Categories: POPTRIVIA

5 μυστικά για τέλεια γλυκά ψυγείου, όπως τα λιγουρεύτηκες

Τα γλυκά ψυγείου είναι της ευκολίας. Θέλεις γλυκάκι, πετάγεσαι μέχρι το κοντινότερο ψιλικατζίδικο (γιατί το σουπερμάρκετ σου φαίνεται Γολγοθάς), ψωνίζεις τα γιαούρτια σου, τα γάλατα και τα μπισκότα και πίσω πάλι στο σπίτι, έξω τα ταψάκια, οι μαρίζ και είσαι έτοιμος να δημιουργήσεις. Μπορεί τα γλυκά ψυγείου -είτε μιλάμε για κορμό (μωσαϊκό) είτε για γιαουρτογλυκά, μους ή no-bake cheesecake- να μην έχουν αυστηρούς κανόνες όπως τα κέικ και οι ζύμες, όμως έχουν κι αυτά τα μυστικά τους. Που αν τα ακολουθήσεις, τα γλυκά σου θα βγαίνουν τόσο νόστιμα όσο τα λιγουρεύτηκες.

1. Ολόπαχα γαλακτοκομικά (ή ό,τι ζητά η συνταγή)

Τα γλυκά ψυγείου δεν ψήνονται με αυγά, αλλά συνήθως παίζει κάποια ανάμειξη γαλακτοκομικών (γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, κρέμα τυρί κ.λ.π.) με ζάχαρη και αρωματικά. Επομένως είναι σημαντικό να βάζεις τα υλικά που ζητά η συνταγή, δίχως εκπτώσεις. Αυτό το απλούστατο γλυκό ψυγείου, δεν περιέχει ζελατίνες ή κάποιο άλλο πηκτικό υλικό, μόνο γιαούρτι, λίγο μέλι και ξύσμα λεμονιού. Εάν αντί για full fat γιαούρτι βάλεις 2% ή ακόμα χειρότερα 0%, θα σου βγάλει υγρά και βέβαια, δεν θα είναι τόσο νόστιμο (όση μαρμελάδα κι αν του πετάξεις από πάνω).

Αν το γλυκό σου ζητά κρέμα γάλακτος, το πιθανότερο είναι ότι σε κάποιο βήμα θα την χτυπήσεις σε σαντιγύ, οπότε μην επιχειρήσεις να βάλεις light γιατί σαντιγύ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ! Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συνταγές, όπως αυτή η light σοκολατένια μους, που σου ζητούν ελαφρύτερα υλικά γιατί σχεδιάστηκαν έτσι εξαρχής. Υπάρχουν γλυκά για όλα τα γούστα, λίγο ψάξιμο θέλει.

2. Τραγανές βάσεις/στρώσεις/toppings

Οι αντιθέσεις στα γλυκά ψυγείου -όπως και στη ζωή- είναι ωραίο πράγμα. Τίποτα δεν σπάει την μονοτονία μιας βελούδινης, αφράτης κρέμας καλύτερα, από θρυμματισμένα κομμάτια κάποιου τραγανού υλικού.Μπορεί να είναι από τριμμένα μπισκότα, ξηροκάρπια ή δημητριακά (π.χ. βρώμη), όμως απ’ ότι κι αν είναι φτιαγμένη η βάση σου, πρέπει να είναι τραγανή.

Εάν η βάση σου είναι με μπισκότα, μην παραλείπεις το βήμα με το λιωμένο βούτυρο και το γρήγορο ψήσιμο στον φούρνο, αφού έτσι θα παραμείνουν τα μπισκότα σου τραγανά ακόμα και με δόσεις κρέμας από πάνω, όπως σε αυτό το no-bake cheesecake.

Eάν η συνταγή σου ζητά βάση ή topping από βρώμη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. καστανή ζάχαρη ή μέλι), θα χρειαστεί λίγο ψήσιμο για να πάρει χρώμα και υφή και να μην θυμίζει πρωινό κουάκερ.
Εάν βαριέσαι να ασχοληθείς με το ψήσιμο της βρώμης, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις έτοιμα δημητριακά πρωινού τύπου granola, όπως σε αυτό το γιαουρτογλυκό ή αυτή την κολασμένη μους.
Εάν η συνταγή σου ζητά ξηρούς καρπούς σαν topping, θα πρέπει είτε να τους καραμελώσεις είτε να τους καβουρδίσεις ελαφρώς, στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι.

3. Κράτα τη βασική συνταγή ίδια και παίξε με τα έξτρα υλικά
Όταν λέμε να ακολουθείς πιστά μια συνταγή γλυκού, εννοούμε να μην αλλάζεις τις αναλογίες στα βασικά στοιχεία μιας συνταγής. Μπορείς όμως πάντα να παίξεις με τα πιο εξτραδάκια, ειδικά αφού αυτού του είδους τα γλυκά δεν θέλουν ψήσιμο. Για παράδειγμα μπορείς να ξεφύγεις από τον κλασικό κορμό (μωσαϊκό) και να τον σερβίρεις με καραμελωμένα αμύγδαλα και λουκούμια (!) ή με φυστικοβούτυρο και καραμέλα. Ή μπορείς αντί για δαμάσκηνα και αμύγδαλα μέσα σε αυτόν τον κορμό λευκής σοκολάτας, να βάλεις χουρμάδες και φυστίκια Αιγίνης. Λίγη φαντασία θέλει και βέβαια, ό,τι έχεις εύκαιρο στην κουζίνα σου!

Διάβασε τα υπόλοιπα μυστικά στο madameginger.com
madameginger.com