Categories: PETS

Η Θεσσαλονίκη εκπαιδεύει και εκπαιδεύεται για τα κατοικίδια της

Η Discover Dogs – All About Cats 2018, που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα καινοτόμο γεγονός που έχει ως στόχο την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των κηδεμόνων και φίλων του σκύλου και της γάτας σε θέματα ποιότητας ζωής, κοινωνικής ευθύνης, δικαιωμάτων αλλά και υποχρεώσεων.

Βασισμένη στο τρίπτυχο «εκπαιδευμένος κηδεμόνας – παιδεία – παιχνίδι» θα αποτελέσει τον χώρο συνάντησης μικρών και μεγάλων, κηδεμόνων και φίλων του σκύλου και της γάτας και θα γνωρίσουμε καλύτερα τα δημοφιλή αυτά ζώα που συντροφεύουν τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ο διοργανωτής Βασίλης Γουλιέλμος, μας μίλησε για τη σημασία και τους σκοπούς της έκθεσης, για το τι θα δούμε και  τι θα μάθουμε αν την επισκεφτούμε.

Ο Βασίλης Γουλιέλμος.

Πότε ξεκίνησε η Έκθεση Discover Dogs – All About Cats και με ποια αφορμή εμπνευστήκατε αυτήν την ιδέα; Η έκθεση ξεκίνησε πρώτη φορά τον Mάιο του 2017, στην Αθήνα ως ένα πραγματικά σπουδαίο εγχείρημα για τους φίλους της γάτας, με την επωνυμία All About Cats. Συνεχίσαμε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, επίσης στην Αθήνα, με την έκθεση Discover Dogs για τους φίλους του σκύλου.  Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη είναι μια αναπάντεχη συνύπαρξη του σκύλου και της γάτας, σε μια προσπάθεια ένωσης των γατόφιλων και των φίλων του σκύλου, που επιθυμούν να ενημερωθούν για το τι σημαίνει απόλυτη ευζωία αλλά και υπεύθυνη κηδεμονία αυτών των δύο χαρισματικών ζώων. Αφορμή για την έμπνευση αυτής της ιδέας υπήρξε η συχνή ανυπαρξία σημαντικών γνώσεων σχετικά με αυτά τα ζώα. Κινούμενος πάρα πολλά χρόνια στον χώρο των ζώων συντροφιάς αντιλαμβανόμουν ότι πολλοί κηδεμόνες ζώων δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, ούτε βασικά θέματα συμβίωσης με τα κατοικίδιά τους. Πολύ συχνά μάλιστα αντιλαμβανόμουν ότι δεν γνώριζαν τη νομοθεσία αλλά και το τι σημαίνει ευζωία του ζώου που είχαν στα χέρια τους. Οι εκθέσεις αυτές λοιπόν ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν να είναι μια «δημόσια συνηγορία» των ζώων συντροφιάς και ένας τόπος όπου θα συναντιούνται και θα ανταλλάσσουν απόψεις όλοι εκείνοι που αγαπούν πραγματικά τα ζώα και θέλουν να ενημερωθούν σφαιρικά και με βάση τις τελευταίες επιστημονικές  μα και κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις.

Τι θα δει και θα συναντήσει ο επισκέπτης στην έκθεση; Σίγουρα όχι κάποιο θέαμα ή ζώα στα οποία ασκείται η οποιαδήποτε μορφή βίας την οποία και πρώτοι από όλους καταδικάζουμε. Επίσης, ίσως  απογοητευτεί όποιος νομίζει ότι θα μας επισκεφθεί και θα δει απλά γατάκια και σκυλάκια για να περάσει την ώρα του και να “χαζέψει” παρέα με το παιδί του.  Στην έκθεση θα έρθει καταρχήν για να ενημερωθεί για τις υποχρεώσεις του, να παρακολουθήσει σεμινάρια, να ρωτήσει για την ποιοτική διατροφή, για την περιποίηση και την εκπαίδευση τους. Για να παίξει και να κοινωνικοποιήσει τον σκύλο του, για να ενημερωθεί για τις φυλές, για κτηνιατρικά θέματα, για να ακούσει σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να μιλούν για τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα, ψυχολόγους να αναλύουν τη σημαντική θετική επίδραση που έχει η καθημερινή μας συμβίωση με ένα ζώο, για να ενημερωθεί για τη διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου, για να απασχολήσει το παιδί του ουσιαστικά και δημιουργικά από κατάλληλους ανθρώπους. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν πολλές δράσεις για όλους τους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Σεμινάρια grooming, αμφιθέατρα γνώσης, ατελείωτο παιχνίδι υπό την επίβλεψη ειδικών στο Dog Playground, έναν χώρο νοητικής και σωματικής εκτόνωσης του σκύλου κ.α. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αλλά και να μάθουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το ζώο τους  και τον χαρακτήρα του.

Με ποιους τρόπους προωθείται η έννοια της φιλοζωίας μέσω της έκθεσης; Με την είσοδό του ο επισκέπτης στην έκθεση θα αντιληφθεί την προάσπιση της φιλοζωίας η οποία και προωθείται κυρίως με την ουσιαστική και επιστημονική γνώση. Θα υπάρχουν δύο αμφιθέατρα γνώσης, ένα για τους φίλους του σκύλου και ένα για τους φίλους της γάτας όπου καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας θα δίνονται σημαντικές εισηγήσεις σχετικές με αυτά τα δύο ζώα. Δεν κάνει κάποιος μια απλή βόλτα στην έκθεση. Μας επισκέπτεται κυρίως για να μάθει. Να γνωρίσει τα μικρά αυτά ζώα, να δώσει χρόνο και να παρακολουθήσει όλες τις δράσεις. Η έκθεση αυτή θα αναδείξει για άλλη μια φορά τις κοινωνικές και πολιτισμικές, τις ανιδιοτελείς και αληθινές σχέσεις ζωής που μπορεί κάποιος να χτίσει με αυτά τα δύο ζώα. Έχοντας φυσικά πάντα στο μυαλό του την ευζωία τους και  δρώντας αποκλειστικά και ισορροπημένα φιλοζωικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρατηρούμε πως σε όλες τις εκθέσεις που προηγήθηκαν δόθηκε μεγάλη σημασία στη ζωοφιλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το κομμάτι της έκθεσης;Ίσως να ακούγεται κλισέ αλλά η παιδεία και η διαπαιδαγώγηση των παιδιών είναι το μέλλον και αυτό που θα μας κάνει καλύτερη κοινωνία. Αγαπάμε τις βιωματικές δράσεις για παιδιά και για αυτό και εκπέμπουμε μηνύματα φιλοζωίας και διαμόρφωσης αληθινής σχέσης με όλα τα ζώα. Σε κάθε μας έκθεση φιλοξενούμε με χαρά ανθρώπους που έχουν δώσει όλη την ψυχή τους στην κατάρτιση φιλοζωικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά οι οποίοι και δίνουν όλη την ημέρα τον καλύτερό τους εαυτό. Σε αυτή την έκθεση το περίπτερο του περιοδικού “Κατοικίδια Εν Δράσει” θα μεταμορφωθεί σε έναν χώρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων όπου οι Ζω.Ε.Σ. με τις εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι, την ομάδα YupiYaya και το Kids Fun Factory θα είναι έτοιμοι να απασχολήσουν όλα τα παιδιά ζωοφιλικά και δημιουργικά. Θα μπορούν να ακούσουν ιστορίες για ζώα, να ενημερωθούν ζωοφιλικά, να χορέψουν, να τραγουδήσουν, να πλάσουν τις δικές τους ιστορίες, να κάνουν χειροτεχνίες, να μεταμορφωθούν σε ζώα μέσω του face painting αλλά και κυρίως να έρθουν σε επαφή με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι οποίοι και έχουν συναντήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά.

Εκθέσεις που αφορούν αποκλειστικά ζώα ράτσας κι εκτροφείων συναντάμε συχνά. Στη δική σας έκθεση δίνεται χώρος στα αδέσποτα και στα ημίαιμα; Στην έκθεση δίνεται χώρος σε όλους τους σκύλους και τις γάτες. Δεν μας ενδιαφέρει εάν είναι ημίαιμα ή καθαρόαιμα. Δεν κάνουμε διακρίσεις και αντιμετωπίζουμε τους μικρούς μας φίλους χωρίς καμία διάθεση ρατσισμού ή διαφοροποίησης. Δεν αποκλείουμε κανέναν, δίνουμε φωνή σε όλους. Η έκθεση αυτή είναι ένας διαδραστικός και πολυθεματικός χώρος που αγκαλιάζει όλους τους σκύλους,  όλες τις γάτες και όλους τους ανθρώπους τους κάτω από μια στέγη.

Γίνονται υιοθεσίες ζώων μέσω της έκθεσης κι αν ναι με ποιόν τρόπο; Όλες οι εκθέσεις που διοργανώνουμε ως WΕLL DONE, βαδίζουν πάντα με βάση την ηθική αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία. Σαφέστατα λοιπόν και δεν πραγματοποιούνται άμεσες ή καλύτερα υιοθεσίες “της στιγμής”. Προωθούμε την ιδέα της συνειδητοποιημένης υιοθεσίας και στηρίζουμε τα φιλοζωικά σωματεία με τους εθελοντές τους που πραγματικά  κάνουν έναν τεράστιο αγώνα. Στην έκθεση μπορεί κάποιος να εκδηλώσει την επιθυμία του να υιοθετήσει έναν μικρό φίλο αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, μιας που κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος των υποψηφίων κηδεμόνων από τους ανθρώπους των φιλοζωικών σωματείων. Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου είναι σαφώς μια πράξη μεγάλης αγάπης αλλά παράλληλα και μια πράξη συνειδητής επιλογής και υπευθυνότητας. Πρέπει να είναι σίγουρος κάποιος για αυτό, να μάθει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του και να προχωρήσει, εάν προχωρήσει, συνειδητά και με πολλή υπομονή και αγάπη. Και η έκθεσή μας είναι ένας χώρος κατάλληλος για να ενημερωθεί για όλα αυτά, ώστε να αποφασίσει αργότερα υπεύθυνα για την απόκτηση ενός νέου μέλους της οικογένειάς του.

Πέρα από τις εκθέσεις που διοργανώνετε, με ποιους άλλους τρόπους προωθείτε την υγιή φιλοζωία τον υπόλοιπο χρόνο; Εκδίδουμε το συνδρομητικό περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει» το οποίο ήρθε για να δώσει ένα διαφορετικό νόημα στην έννοια της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και θεωρούμε πως τα έχουμε καταφέρει. Αυτά τα δύο περίπου χρόνια που κυκλοφορεί, πραγματικά πιστεύουμε πως λειτουργεί ως συνεκτικός κρίκος του κλάδου των ζώων συντροφιάς, ως ένας τόπος συνάντησης προβληματισμών, ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προτάσεων και αγκαλιάστηκε και από ανθρώπους του ευρύτερου επιστημονικού χώρου και από μια τεράστια μερίδα πληθυσμού. Τόσο το περιοδικό όσο και  «Το Δώρο», το πρώτο βιβλίο που εκδίδουμε (μέρος των εσόδων του οποίου προορίζεται για τα αδέσποτα ζώα), είναι σημαντικοί αρωγοί της συνολικής δράσης της εταιρίας μας που στόχος της είναι πάντα η επίτευξη της αρμονικής συμβίωσης με τα ζώα συντροφιάς και η προώθηση της απόλυτης ευζωίας τους.


Ο Βασίλης Γουλιέλμος είναι οικονομολόγος, ιδιοκτήτης της εταιρίας WELL DONE, εκδότης των περιοδικών “Κατοικίδια εν Δράσει” και “PETS TODAY” και διοργανωτής εκθέσεων για ζώα συντροφιάς σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Απριλίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εντός της ΔΕΘ – HELEXPO, στο Περίπτερο 5, από τις 10πμ μέχρι τις 8μμ με δωρεάν είσοδο και parking. Στο περίπτερο 4 θα λειτουργήσει ενημερωτικός προθάλαμος για τους επισκέπτες με σκύλο όπου απόλυτα καταρτισμένοι θετικοί εκπαιδευτές σκύλων θα ελέγχουν τη συμπεριφορά των σκύλων που θα επισκεφθούν την έκθεση αλλά και θα γίνεται και ο απαραίτητος κτηνιατρικός έλεγχος. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί Dog Sitting με ανώτερο όριο τα 60 λεπτά για τον επισκέπτη που είτε ο σκύλος του δεν πληρεί τις νόμιμες προϋποθέσεις για την είσοδό του στην έκθεση, είτε για τον επισκέπτη που θέλει να κάνει μια βόλτα στην έκθεση χωρίς τον μικρό του φίλο.
Λίνα Θεολογίτου