Categories: DIGITAL STORIES

Εσείς ξέρετε ποια videogames είναι κατάλληλα για τα παιδιά σας;

 

Αγαπητοί γονείς, είναι πάρα μα πάρα πολύ βασικό να καταλάβετε ότι τα videogames, όσο διασκεδαστικά και ψυχαγωγικά κι αν είναι, δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο της γκουβερνάντας. Ως εκ τούτου λοιπόν, θα πρέπει να επιτρέπετε στα παιδιά σας να παίζουν με μέτρο. Ακόμα κι όταν το κάνουν όμως, οφείλετε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή ποιο παιχνίδι παίζουν. Δικαιολογίες του τύπου «μα δεν τα ξέρω εγώ αυτά» δεν στέκουν: για το παιδί σας πρόκειται, πρέπει να ξέρετε τα πάντα. Μην αγχώνεστε όμως, διότι ακόμα και για εσάς που δεν έχετε την παραμικρή σχέση με το αντικείμενο, υπάρχει τρόπος για να έχετε πλήρη γνώση.

Στα πολύχρωμα κουτάκια βλέπετε την ελάχιστη ηλικία που απαιτείται να έχει ο παίκτης ενός τίτλου. Ακριβώς από κάτω τους, διακρίνονται τα αίτια για αξιολογήσεις διαφορετικές του «3+».

Το περιεχόμενο κάθε videogame που κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αγορά, λοιπόν, αξιολογείται. Υπεύθυνη για το σύστημα αξιολόγησης PEGI (Pan European Game Information) είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαδραστικών Λογισμικών (ISFE) η οποία αφού πρώτα εξετάσει προσεκτικά κάθε τίτλο, εν τέλει το αξιολογεί κατατάσσοντας το στη σωστή κατηγορία βάσει καταλληλότητας ηλικίας. Οι κατηγορίες στις οποίες δύναται να ανήκει ένας τίτλος είναι πέντε και προκύπτουν από την ελάχιστη ηλικία που πρέπει να έχει ο παίκτης ενός τίτλου: 3, 5, 12, 16 και 18 έτη. Παράλληλα με αυτή τη σήμανση, την κύρια, υπάρχει και μία ακόμα, η δευτερεύουσα. Αυτή έχει επεξηγηματικό ρόλο μιας που δίνει πληροφορίες για το πώς έχει προκύψει η αξιολόγηση ενός τίτλου (σκληρή γλώσσα, σεξ, βία κλπ).

Πώς θα τα γνωρίσετε εσείς όλα αυτά τώρα; Πάρα πολύ απλά: κοιτάξτε στην κάτω αριστερή γωνία στην πρόσοψη του κουτιού ενός παιχνιδιού και θα δείτε τη χαρακτηριστική σήμανση του PEGI. Γυρίστε το κουτί απ’ την ανάποδη και θα δείτε στην πίσω του πλευρά τη δευτερεύουσα σήμανση προκειμένου να πληροφορηθείτε τι το ακατάλληλο μπορεί να περιέχει το παιχνίδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφθείτε και το site του PEGI (είναι και στα ελληνικά) και να ψάξετε εκεί για κάποιον συγκεκριμένο τίτλο. Τώρα λοιπόν γνωρίζετε. Και δεν έχετε δικαιολογίες.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος