Categories: ΜΟΔΑ

Αυτά είναι τα καινούρια Air Max Zero, το καλύτερο δώρο για την AirMax Day (26/3)

«Δεν υπήρχε κάποιο brief ή κάποια έρευνα, παρά μόνο μία αποκάλυψη. Σκέφτηκα, ότι θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα συναρπαστικό νέο παπούτσι που να αποκαλύπτει στον κόσμο τι είναι πραγματικά το Nike Air», θυμάται ο θρυλικός σχεδιαστής Tinker Hatfield«Θυμάμαι που σκεφτόμουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να κάνουμε ολοένα και μεγαλύτερο το τμήμα της αερόσολας, ώστε ο κόσμος να το βλέπει και να το καταλαβαίνει», σημειώνει επίσης. 

Η Nike την τεχνολογία την είχε. Αυτό που χρειαζόταν ήταν να βρει τον τέλειο τρόπο να την κάνει ορατή και να την αποκαλύψει στον κόσμο. Έτσι, ο Hatfield πήρε στυλό και χαρτί και προσπάθησε να κάνει ακριβώς αυτό. Ταξίδεψε στο Παρίσι όπου αντίκρισε το Centre Pompidou και εμπενύστηκε από το μοναδικό design του κτηρίου. Επιστρέφοντας στο Όρεγκον, υλοποίησετην ιδέα και δημιούργησε το πρώτο sneaker με ορατό το τμήμα του αέρα.

Αυτή είναι η ιστορία που γνωρίζουν οι περισσότεροι. Όμως υπάρχει άλλο ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν είναι γνωστό. Το Air Max 1 δεν σχεδιάστηκε με την πρώτη προσπάθεια. Αντιθέτως, ήταν το αποτέλεσμα διαφόρων σχεδιαστικών προσπαθειών, μία εκ των οποίων ήταν και το Air Max Zero. Χωρίς να το ξέρει, ο Hatfield δημιουργούσε σχέδια που τελικά θα αποκαλύπτονταν πολλά χρόνια αργότερα. «Σκέφτηκα να κάνω την ενδιάμεση σόλα πιο μίνιμαλ, σηκώνοντάς την στα σημεία που χρειαζόταν μεγαλύτερη ενίσχυση και χαμηλώνοντάς την εκεί που η ενίσχυση δεν ήταν τόσο απαραίτητη», θυμάται ο Hatfield.

Air Max Zero

Με λίγα λόγια, ο Hatfield είχε σχεδιάσει ένα παπούτσι τόσο προηγμένο που τότε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. «Ήταν μπροστά από την εποχή του, σε μεγάλο βαθμό», λέει ο Hatfield. «Όχι μόνο λόγω εμφάνισης, αλλά και λόγω της κατασκευής που απαιτούσε. Η τεχνολογία και τα υλικά που είχαμε στη διάθεσή μας εκείνη την εποχή δεν ήταν αρκετά προηγμένα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την αρχική μας ιδέα.»

Το Air Max Zero χάθηκε μέσα στον ενθουσιασμό. Αυτό όμως έμελε ευτυχώς να αλλάξει στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Department of Nike Archives, όπου το σχέδιο παρέμενε ξεχασμένο για 29 χρόνια. Αναζητώντας έμπνευση και με αφορμή την Air Max Day που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Μαρτίου, η σχεδιαστική ομάδα της Nike ανακάλυψε τυχαία ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο.

Tinker Hatfield & Graeme McMillan

Όταν η ομάδα συνειδητοποίησε από που προέρχεται το σχέδιο, ήξερε κατευθείαν τι έπρεπε να γίνει. Η σκέψη των δύο σχεδιαστών Hatfield και McMillan ήταν κοινή αρχικά. Ο Hatfield έδωσε έμφαση στο να πετύχει απόλυτη άνεση, κάτι που ήταν και πρωταρχικός του στόχος όταν αποτύπωνε το σχέδιο.

Για να μεταφέρει ο McMillan το σχέδιο στο μέλλον και να πετύχει το σκοπό του Hatfield, αναβάθμισε τα παλιά στοιχεία προσθέτοντας τις τελευταίες καινοτομίες της Nike. Στις αναβαθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται τεχνολογίες όπως η νέα σόλα Air Max 1 Ultra που παρουσίασε η Nike στο Air Max 1 Ultra Moire, με την τεχνολογία Phylon. Επιπλέον, το επάνω μέρος του sneaker μειώνει τον όγκο χωρίς να συμβιβάζει τη στήριξη που είναι απαραίτητη για το πόδι. Ένα ειδικό διχτυωτό ύφασμα από ειδικό νήμα βοήθησε επίσης στη δημιουργία του ασυνήθιστου μπροστινού μέρους, που συντελεί στη συνεχή κυκλοφορία του αέρα. Κάπως έτσι, η αρχική ιδέα του Hatfield υλοποιήθηκε. Το μηδέν πριν το 1 ήταν πλέον έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Το Air Max Zero θα είναι διαθέσιμο σε επιλεγμένες sneaker boutiques και στο nike.com/sportswear, την Air Max Day, στις 26 Μαρτίου.

#airmaxday is in the air! To μυρίστηκες; Πλησιάζει! Ετοίμασε κι εσύ τα καλά σου #airmax. Στις 26.3 Wear Your Air και περπάτα με αέρα γιορτινό.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή