσετε τα πολλά-πολλα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος