Τα startups αποτελούν εδώ και χρόνια μια μόδα της εποχής. Όχι ότι εμφανίστηκαν τώρα βέβαια: θεωρητικά startup μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε νεοφυής εταιρεία με ιδια κεφάλαια (χωρίς δηλαδή κάποιον κολοσσό από πίσω καθώς είμεθα και ρομαντικοί), οπότε με την ίδια ευκολία που αποκαλούμε έτσι ένα καινούριο πρότζεκτ σήμερα, θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο και με ένα πριν από 30 χρόνια. Εν πάση περιπτώσει, η κουλτούρα των startups έχει κερδίσει πόντους τα τελευταία χρόνια με τους νέους να διεισδύουν όλο και πιο βαθιά στα μονοπάτια της μοντέρνας επιχειρηματικότητας. Όχι τυχαία άλλωστε πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο εδώ και μια δεκαετία, αποτελούν ιδέες νέων ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν την Τεχνολογία για να υλοποιήσουν τον στόχο τους –με πρώτο και καλύτερο το Facebook.
Ποια είναι όμως τα πιο «καυτά» startups που υπάρχουν σήμερα στην παγκόσμια αγορά; Πόσο αξίζουν, πού δραστηριοποιούνται και ποιοι βρίσκονται στο τιμόνι τους;
Uber
Με αξία που προσδιορίζεται κοντά στα $51 δισ. το Uber έχει το πλεονέκτημα πως σε κάθε χώρα που δραστηριοποιείται, προκαλεί ντόρο λόγω της ίδιας του της φύσης. To Uber συγκέντρωσε περί τα $7 δισ. από επενδυτικά κεφάλαια ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με τον δημοτικό φορέα του Λονδίνου, Transport for London (TfL) προκειμένου να ερευνήσουν πιθανή μεταξύ τους συνεργασία.
Xiaomi
Ναι, η Xiaomi μπορεί να μη διαθέτει κάποιο δίκτυο, μια πλατφόρμα ή έστω ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά να κατασκευάζει smartphones. Ε, και; Οι Κινέζοι μπήκαν στο «παιχνίδι» μόλις το 2010 και μέσα σε μια πενταετία κατόρθωσαν να βάλουν εαυτούς στον παγκόσμιο χάρτη της πολύ δύσκολης αυτής αγοράς. Αποτέλεσμα αυτού, η εταιρεία σήμερα να αποτιμάται στα $46 δισ. και να θεωρείται ο τέταρτος κατασκευαστής smartphones παγκοσμίως!
Airbnb
Έχοντας εξελιχθεί στην εναλλακτική επιλογή όλων όσοι ταξιδεύουν παγκοσμίως, η Airbnb γιγαντώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Από το 2008, η εταιρεία από το Σαν Φρανσίσκο έχει εξυπηρετήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ενώ το καλοκαίρι συγκέντρωσε ακόμα $1,5 δισ. από επενδυτές, ανεβάζοντας την αξία της στα $25,5 δισ. –για την ώρα.
Palantir
Μπορεί η Palantir να μην είναι τόσο γνωστή όσο οι υπόλοιπες εταιρείες της λίστας, μιας που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων, ωστόσο τα έχει καταφέρει περίφημα, αν αναλογιστεί κανείς ότι ιδρύθηκε το 2004 και έφτασε την κεφαλαιοποίησή της στα $20 δισ. τον Ιούλιο. Μεταξύ των δημιουργών της είναι και ο Πήτερ Τιλ, ιδρυτής του PayPal και εκ των αρχικών επενδυτών του Facebook, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Snapchat
Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το Snapchat, ωστόσο ακόμα και τα πιο αρνητικά εξ αυτών δεν στάθηκαν ικανά να ανακόψουν την ξέφρενη πορεία του. Τέσσερα χρόνια αφότου έκανε την εμφάνισή του, το δίκτυο έχει φτάσει σε αξία τα $16 δισ.. Όταν ο ιδρυτής του, Ίβαν Σπίγκελ, απέρριπτε τα $3 δισ. του Facebook το 2013, κάτι ήξερε…
Μάθατε για τα πιο «δυνατά» startups. Οσονούπω θα δούμε πώς μπορείτε να επενδύσετε κιόλας…