Categories: ΤΑ TIPS

Αν βρεθείς στη Νάξο πρέπει να δοκιμάσεις πιάτα στην Αξιώτισσα

Αν πούμε ότι υπάρχει ένας μόνο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός στις Κυκλάδες, αυτός δεν είναι άλλος από τη Νάξο. 

Το μεγαλύτερο και πιο εύφορο νησί του συμπλέγματος είναι πραγματικά αυτόνομο όσον αφορά το φαγητό αφού παράγει τα πάντα.

Έχει μεγάλη τυροκομική παράδοση και παράγει κάθε είδους γαλακτοκομικό προϊόν, φημίζεται για τις πατάτες του, έχει λάδι, κρασί, μέλι, λικέρ, το δικό του πεντανόστιμο αλλαντικό, έχει πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή και σε αυτή βασίζεται η κουζίνα της-τα κρέατα της Νάξου είναι ξακουστά.  

Με τόσα ωραία τοπικά προϊόντα και πολλούς καλούς παραγωγούς, το νησί είναι γεμάτο από μέρη με εκπληκτικό παραδοσιακό φαγητό, είναι τόσα που μια βδομάδα στο νησί -μαζί με τα μπάνια- δεν φτάνει για να περάσεις απ΄όλα, έστω κι απ΄έξω. 

Ένα από τα γευστικά εγχειρήματα στον χάρτη της Νάξου που αξιοποιεί τα ντόπια υλικά σε παραδοσιακές συνταγές δημιουργικά πειραγμένες είναι η Αξιώτισσα στο Καστράκι. Λειτουργεί τα τελευταία 19 χρόνια, έχει διαμορφώσει με καλαίσθητο τρόπο την αυλή της, δεν μαγειρεύει δύσκολα ή ακατανόητα αλλά με φαντασία και με βιολογική πρώτη ύλη από το δικό της μποστάνι. 

Δεν υπάρχει πιάτο στην Αξιώτισσα που να μην είναι νόστιμο. Γι’ αυτό και είναι τόσο δημοφιλής που θα χρειαστεί να κάνεις την κράτηση σου τουλάχιστον δύο μέρες πριν, καλύτερα τρεις μόλις μπει ο Αύγουστος και μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. 

Ψητά σύκα με κεφαλοτύρι

Ψευτομουσακάς

Θα φας ντάκο με -ντόπια φυσικά- ξινομυζήθρα, ψητά σύκα με κεφαλοτύρι, «ψευτομουσακά» (όπως τον λένε) με αξιώτικη πατάτα και τυρί από απαστερίωτο γάλα, τηγανητές μπάμιες με γιαούρτι, γίγαντες στο φούρνο με σαφράν, κουρκουμά και μέλι, πίτες με χειροποίητο φύλλο όπως αυτή με με τον  αρακά, τα  καρότα, το τζίντζερ και τους κύβους πατάτας,  κατσικάκι στη λαδόκολλα με δεντρολίβανο, μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, άψογα μπιφτέκια, απεραθίτικο ρόστο και πολλά ακόμα, όλα τέλεια και μοναδικά. 

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.