Categories: POPTRIVIA

Πώς να διαβάσετε δωρεάν και νόμιμα τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο διαδίκτυο

Το διάβασμα πολλές φορές μπορεί να αποδειχτεί ακριβό σπορ, αλλά αν και το αξίζει ίσως να μην είναι τόσο εφικτή για όλους η αγορά βιβλίων κάθε μήνα. Για τους βιβλιοφάγους, λοιπόν, που δεν χορταίνουν την μυρωδιά του χαρτιού και τα ταξίδια σε άλλους κόσμους, υπάρχουν πολλές επιλογές δωρεάν.

 Να ναι καλά το διαδίκτυο και τα μαγικά του κόλπα.

Η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης σας

Αν δεν είστε μέλος μια δημοτικής βιβλιοθήκης, να γίνετε αμέσως. Πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες χρησιμοποιούν το OverDrive, μια εφαρμογή που επιτρέπει να δανείζεστε audiobooks και ebooks. Μια καλή επιλογή είναι και το Libby, μια εφαρμογή θυγατρική του OverDrive, που κάνει περίπου το ίδιο πράγμα.

Διαθέσιμα: Η διαθεσιμότητα των δωρεάν ηλεκτρονικών βιβλίων εξαρτάται από την βιβλιοθήκη αλλά συνήθως έχουν τα περισσότερα κλασσικά, όπως π.χ. το 1984 και την Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, το Σκοτώνοντας τα Κοτσύφια της Χάρπερ Λι ή το Άνθρωποι και Ποντίκια του Τζον Στάινμπεκ.

Το Project Gutenberg της Αυστραλίας

Το Project Gutenberg ξεκίνησε στις ΗΠΑ και συνέλεγε ebooks που κυκλοφορούσαν δωρεάν στο διαδίκτυο. Το αυστραλιανό παρακλάδι του κάνει ακριβώς το ίδιο αλλά σε μεγαλύτερη ποικιλία καθώς οι νόμοι στην χώρα είναι πιο ελαστικοί.

Διαθέσιμα στην αυστραλιανή ιστοσελίδα: το Great Gatsby του Σκοτ Φιτστζέραλντ, το Ms Dalloway της Βιρτζίνια Γουλφ, το 1984 και την Φάρμα των Ζώων του Όργουελ.

Διαθέσιμα στην αμερικανική ιστοσελίδα: τα Περηφάνια και Προκατάληψη και Έμμα της Τζέυν Ώστιν, Οι Περιπέτειες του Τομ Σώγιερ και του Χάκλμπερι Φιν του Μάρκ Τουέιν, το Πόλεμος και Ειρήνη του Λέο Τολστόι, το Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ και Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ του Όσκαρ Γουάιλντ.

Open Library

Ένα πρότζεκτ του Internet Archive, to Open Library φιλοδοξεί να μαζέψει όλα βιβλία που έχουν υπάρξει ποτέ. Ένα μέρος των βιβλίων που έχουν ήδη συλλέξει βρίσκεται διαθέσιμο στην σελίδα τους, ενώ κάποια μπορείτε να τα δανειστείτε αφού εγγραφείτε σε μια λίστα αναμονής.

Διαθέσιμα: η Άννα Καρένινα του Λέο Τόλστοι, η Πειθώ και το Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέυν Ώστιν και Η Καρδιά του Σκότους του Τζόζεφ Κόνραντ.

Τα έργα του Γουίλιαμ Σέξπηρ

Όλα τα έργα του Σέξπηρ βρίσκονται διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Το πανεπιστήμιο του MIT έχει φτιάξει βάση δεδομένων με όλα τα γραπτά του.

Διαθέσιμα: Άπαντα.

Scribd

Το Scribd είναι μια βάση δεδομένων με συνδρομή που περιλαμβάνει από βιβλία και audiobooks μέχρι και ιστοσελίδες όπως οι New York Times. Η συνδρομή κοστίζει 9 δολάρια τον μήνα αλλά οι πρώτες 30 μέρες είναι δωρεάν.

Διαθέσιμα: το Great Gatsby του Σκοτ Φιτστζέραλντ, το Για Ποιόν Χτυπάει η Καμπάνα και τον Αποχαιρετισμό στα Όπλα του Έρνστ Χέμινγουεϊ.

Google Books

Το Google ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες να φτιάξει μια τεράστια βιβλιοθήκη με βιβλία από όλο τον κόσμο, αλλά δυστυχώς μπήκαν στην μέση τα πνευματικά δικαιώματα. Βέβαια, αν κάνετε αναζήτηση για ”δωρεάν” βιβλία στον ιστό μπορείτε να βρείτε μερικά που είναι αρκετά παλιά και είναι δωρεάν.

Διαθέσιμα: τα Ανεμοδαρμένα Ύψη της Έμιλυ Μπροντέ και Η Κόλαση του Δάντη.

Read.gov

Η βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κογκρέσου έχει πολλά κλασσικά, αν φυσικά δεν σας πειράζει να διαβάζετε από τον υπολογιστή σας.

Διαθέσιμα:  Οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν του Μάρκ Τουέιν και το Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ.

Πηγή

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA