Δεν έχεις κουζινομηχανή ή μίξερ, άρα δεν φτιάχνεις κέικ, μπισκότα και άλλες τέτοιες λιχουδιές; Κρίμα! Γιατί εγώ σου λέω ότι μπορείς. Για την ακρίβεια μπορείς να κάνεις όλα τα γλυκά και αλμυρά που ονειρεύεσαι, ακόμα κι αν η κουζίνα σου δεν είναι εξοπλισμένη με πανάκριβα πολυχρηστικά gadgets τελευταίας τεχνολογίας.
Αρκεί να έχεις επενδύσει σε μερικά βασικά -αλλά καλής ποιότητας- σκεύη και εργαλεία, που θα αλλάξουν τον τρόπο που ψήνεις. Θα δεις ότι θα τα χρησιμοποιείς ξανά και ξανά, για χίλιες-δυο συνταγές και σύντομα δεν θα μπορείς χωρίς αυτά. Διάβασε παρακάτω ποια είναι αυτά.
Μικρά, μεσαία και μεγάλα μπολ
Τα μπολ είναι από τα πιο χρήσιμα σκεύη σε μια κουζίνα. Τα χρησιμοποιώ για τα πάντα, γι αυτό έχω φροντίσει να έχω διάφορα μεγέθη, για διαφορετικές χρήσεις. Και βέβαια αναφέρομαι σε ελαφριά πλαστικά ή ανοξείδωτα μπολ και όχι γυάλινα, του σερβιρίσματος (αυτά, κράτα τα για τη σαλάτα). Βλέπεις είναι άθραυστα και πιο εύκολο να τα καθαρίζεις -στα γρήγορα- την ώρα που μπήκε κάτι στον φούρνο, για να τα χρησιμοποιήσεις άμεσα για κάτι άλλο. Μεγάλα μπολ ανάμειξης για να ανακατέψω τα κέικ μου ή την ζύμη για μπισκότα, μεσαία μπολ στα οποία θα ζυγίσω ζάχαρη, αλεσμένα ξηροκάρπια, ψιλοκομμένα φρούτα κ.λ.π., ανοξείδωτα μπολ για λιώσιμο σοκολάτας σε μπεν μαρί και μικρότερα μπολάκια στα οποία θα σπάσω τα αυγά μου πριν τα ρίξω στο μπολ ανάμειξης (για να διασφαλίσω ότι δεν θα πέσουν τσόφλια).
Δοσομετρητής υγρών
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα μετρούσαμε τα πάντα σε γραμμάρια. Όμως οι περισσότερες συνταγές εκεί έξω (ναι και οι δικές μας) μετρούν τα υγρά συστατικά σε ml. Άρα ένας πλαστικός δοσομετρητής υγρών είναι πάντα χρήσιμος, γιατί με τις κούπες και τα φλιτζανάκια του καφέ δεν βγάζεις άκρη. Όσο για τα κουταλάκια του γλυκού και της σούπας, για να μην μπερδεύεσαι, μπορείς να έχεις μια τέτοια οικονομική λύση.
Ζυγαριά
Σου έχουμε εξηγήσει γιατί μετράμε πάντα σε γραμμάρια και προσπαθούμε -όσο μπορούμε- να απέχουμε από τις “κούπες” και τα “νεροπότηρα” της παλαιάς σχολής. Η ζαχαροπλαστική μπορεί να χωρά κάποιους πειραματισμούς, αλλά βασίζεται -κυρίως- στην επιστήμη της χημείας. Θέλει ακρίβεια για να σου πετύχει το γλυκό όπως στο υποσχέθηκε ο δημιουργός της συνταγής. Λύση; Μια ηλεκτρονική ζυγαριά από τα Cookshop, που -από εδώ και στο εξής- θα σου γίνει απαραίτητη.
Σπάτουλες ζαχαροπλαστικής (Μαρίζ)
Πρόσεξες ότι δεν χρησιμοποίησα ενικό: βλέπεις, οι μαρίζ δεν είναι ποτέ αρκετές! Όταν είσαι βετεράνος της κουζίνας και ψήνεις καθημερινά ένα σωρό καλούδια, το ξέρεις καλά: αυτές οι σπάτουλες τα κάνουν όλα. Τις χρησιμοποιώ για να ανακατεύω τα μείγματα μου, για να τα μεταφέρω στις φόρμες ψησίματος, φροντίζοντας να μην μείνει σχεδόν καθόλου μείγμα κολλημένο στα τοιχώματα του μπολ και -όταν είναι ανθεκτικές στην θερμότητα- για να ανακατεύω καραμέλες και κρέμες κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα.
Αναδευτήρι (φουέ)
Έχει πολλά ονόματα αυτό το εργαλείο. Φουέ, αναδευτήρι, αυγοδάρτης, σύρμα χειρός, όπως κι αν το αποκαλέσεις θα σου βγει πάντα χρήσιμο. Χίλια-δυο θαύματα μπορείς να κάνεις με αυτό. Να ανακατέψεις τα μείγματά σου (ειδικά το αλεύρι για κέικ, δεν χρειάζεται να το κοσκινήσεις αν το περάσεις μερικές στροφές με το αναδευτήρι), να χτυπήσεις μαρέγκες και σαντιγύ στο χέρι, να φροντίσεις να μη σου σβολιάσει η κρέμα Πατισερί κ.ο.κ.
Πινέλο
Το πινέλο είναι άλλο ένα εργαλείο απαραίτητο τόσο στη μαγειρική όσο και στην ζαχαροπλαστική. Πως αλλιώς θα αλείψεις λάδι ή λιωμένο βούτυρο πάνω σε φόρμες, ταψιά ή φύλλα για πίτες και χτυπημένο αυγό με γάλα πάνω σε σφολιάτες και κουλουράκια; Προτείνω να επενδύσεις σε ένα ανθεκτικό πινέλο, κατά προτίμηση σιλικόνης, για να μην χάνει κάθε τόσο τριχίδια.